Δωρεάν μεταφορικά σε όλη την Ελλάδα για παραγγελίες άνω των 50€!
English English Greek Greek
0 Καλάθι
Προστέθηκε στο καλαθι
    Έχετε προϊόντα στο καλάθι σας
    Έχετε 1 προϊόν στο καλάθι σας
    Συνολο
    Ολοκληρωση Αγορας Συνεχιση Αγορων

    News

    ΨΗΤΑ ΜΗΛΑ ΜΕ ΜΕΛΙ, ΚΑΝΕΛΛΑ, ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΑ

    ΨΗΤΑ ΜΗΛΑ ΜΕ ΜΕΛΙ, ΚΑΝΕΛΛΑ, ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΑ

    Τα ψητά μήλα είναι για μένα το πιο νόστιμο και υγιεινό επιδόρπιο (και όχι μόνο) του φθινοπώρου! Είναι ο πιο νόστιμος τρόπος να χρησιμοποιήσετε τα μήλα σας λίγο διαφορετικά και χωρίς ενοχές. Μπορούν να καταναλωθούν ως ένα υγιεινό επιδόρπιο, ως ένα ελαφρύ γλυκό ένα κρύο και βροχερό απόγευμα στο σπίτι ή μπορούν να ψηθούν το πρωί (ως πρωινό γεύμα) και να σερβιριστούν με ζεστό γάλα ή με γιαούρτι (το αγαπημένο μου).

    Ψητά μήλα. Ξέρω ότι μπορεί να ακούγεται πολύ απλό αλλά η γεύση τους... θα σας αποζημιώσει. Τα ψητά μήλα αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα του πώς απλά υλικά (και υγιεινά) μαζί με τροφές εξαιρετικά θρεπτικές (ξηροί καρποί, βρώμη) μπορούν μαζί να δημιουργήσουν ένα επιδόρπιο που μπορεί να σταθεί επάξια απέναντι σε ένα κέικ σοκολάτας ή σε μια μηλόπιτα!

    Σας προτείνω απλά να τα δοκιμάσετε. Είναι πολύ εύκολα στην παρασκευή τους και τόσο νόστιμα που θα εκπλαγείτε. Τα παιδιά σας θα τα λατρέψουν (να και ένας εύκολος τρόπος να πείσουμε τα παιδιά μας να τρώνε φρούτα). Η κουζίνα σας θα μοσχομυρίσει όσο αυτά ψήνονται. Όταν τα μήλα πασπαλίζονται με μέλι, κανέλλα, βανίλια και ξηρούς καρπούς γίνονται από νόστιμα... εξαιρετικά!

    Όταν δε αυτά βγαίνουν από τον φούρνο, απλά χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας για να τα γαρνίρετε. Τραγανή σπιτική γκρανόλα, βιολογικό μέλι, ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα είναι μόνο κάποιες από τις επιλογές που έχετε.

    Ακόμα και αν δεν έχετε ξαναψήσει φρούτα, είναι η στιγμή να το δοκιμάσετε. Θα σας πάρει μόνο λίγα λεπτά να τα ετοιμάσετε και λιγότερο από μισή ώρα για να τα ψήσετε! Θα μυρίσει το σπίτι σας Χριστούγεννα!

    Είναι ο αγαπημένος μου τρόπος για να απολαμβάνω τα μήλα (ανεξαρτήτου ποικιλίας). Και το καλύτερο; Έχουν πολύ λίγες θερμίδες (αν και αυτό εξαρτάται από το τι θα χρησιμοποιήσετε σαν γαρνιτούρα) και είναι εξαιρετική πηγή υδατανθράκων, πρωτεϊνών και καλών λιπαρών. Τα ψητά μήλα με μέλι και κανέλλα είναι το απόλυτό ελαφρύ και υγιεινό επιδόρπιο του φθινοπώρου!

    Θα χρειαστείτε μόνο μερικά απλά υλικά (μήλα, μέλι, ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά).


    Πάμε να το φτιάξουμε!


    Υλικά (για 4 μερίδες):

    • 2 μήλα οποιασδήποτε ποικιλίας (κομμένα στη μέση) 
    • ½ κούπα βιολογικό μέλι ελάτου
    • 1 κ.σούπας κανέλλα
    • ¼ κ.γλυκού μοσχοκάρυδο
    • 1 κ.γλυκού φυσική σκόνη βανίλιας
    • 2 κ.σούπας νιφάδες βρώμης
    • ¼ κούπας ξηροί καρποί χοντροκομμένοι (καρύδια, φουντούκια) ή οτιδήποτε άλλο έχετε στο σπίτι.
    • ½ κούπα αποξηραμένες σταφίδες/κράνμπερις

    Οδηγίες:

    1. Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180 C.
    2. Με ένα κουτάλι, αφαιρέστε τα κουκούτσια από τα μήλα και φτιάξτε μια μικρή λακούβα για να χωρέσουν τα υλικά σας.
    3. Τοποθετήστε τα μήλα σε ένα ταψί στο οποίο έχετε βάλει αντικολλητικό χαρτί.
    4. Χοντροκόψτε τους ξηρούς καρπούς και ανακατέψτε σε ένα μπωλ με τα μπαχαρικά (βανίλια, κανέλλα, μοσχοκάρυδο) και τις  νιφάδες βρώμης.
    5. Με ένα κουτάλι ρίξτε το μίγμα πάνω στα κομμένα μήλα και πασπαλίστε με το μέλι.
    6. Ψήστε τα μήλα σας για περίπου 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αρκετά και να ροδοκοκκινήσουν στις άκρες.
    7. Πέντε λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος, ανοίξτε το φούρνο και πασπαλίστε με τις σταφίδες ή τα κράνμπερις. Μην τα βάλετε από την αρχή γιατί θα σας καούν.
    8. Σερβίρονται ζεστά με γιαούρτι, σαντιγύ ή και σκέτα (που είναι πεντανόστιμα).

    Ελπίζω να τα απολαύσετε τόσο όσο εγώ!


    Καλή επιτυχία!

     

    Κατερίνα Βλάχου
    μοριακή βιολόγος - διατροφολόγος

     

    ΥΓΙΕΙΝΗ ΒΕΛΟΥΤΕ ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΟΥΠΑ

    ΥΓΙΕΙΝΗ ΒΕΛΟΥΤΕ ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΟΥΠΑ

    Αυτή είναι επισήμως η αγαπημένη μου εποχή για σούπες. Είναι το απόλυτο must για βραδιές στο σπίτι ή σαν πρώτο πιάτο για δείπνο με φίλους.

    Ιδιαίτερα τώρα που ξεκινά ο καιρός να κρυώνει, δεν υπάρχει ωραιότερο από μια ζεστή κρεμώδη σούπα βελουτέ από κολοκύθα! Αυτή η συνταγή είναι απλή, απόλυτα υγιεινή αλλά πάρα πολύ νόστιμη. Χωρίς ιδιαίτερα μπαχαρικά ή άλλα παράξενα εξωτικά υλικά. Μόνο απλά υλικά και όμως θα είναι τόσο νόστιμη που δεν θα μπορείτε να σταματήσετε να την τρώτε. Ζεστή, ελαφριά και με υπέροχη γεύση γλυκιάς κολοκύθας!

    Τα μόνα που θα χρειαστείτε είναι κολοκύθα, κρεμμύδι, σκόρδο, ένα καρότο, μια πατάτα και ζωμό λαχανικών. Για το τέλος, θα χρειαστείτε λίγο γάλα (φυτικό ή μη) ή κρέμα γάλακτος, για έξτρα γεύση (προαιρετικά).

    Η κολοκύθα θεωρείται για πολλούς σαν ένα γιορτινό διακοσμητικό φυτό αλλά η αλήθεια απέχει πολύ από αυτό. Η κολοκύθα είναι ένα φυτό πολύ πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα και ταυτόχρονα πολύ χαμηλό σε θερμίδες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αλμυρές αλλά και σε γλυκιές συνταγές με μεγάλη ευκολία (σούπες, σαλάτες, επιδόρπια, κέικ κ.α).

    Η κολοκύθα είναι ευρέως γνωστή για τα πολλαπλά οφέλη στη υγεία. Είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες και β-καροτίνη, η οποία και δίνει στην κολοκύθα το λαμπερό πορτοκαλί της χρώμα. Η β-καροτίνη είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο μέσα στο σώμα μας μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Πολλές επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν πως η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε β-καροτίνη, δύναται να μειώσουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας, εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, διαβήτη και καρκίνου αλλά και να καθυστερήσουν σημαντικά την διαδικασία γήρανσης. Επιπλέον, τροφές όπως η κολοκύθα λειτουργούν προστατευτικά ενάντια στο άσθμα και στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η υψηλή περιεκτικότητα της κολοκύθας σε βιταμίνη C, κάλιο και εδώδιμες ίνες βοηθά στην προαγωγή της συνολικής καλής υγείας, της υγείας της καρδιάς και των ματιών, αλλά και στη μείωση εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

    Για όλους λοιπόν τους παραπάνω λόγους, ας ξεκινήσουμε να ετοιμάζουμε την πιο νόστιμη και υγιεινή βελουτέ κολοκυθόσουπα! 

     

    Συστατικά:

    • 1 κιλό κολοκύθα γλυκιά, καθαρισμένη και κομμένη σε μικρά κομμάτια
    • 1 κρεμμύδι φρέσκο, κομμένο
    • 1 καρότο κομμένο
    • 1 πατάτα/γλυκοπατάτα μικρή, κομμένη
    • 2 σκελίδες σκόρδο
    • 3 κούπες ζωμό λαχανικών
    • 1 κούπα νερό
    • 2 κ.σούπας έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο 
    • ½ κ.γλυκού μοσχοκάρυδο
    • ½ .γλυκού κόλιανδρο
    • 1 κ.γλυκού κύμινο
    • Κρουτόν για γαρνίρισμα
    • Αλάτι Μεσολογγίου και πιπέρι

     

    Εκτέλεση:

    1. Βάλτε την κολοκύθα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και την πατάτα σε μια κατσαρόλα με τον ζωμό και το νερό.
    2. Αφήστε το να βράσει, χωρίς καπάκι.
    3. Προσθέστε τα μπαχαρικά (κόλιανδρο, κύμινο, μοσχοκάρυδο).
    4. Μόλις πάρει βράση, μειώστε τη φωτιά και αφήστε να σθγοβράσει έως ότου μαλακώσουν τα υλικά μας.
    5. Αποσύρετε από τη φωτιά και με ένα μίξερ χειρός (αν δεν έχετε, χρησιμοποιήστε μπλέντερ απλά σιγουρευτείτε ότι έχει κρυώσει ελαφρώς η σούπα σας) πολτοποιήστε την σούπα πολύ καλά.
    6. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
    7. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να προσθέσετε γάλα ή κρέμα γάλακτος – ½ κούπα- για πιο παχιά υφή και έξτρα γεύση (εγώ χρησιμοποίησα λίγο γάλα καρύδας).
    8. Μοιράστε σε ατομικά μπωλ και γαρνίρετε με τα κρουτόν, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, φρέσκα φύλα δενδρολίβανο και 1κ.σούπας γιαούρτι.

     

    Επιπλέον tips:

    1. Μαγειρέψτε την κολοκύθα μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο ώστε να πολτοποιηθούν και αυτά στο τέλος. Θα δώσει έξτρα γεύση στη συνταγή σας.
    2. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι γάλα/κρέμα θέλετε ή και να το αποφύγετε τελείως.
    3. Φυλάξτε τη σούπα που απέμεινε σε μπωλ στο ψυγείο σας για 3-4 μέρες.
    4. Αν επιθυμείτε, μπορείτε να προσθέσετε κομμάτια σωταρισμένου μπέικο, που όμως θα προσθέσουν αρκετές θερμίδες στο πιάτο σας. 

     

    Καλή επιτυχία!

     

    Κατερίνα Βλάχου
    μοριακή βιολόγος - διατροφολόγος

     

    ΔΡΟΣΕΡΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΙΝΟΑ, ΡΟΔΙ ΚΑΙ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ

    ΔΡΟΣΕΡΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΙΝΟΑ, ΡΟΔΙ ΚΑΙ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ

    Ορισμένες φορές οι σαλάτες μπορεί να γίνουν τόσο νόστιμες, που δύναται να αντικαταστήσουν ένα ολόκληρο γεύμα  Άλλωστε μια σαλάτα, μπορεί να θεωρηθεί ένα πλήρες γεύμα, αρκεί να της προσθέσουμε τα κατάλληλα υλικά.

    Αγαπώ πολύ να φτιάχνω μια σαλάτα πλούσια, με πολλά φρέσκα λαχανικά και φρούτα εποχής, να προσθέτω σε αυτή μια πηγή πρωτεΐνης και παρθένο ελληνικό βιολογικό ελαιόλαδο, ώστε να έχω ένα πλήρες υγιεινό γεύμα. 

    Σήμερα, θα φτιάξουμε μια υπέροχη σαλάτα με φρέσκα λαχανικά, φρέσκα φρούτα εποχής και την αγαπημένη μου κινόα.

    Η κινόα ανήκει διατροφικά στην κατηγορία των ψευδο-δημητριακών και καλλιεργείται στις μακρινές Άνδεις. Είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, δεν περιέχει γλουτένη και μπορεί να αντικαταστήσει το ρύζι επάξια στη διατροφή μας. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (12-18%), φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Είναι εξαιρετικά εύπεπτη και έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.  Καταναλώνεται σκέτη αλλά και ως συνοδευτικό στα πιάτα μας (πχ κρέας, ψάρι). Ωστόσο εγώ λατρεύω να την προσθέτω σε σαλάτες ή να την έχω ως κύριο υλικό σε μια κρύα σαλάτα. Με λίγη φαντασία, η κινόα μπορεί να κάνει τα καλύτερα και τα πιο θρεπτικά πιάτα. Είναι μια ισορροπημένη και πλήρης τροφή.

    Στη σαλάτα μας, θα τη συνδυάσουμε με φρούτα εποχής, όπως το ρόδι και το μανταρίνι. Και τα δύο είναι ελαφρώς όξινα και ταιριάζουν εξαιρετικά σε σαλάτες και κρύα πιάτα. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε τη θρεπτική αξία και των δύο αυτών φρούτων. Το ρόδι είναι, εκτός από πολύ νόστιμο, πάρα πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνη C.

    Το αγαπημένο μου μανταρίνι, από την άλλη, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α, κάλιο και ασβέστιο και θα δώσει μια αίσθηση δροσιάς στη σαλάτα μας. Επιπλέον, βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από την κινόα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C!

    Τέλος, θα προσθέσουμε χοντροκομμένα αμύγδαλα και θα δώσουμε μια έξτρα φρέσκια και δροσιστική γεύση στη σαλάτα μας, κάνοντας ένα ντρέσινγκ με επάλειμμα πορτοκαλιού με γκότζι-μπέρι και αστεροειδή γλυκάνισο! 

     

    Πάμε να τη φτιάξουμε!

     

    Για τη σαλάτα θα χρειαστείτε:

    1. 1 φλιτζάνι του τσαγιού κινόα
    2. 1 φλιτζάνι φρέσκα λαχανικά – σπανάκι, ρόκα
    3. 1 καρότο τριμμένο
    4. 1 φλιτζάνι σπόρους ροδιού
    5. 2 μικρά μανταρίνια, καθαρισμένα χωρίς κουκούτσια και φλούδες
    6. ½ πράσινο φρέσκο κρεμμύδι κομμένο σε φετούλες
    7. 1 κ. σούπας φρέσκο μαϊντανό
    8. 1 κ. σούπας φρέσκο κόλλιανδρο
    9. ½ φλιτζάνι χοντροκομμένα ανάλατα αμύγδαλα
    10. Ξύσμα από ένα λεμόνι
    11. Αλάτι-πιπέρι

     

    Για το ντρέσινγκ θα χρειαστείτε:

    1. ½ φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο
    2. Χυμό από 1 λεμόνι
    3. 2 κ. σούπας επάλειμμα πορτοκαλιού με γκότζι-μπέρι και αστεροειδή γλυκάνισο.

     

    Εκτέλεση:

    • Ξεπλένετε καλά την κινόα, σουρώνετε και τη βράζετε σε νερό (μπορείτε να έχετε προσθέσει ζωμό κοτόπουλου για έξτρα γεύση) σε αναλογία 1:2 για περίπου 10-15 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Αν χρειαστεί, σουρώνετε στο τέλος του μαγειρέματος (μην την αφήσετε να σας λασπώσει).
    • Στο μεταξύ, ετοιμάζετε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα λαχανικά, το κρεμμύδι  το ρόδι, το μανταρίνια και τα αμύγδαλα.
    • Προσθέτετε την κινόα (αφήστε τη 10 λεπτά να κρυώσει πριν την ρίξετε στα υπόλοιπα λαχανικά).
    • Προσθέστε το ντρέσινγκ 
    • Απολαύστε ένα εξαιρετικό γεύμα.

     

    Tip: Μπορείτε να εμπλουτίσετε τη συνταγή σας με κομμάτια ψητό κοτόπουλο ή τριμμένο κατσικίσιο τυρί. 

     

    Καλή σας όρεξη!

     

     

    Κατερίνα Βλάχου
    μοριακή βιολόγος - διατροφολόγος

    SMOOTHIE ΜΕ ΠΑΝΤΖΑΡΙ

    SMOOTHIE ΜΕ ΠΑΝΤΖΑΡΙ

    Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνεις κάποιος το πρωί για να πάρει την ενέργεια που χρειάζεται. Μερικοί ξυπνούν με μια τεράστια κούπα καφέ, άλλοι επιλέγουν για πρωινό ένα μπολ με δημητριακά και γάλα ή γιαούρτι (όπως συνηθίζω και εγώ), ενώ κάποιοι άλλοι ξυπνούν με τοστ ή με ψωμί αλειμμένο με βούτυρο και μέλι ή μαρμελάδα.

    Σήμερα ξύπνησα αποφασισμένη να κάνω μια αλλαγή και να «γεμίσω» ενέργεια πίνοντας ένα σμούθι λαχανικών – Σμούθι Παντζαριού. Λατρεύω να καταναλώνω πολλά λαχανικά μέσα στην ημέρα μου (3-4 μερίδες) αλλά πολλές φορές είναι δύσκολο να συνοδεύουμε τα γεύματά μας με σαλάτες (πχ λόγω έλλειψης χρόνου). Υπάρχουν λοιπόν άλλοι εξαιρετικοί τρόποι να λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών... πίνοντάς τα!

    Ακριβώς, τα λαχανικά μπορούν να κάνουν τέλειους χυμούς και σμούθις και είναι ένας πολύ εύκολος  και νόστιμος τρόπος να τα εντάξουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα και διατροφή. Τα «πράσινα» σμούθι όπως συνηθίζεται να ονομάζονται (λόγω των λαχανικών που περιέχουν) είναι ακόμα ένας εξαιρετικός τρόπος να πείσουμε την οικογένειά μας και κυριώς τα παιδιά (που αποφεύγουν να τρώνε λαχανικά) να καταναλώνουν λαχανικά.

    Λατρεύω τα παντζάρια. Ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος είναι η εποχή τους και είναι οι πιο κατάλληλοι μήνες να τα καταναλώσουμε. Έχουν ένα υπέροχο κόκκινο βαθύ χρώμα και έχουν εξαιρετική γεύση, πέρα από όλα τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία μας.

    Tip: Μπορείτε να φυλάξετε ώριμα ωμά παντζάρια για αρκετές εβδομάδες στο ψυγείο σας αρκεί να μην τα ξεφλουδίσετε και να μην τα πλύνετε. Απλά κόψτε τα πράσινα φύλλα τους και κρατήστε τα μέχρι να τα χρειαστείτε.

    Τα παντζάρια είναι γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία όπως βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, κάλιο και πολλά φυτοθρεπτικά συστατικά. Η θρεπτική τους αξία έχει συσχετιστεί με τεράστια οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της ροής του αίματος, η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η αύξηση της αθλητικής απόδοσης και ανάκαμψης. Επιπλέον, έρευνες σχετικά με τις ιδιότητες των ωφέλιμων ουσιών στα παντζάρια έχουν δείξει ότι προστατεύουν τον οργανισμό από ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 αλλά και η άνοια.

    Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αποτοξινωτικές ουσίες προσφέρουν τεράστια οφέλη στον οργανισμό με πολύ λίγες θερμίδες και εξαιρετική γεύση.

     

    Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε ένα νόστιμο και πολύ υγιεινό σμούθι από Παντζάρι!

     

    Συνταγή:

    • ½ παντζάρι ωμό, καθαρισμένο
    • ½ μήλο με τη φλούδα
    • ½ κούπα φύλλα σπανάκι ή 1 σέλερι
    • 1 μικρό καρότο
    • 1 κούπα γάλα αμυγδάλου
    • 1 κομμάτι τζίντζερ (5γρ) ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κομμάτια.

     

    Οδηγίες:

    1. Κόψτε το παντζάρι, το μήλο, το καρότο και το σέλερι (αν το χρησιμοποιήσετε) σε κομμάτια.
    2. Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Δοκιμάστε λίγο από το μίγμα σας και αν θέλετε πιο γλυκιά γεύση, προσθέστε ακόμα λίγο φρούτο.
    3. Σερβίρετε αμέσως (προσθέστε παγάκια αν θέλετε).
    4. Απολαύστε αυτό το υπέροχο smoothie.

     

    Κατερίνα Βλάχου
    μοριακή βιολόγος - διατροφολόγος

    ΜΑΚΑΡΟΝΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΕΠΑΛΕΙΜΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

    ΜΑΚΑΡΟΝΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΕΠΑΛΕΙΜΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

    Στα πλαίσια του γαστρονομικού φεστιβάλ που διοργανώθηκε στο Golden Hall, μιλήσαμε για την αξία των ελληνικών βιολογικών προϊόντων  παρουσιάσαμε τα εξαιρετικής ποιότητας βιολογικής καλλιέργειας προϊόντα B by Νadia Βoule και μαγειρέψαμε με τη βοήθεια του σεφ Χάρη Μπονάνου ένα εξαιρετικό πιάτο. Μακαρονοσαλάτα φαρφάλες με πολύχρωμα λαχανικά, λιαστή ντομάτα, μανιτάρια και ντρέσινγκ από λάιμ, βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο και επάλειμμα από πορτοκάλι, γκότζι-μπέρις και αστεροειδή γλυκάνισο. 

    Το να ακολουθεί κανείς μια υγιεινή διατροφή δε συνίσταται μόνο στο να αποφεύγει το πρόχειρο ή το ανθυγιεινό φαγητό αλλά να προσλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά σε κάθε τι που καταναλώνει ως φαγητό καθημερινά.

    Η θρεπτική αξία των βιολογικών τροφίμων είναι πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός. Ένα βιολογικό-οργανικό προϊόν αναπτύσσεται και επεξεργάζεται χωρίς τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων, εντομοκτόνων, ζιζανιοκτόνων, μυκητοκτόνων, αντιβιοτικών και συνθετικών ορμονών. Ακόμα, η νομοθεσία που αφορά στα βιολογικά τρόφιμα απαγορεύει πρόσθετων συντηρητικών ή τον εμπλουτισμό με συνθετικές χρωστικές και πρόσθετα. 

    Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες που διεξάγονται τα τελευταία χρόνια, τα βιολογικά καλλιεργούμενα τρόφιμα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Τα βιολογικά προϊόντα, εκτός από την μεγαλύτερη περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες και μέταλλα, έχουν και υψηλότερη περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά που παράγονται από τα φυτά σε απόκριση περιβαλλοντικών πιέσεων από ανταγωνιστικά φυτά ή έντομα. Τα αντιβιοτικά και τα παρασιτοκτόνα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή των συμβατικών προϊόντων, επηρεάζουν την παραγωγή των προστατευτικών αυτών ουσιών, με αποτέλεσμα να περιέχουν πολύ μικρότερες ποσότητες αυτών των πολύτιμων αντιοξειδωτικών.

    Επιπλέον, πολλά παρασιτοκτόνα αλλά και ορμόνες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή συμβατικών προϊόντων επηρεάζουν το ενδοκρινικό μας σύστημα και σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως κάποιες μορφές καρκίνου. Για αυτούς, αλλά και για πολλούς ακόμα λόγους, σκόπιμο είναι να φροντίζουμε την υγεία μας και τον οργανισμό μας, επιλέγοντας βιολογικά-οργανικά προϊόντα για εμάς και την οικογένειά μας.

    Στη συνταγή αυτή επιλέξαμε πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα από Έλληνες παραγωγούς γιατί οι πρώτες ύλες είναι αυτές που τελικά καθορίζουν το αποτέλεσμα ενός πιάτου.

     

    Υλικά Συνταγής (για 4 μερίδες):

    1. 1 κιλό φαρφάλες
    2. 4 κόκκινες και 4 πράσινες πιπεριές
    3. 250γρ μανιτάρια Portobello
    4. ½ ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο
    5. ½ ματσάκι φρέσκο μαϊντανό
    6. 100γρ φρέσκια ρόκα
    7. Ξύσμα από 1 λάιμ
    8. 3 κ. σούπας επάλειμμα πορτοκαλιού με γκότζι-μπέρις και αστεροειδή γλυκάνισο
    9. 250γρ λιαστή ντομάτα
    10. Βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
    11. Αλάτι Μεσολογγίου με ποικιλία πιπεριών

     

    Οδηγίες:

    • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τα μακαρόνια μας στο σημείο al-dente και τα σουρώνουμε αφήνοντας τα να κρυώσουνε.
    • Κόβουμε τα λαχανικά μας σε ίσα μέρη για να μαγειρευτούν ομοιόμορφα.
    • Σοτάρουμε τις πιπεριές σε λίγο ελαιόλαδο για λίγο, ούτως ώστε να μείνουν τραγανές.
    • Συνεχίζουμε με τα μανιτάρια και το κουκουνάρι την ίδια διαδικασία.
    • Αφού έχουμε τα υλικά μας σχεδόν έτοιμα, ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά μας και αρχίζουμε να βάζουμε τα υλικά μας σε ένα μεγάλο μπολ για να τα ανακατέψουμε.
    • Προσθέτουμε τη λιαστή ντομάτα κομμένη σε λεπτές φετούλες, τη φρέσκια ρόκα, το ξύσμα και το επάλειμμα.
    • Τέλος, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο.
    • Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

     

    Καλή σας όρεξη!

    *Ευχαριστούμε θερμά τον σεφ Χάρη Μπονάνο για την υπέροχη συνταγή του.

      

    Κατερίνα Βλάχου
    μοριακή βιολόγος - διατροφολόγος