Μύθοι και αλήθειες για τον κορονοϊό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Ο ιός COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί σε περιοχές με ζεστό και υγρό κλίμα

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο ιός COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί σε ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ, συμπεριλαμβανομένων των ζωνών με ζεστό και υγρό καιρό. Ανεξάρτητα από το κλίμα, υιοθετήστε προστατευτικά μέτρα αν ζείτε ή ταξιδεύετε σε μια περιοχή που υπάρχει ο COVID-19. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθείτε από τον COVID-19 είναι να καθαρίζετε συχνά τα χέρια σας. Με τον τρόπο αυτό αποβάλλετε τους ιούς που μπορεί να βρίσκονται στα χέρια σας και αποφύγετε τη μόλυνση που μπορεί να συμβεί όταν αγγίζετε τα μάτια, το στόμα και τη μύτη σας.

 

Ο κρύος καιρός και χιόνι ΔΕΝ μπορεί να σκοτώσει τον νέο κοροναϊό.

Δεν υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι ο κρύος καιρός μπορεί να σκοτώσει τον νέο κορονοϊό ή άλλες ασθένειες. Η κανονική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος παραμένει γύρω στους 36,5 ° C έως 37 ° C, ανεξάρτητα από την εξωτερική θερμοκρασία ή τον καιρό. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθείτε από το νέο κορονοϊό είναι να καθαρίζετε συχνά τα χέρια σας με τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικά ή πλύσιμο με σαπούνι και νερό.

 

Ένα ζεστό μπάνιο δεν σας προστατεύει από τον κορονοϊό

Ένα ζεστό μπάνιο δεν θα σας εμποδίσει από το να κολλήσετε COVID-19. Η κανονική θερμοκρασία του σώματος παραμένει γύρω στους 36,5 ° C έως 37 ° C, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του μπάνιου ή του ντους. Στην πραγματικότητα, ένα ζεστό μπάνιο με εξαιρετικά ζεστό νερό μπορεί να είναι επιβλαβής, καθώς μπορεί να σας κάψει. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθείτε από το COVID-19 είναι να καθαρίζετε συχνά τα χέρια σας. Με αυτόν τον τρόπο απομακρύνετε τους ιούς που μπορεί να βρίσκονται στα χέρια σας και αποφύγετε τη μόλυνση που μπορεί να συμβεί όταν αγγίζετε τα μάτια, το στόμα και τη μύτη σας.

 

Ο νέος κορονοϊός ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να μεταδοθεί μέσω τσιμπήματος κουνουπιών.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν πληροφορίες ούτε στοιχεία που να δείχνουν ότι ο νέος κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί από τα κουνούπια. Ο νέος κορονοϊός είναι ένας αναπνευστικός ιός που εξαπλώνεται κυρίως μέσω σταγονιδίων που δημιουργούνται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται, ή μέσω σταγονιδίων σάλιου ή εκκρίσεως από τη μύτη. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, καθαρίστε συχνά τα χέρια σας με αντισηπτικό και τρίψιμο ή πλύντε τα με σαπούνι και νερό. Επίσης, αποφύγετε την στενή επαφή με οποιονδήποτε βήχει και φτερνίζεται.

 

Είναι αποτελεσματικοί οι στεγνωτήρες χεριών στο να πεθάνει ο κορονοϊός;

Όχι. Τα στεγνωτήρια χεριών δεν είναι αποτελεσματικά για τη θανάτωση του 2019-nCoV. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από το νέο κορονοϊό, πρέπει συχνά να καθαρίζετε τα χέρια σας με αντισηπτικό ή να τα πλένετε με σαπούνι και νερό. Αφού καθαριστούν τα χέρια σας, θα πρέπει να τα στεγνώσετε καλά χρησιμοποιώντας χαρτοπετσέτες ή στεγνωτήρες ζεστού αέρα.

 

Μπορεί οι λάμπες υπεριώδους απολύμανσης να σκοτώσουν τον νέο κορονοϊό;

Οι λάμπες UV δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αποστείρωση των χεριών ή άλλων περιοχών του δέρματος, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος.

 

Πόσο αποτελεσματικοί είναι οι θερμικοί σαρωτές στην ανίχνευση ατόμων που έχουν προσβληθεί από το νέο κορονοϊό;

Οι θερμικοί σαρωτές είναι αποτελεσματικοί στην ανίχνευση ατόμων που έχουν αναπτύξει πυρετό (δηλ. Έχουν υψηλότερη από τη φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος) λόγω μόλυνσης με το νέο κορονοϊό.

Ωστόσο, δεν μπορούν να ανιχνεύσουν άτομα που έχουν μολυνθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη αρρωστήσει από πυρετό. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να περάσουν 2 - 10 ημερες πριν οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί αρρωστήσουν και αναπτύξουν πυρετό.

 

Μπορεί ο ψεκασμός με αλκοόλ ή χλωρίνη σε όλο το σώμα σας να σκοτώσει το νέο κορονοϊό;

Όχι. Ο ψεκασμός με αλκοόλ ή χλωρίνη σε όλο το σώμα σας δεν θα σκοτώσει ιούς που έχουν ήδη εισέλθει στο σώμα σας. Ο ψεκασμός τέτοιων ουσιών μπορεί να είναι επιβλαβής για τα ρούχα ή τους βλεννογόνους (δηλαδή τα μάτια, το στόμα). Να γνωρίζετε ότι τόσο η αλκοόλη όσο και το χλώριο μπορεί να είναι χρήσιμα για την απολύμανση των επιφανειών, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις κατάλληλες συστάσεις.

 

Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας προστατεύουν από το νέο κορωναϊό;

Όχι. Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας, όπως το πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο και το εμβόλιο Haemophilus influenza τύπου Β (Hib), δεν παρέχουν προστασία έναντι του νέου κορωναϊού.

Ο ιός είναι τόσο νέος και διαφορετικός που χρειάζεται το δικό του εμβόλιο. Οι ερευνητές προσπαθούν να αναπτύξουν ένα εμβόλιο κατά του 2019-nCoV και ο ΠΟΥ υποστηρίζει τις προσπάθειές τους.

Αν και αυτά τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά κατά του 2019-nCoV, συνιστάται ιδιαίτερα ο εμβολιασμός κατά των αναπνευστικών ασθενειών για την προστασία της υγείας σας.

 

Μπορεί το τακτικό ξέπλυμα της μύτης σας με αλατούχο διάλυμα για να αποτρέψετε τη μόλυνση από το νέο κορονοϊό;

Όχι. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το τακτικό πλύσιμο της μύτης με αλατούχο διάλυμα έχει προστατεύσει τους ανθρώπους από τη μόλυνση με το νέο κορωναϊό.

Υπάρχουν κάποιες περιορισμένες ενδείξεις ότι το κανονικό πλύσιμο της μύτης με αλατούχο διάλυμα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακάμψουν πιο γρήγορα από το κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο, οι τακτικές πλύσεις της μύτης δεν έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζουν τις αναπνευστικές λοιμώξεις.

 

Μπορεί το σκόρδο να αποτρέψει τη μόλυνση από τον κορονοϊό;

Το σκόρδο είναι ένα υγιεινό φαγητό που μπορεί να έχει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ωστόσο, από την τρέχουσα εστία δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η κατανάλωση σκόρδου έχει προστατεύσει τους ανθρώπους από το νέο κορονοϊό.

 

Μήπως ο νέος κορωναϊός επηρεάζει μόνο τους ηλικιωμένους ή είναι ευπαθείς και οι νέοι;

Άτομα όλων των ηλικιών μπορούν να μολυνθούν από τον νέο κορονοϊό (2019-nCoV). Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις (όπως το άσθμα, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις) φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα στη σοβαρή ασθένεια του ιού.

Ο ΠΟΥ συμβουλεύει ανθρώπους όλων των ηλικιών να λαμβάνουν μέτρα για να προστατευθούν από τον ιό, για παράδειγμα ακολουθώντας την καλή υγιεινή των χεριών και την καλή υγιεινή του αναπνευστικού συστήματος.

 

Είναι τα αντιβιοτικά αποτελεσματικά στην πρόληψη και θεραπεία του νέου κορονοϊού;

Όχι, τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν ενάντια στους ιούς, μόνο για τα βακτήρια.

Ο νέος κοροναϊός (2019-nCoV) είναι ένας ιός και επομένως τα αντιβιοτικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσο πρόληψης ή θεραπείας.

Ωστόσο, εάν νοσηλευτείτε για το 2019-nCoV, μπορεί να λάβετε αντιβιοτικά επειδή είναι δυνατή η βακτηριακή συν-μόλυνση.

 

Υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για την πρόληψη ή τη θεραπεία του νέου κορονοϊού;

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει συγκεκριμένο φάρμακο που συνιστάται για την πρόληψη ή τη θεραπεία του νέου κοροναϊού (2019-nCoV).

Ωστόσο, όσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό θα πρέπει να λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα για να ανακουφίσουν και να θεραπεύσουν τα συμπτώματα και εκείνοι που πάσχουν από σοβαρή ασθένεια πρέπει να λάβουν βελτιστοποιημένη υποστηρικτική φροντίδα. Ορισμένες ειδικές θεραπείες βρίσκονται υπό διερεύνηση και θα δοκιμαστούν μέσω κλινικών δοκιμών. Ο ΠΟΥ συμβάλλει στην επιτάχυνση των προσπαθειών έρευνας και ανάπτυξης.

Πηγή: https://www.who.int/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post