5 εύκολα tips για να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων

Στην πραγματικότητα, σχεδόν το ένα τρίτο όλων των τροφίμων που παράγονται στον κόσμο απορρίπτονται ή σπαταλούνται για διάφορους λόγους. Αυτό ισοδυναμεί με σχεδόν 1,3 δισεκατομμύρια τόνους κάθε χρόνο.

Αν και δεν πιστεύετε ότι τα απόβλητα τροφίμων σας επηρεάζουν, ξανασκεφτείτε το.

Η απόρριψη βρώσιμων τροφίμων δεν σημαίνει μόνο απώλεια χρημάτων. Αυτά τα τρόφιμα αποστέλλονται σε χώρους υγειονομικής ταφής, όπου σαπίζουν και παράγουν αέριο μεθάνιο, το οποίο είναι το δεύτερο πιο κοινό αέριο θερμοκηπίου. Με άλλα λόγια, η σπατάλη του φαγητού σας συμβάλλει στην αλλαγή του κλίματος.

Σπαταλάει επίσης μια τεράστια ποσότητα νερού. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων, το 24% του συνόλου του νερού που χρησιμοποιείται για τη γεωργία χάνεται κάθε χρόνο μέσω απορριμμάτων τροφίμων. Αυτό είναι 45 τρισεκατομμύρια γαλόνια (περίπου 170 τρισεκατομμύρια λίτρα).

Αν και αυτοί οι αριθμοί μπορεί να φαίνονται τεράστιοι, μπορείτε να βοηθήσετε στη μείωση αυτής της επιβλαβούς πρακτικής ακολουθώντας εύκολες συμβουλές που αναφέρονται αυτό το άρθρο. Κάθε μικρή κίνηση, είναι σημαντική!

 

  1. Κάντε έξυπνες αγορές

Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να αγοράζουν περισσότερα τρόφιμα από ό, τι χρειάζονται.

Αν και η χονδρική αγορά μπορεί να είναι βολική, η έρευνα έχει δείξει ότι αυτή η μέθοδος αγορών οδηγεί σε περισσότερα απόβλητα τροφίμων.

Για να αποφύγετε την αγορά περισσότερου φαγητού από ό, τι χρειάζεστε, κάνετε συχνές διαδρομές στο μανάβικο κάθε λίγες μέρες αντί να μια μαζική έξοδο για ψώνια μία φορά την εβδομάδα.

Σημειώστε ότι θα καταναλώσετε όλα τα τρόφιμα που αγοράσατε κατά τη τελευταία σας επίσκεψη στην αγορά πριν αγοράσετε περισσότερα είδη παντοπωλείου.

Επιπλέον, δοκιμάστε να δημιουργήσετε μια λίστα αντικειμένων που πρέπει να αγοράσετε και να τηρήσετε αυτήν τη λίστα. Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε τις αγορές και ταυτόχρονα να μειώσετε και τα απόβλητα των τροφίμων.

 

  1. Αποθηκεύστε τα τρόφιμα σωστά

Η ακατάλληλη αποθήκευση οδηγεί σε τεράστια ποσότητα απορριμμάτων τροφίμων.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Άμυνας Φυσικών Πόρων, περίπου τα δύο τρίτα των οικιακών απορριμμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο οφείλονται σε αλλοίωση των τροφίμων.

Πολλοί άνθρωποι δεν είναι σίγουροι πώς να αποθηκεύουν φρούτα και λαχανικά, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη ωρίμανση και, τελικά, σάπια προϊόντα.

Για παράδειγμα, οι πατάτες, οι ντομάτες, το σκόρδο, τα αγγούρια και τα κρεμμύδια δεν πρέπει ποτέ να καταψύχονται. Αυτά τα είδη πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου.

Το αιθυλένιο προάγει την ωρίμανση των τροφίμων και μπορεί να οδηγήσει σε αλλοίωση.

Τα τρόφιμα που παράγουν αέριο αιθυλένιο κατά την ωρίμανση περιλαμβάνουν:

  • Μπανάνες
  • Αβοκάντο
  • Ντομάτες
  • Πεπόνια
  • Ροδάκινα
  • Αχλάδια
  • Πράσινα κρεμμύδια

Κρατήστε αυτά τα τρόφιμα μακριά από προϊόντα ευαίσθητα στο αιθυλένιο, όπως πατάτες, μήλα, πράσινα φύλλα, μούρα και πιπεριές για να αποφύγετε την πρόωρη αλλοίωση.

 

  1. Μην είστε τελειομανείς

Γνωρίζατε ότι όταν ψάχνετε σε ένα δοχείο με μήλα για να βρείτε το πιο τέλειο σε εμφάνιση συμβάλλει στα απόβλητα τροφίμων;

Αν και πανομοιότυπα με τη γεύση και τη διατροφή, τα λεγόμενα «άσχημα» φρούτα και λαχανικά τα προσπενούν για προϊόντα που είναι πιο ευχάριστα στο μάτι.

Η ζήτηση των καταναλωτών για άψογα φρούτα και λαχανικά οδήγησε τις μεγάλες αλυσίδες παντοπωλείων να αγοράζουν μόνο τρόφιμα με τέλεια εικόνα από αγρότες. Αυτό οδηγεί σε σπατάλη τόνων από πολύ καλά τρόφιμα.

Κάντε το δικό σας μέρος επιλέγοντας ελαφρώς ατελή προϊόντα στο μανάβικο, ή καλύτερα ακόμα, απευθείας από τον αγρότη.

 

  1. Αποθηκεύστε τα περισσεύματα

Τα περισσεύματα δεν είναι μόνο για τις διακοπές.

Αν και πολλοί άνθρωποι σώζουν το περίσσευμα φαγητού από μεγάλα γεύματα, συχνά το ξεχνάνε στο ψυγείο και στη συνέχεια το πετάνε.

Η αποθήκευση όσων περίσσεψαν σε ένα διαφανές γυάλινο δοχείο και όχι σε ένα χρωματιστό δοχείο, σας βοηθά να μην ξεχάσετε το φαγητό.

Εάν τυχαίνει να μαγειρεύετε πολύ και έχετε τακτικά περίσσευμα, ορίστε μια ημέρα για να καταναλώσετε όσα έχουν συσσωρευτεί στο ψυγείο. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποφύγετε να πετάτε φαγητό.

Επιπλέον, σας εξοικονομεί χρόνο και χρήμα.

 

  1. Φάτε τις φλούδες

Οι άνθρωποι συχνά αφαιρούν τις φλούδες φρούτων και λαχανικών κατά την προετοιμασία των γευμάτων.

Αυτό είναι κρίμα, επειδή τόσα πολλά θρεπτικά συστατικά βρίσκονται στο εξωτερικό στρώμα των προϊόντων. Για παράδειγμα, τα δέρματα μήλων περιέχουν μεγάλη ποσότητα ινών, βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών.

Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει μια ομάδα ενώσεων που υπάρχουν σε φλούδες μήλων που ονομάζονται τριτερπενοειδή. Δρουν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά στο σώμα και μπορεί να έχουν ικανότητες καταπολέμησης του καρκίνου.

Τα εξωτερικά στρώματα από πατάτες, καρότα, αγγούρια, μάνγκο, ακτινίδια και μελιτζάνες είναι επίσης βρώσιμα και θρεπτικά.

Οι φλούδες δεν είναι μόνο νόστιμες, αλλά είναι οικονομικές και μειώνουν τον αντίκτυπο της σπατάλης των τροφίμων σας.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post