Κορονοϊός και διαβήτης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να αναφέρουν ότι τα άτομα με "υποκείμενες συνθήκες υγείας" βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο - και ο διαβήτης βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.

Πρέπει λοιπόν να ανησυχούμε ιδιαίτερα για τα άτομα με διαβήτη; Τι μπορούμε να κάνουμε για να προετοιμαστούμε;

Εδώ είναι όσα πρέπει να γνωρίζετε, βασισμένα σε πληροφορίες από τις υγειονομικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων του οργανισμού Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO) και διαπιστευμένους ιατρούς εντός και εκτός του χώρου του διαβήτη.

 

Τι είναι ο κορονοϊός (COVID-19);

Το CDC αναφέρει ότι οι "κορονοϊοί" είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών που είναι κοινοί σε ζωικά είδη και σπάνια μολύνουν και εξαπλώνονται μεταξύ των ανθρώπων. Αυτό συνέβη στην περίπτωση που  ονομάζεται COVID-19 και ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους με ένα ξέσπασμα στο Wuhan της Κίνας, που συνδέεται με μια αγορά που πουλάει θαλασσινά και ζωντανά ζώα. Από αυτό το σημείο έχει μεταφερθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Ο κίνδυνος του κορονοϊού όταν έχετε διαβήτη

"Γενικά τα άτομα με διαβήτη αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους επιπλοκών όταν αντιμετωπίζουν ιογενείς λοιμώξεις όπως η γρίπη και αυτό είναι πιθανόν να ισχύει με το COVID-19", ανέφερε η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη (ADA) σε δήλωσή της στις 28 Φεβρουαρίου.

"Οι προτεινόμενες προφυλάξεις ασφαλείας είναι οι ίδιες με εκείνες που ισχύουν για τη γρίπη, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών και η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλα. Το CDC δεν συνιστά τη χρήση μάσκας προσώπου για άτομα που δεν έχουν μολυνθεί.”

Το γεγονός είναι ότι τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο όταν πρόκειται για συνθήκες όπως η γρίπη, η πνευμονία και τώρα το COVID-19, διότι όταν τα επίπεδα γλυκόζης κυμαίνονται ή αυξάνονται σταθερά, έχουμε χαμηλότερη ανοσοαπόκριση, επομένως κινδυνεύουμε να αρρωστήσουμε περισσότερο. Μπορεί επίσης να υπάρχει ένας υποκείμενος κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου λόγω της ύπαρξης σακχαρώδη διαβήτη, ακόμη και αν τα επίπεδα γλυκόζης είναι σε κανονικά επίπεδα.

Ενώ δεν υπάρχει αποδεδειγμένα άμεση σχέση μεταξύ του διαβήτη και του θανάτου από το COVID-19, το Journal of the American Medical Association (JAMA) αναφέρει ένα υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ εκείνων με προϋπάρχουσες συνθήκες:

  • 10,5% για καρδιαγγειακές παθήσεις
  • 7,3% για τον διαβήτη
  • 6,3% για χρόνια αναπνευστική νόσο
  • 6,0% για την υπέρταση
  • 5,6% για τον καρκίνο

 

Προφυλάξεις από τον ιό για όλους

Οι γενικές συστάσεις για την προστασία από το COVID-19 περιλαμβάνουν τον περιορισμό της έκθεσης σε άρρωστα άτομα (ποτέ δεν γνωρίζετε εάν είναι απλά κρυωμένοι) το πλύσιμο των χεριών συχνά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και η βεβαίωση ότι ως τώρα είστε εμβολιασμένοι για ασθένειες όπως η γρίπη και η πνευμονία. Είναι επίσης σημαντικό να κρατάτε τα χέρια σας μακριά από τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας - επειδή αυτό επιτρέπει στα μικρόβια που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος να εισέλθουν στο σώμα.

Το CDC και άλλες αρχές υπογραμμίζουν ότι αν νομίζετε ότι μπορεί να είστε άρρωστος, μένετε σπίτι από την εργασία και τις άλλες δραστηριότητές σας.

 

Προφυλάξεις για τον κορονοϊό για άτομα με διαβήτη

Οι περισσότεροι ιατροί που ασχολούνται με τον διαβήτη φαίνεται να τονίζουν τις βασικές προφυλάξεις υγιεινής, καθώς και τον διπλασιασμό των προσπαθειών που πρέπει να γίνονται για την επίτευξη του καλού ελέγχου της γλυκόζης.

Η ενδοκρινολόγος Dr Jennifer Dyer στο Οχάιο λέει στο Healthline ότι έλαβε κλήσεις ασθενών που ανησυχούν για το COVID-19 και ότι αυτό που προσπαθεί να τους επικοινωνήσει είναι ότι: "Συνοπτικά: σιγουρευτείτε ότι κάνετε το εμβόλιο για την γρίπη. Εάν εσείς ή οι αγαπημένοι σας αρρωστήσετε με μια ασθένεια που μοιάζει με γρίπη ή κρύο, βεβαιωθείτε πρώτα ότι δεν είναι η γρίπη, η οποία μπορεί να θεραπευτεί. Αν η αρρώστια μετατραπεί σε πνευμονία, φροντίστε να λάβετε υποστήριξη και θεραπεία γρήγορα, καθώς αυτό είναι που κάνει αυτούς τους ιούς επικίνδυνους. "

Οι άνθρωποι με διαβήτη μπορούν επίσης να είναι πιο επιρρεπείς στην αφυδάτωση, ειδικά όταν τα σάκχαρα του αίματος αυξάνονται, οπότε είναι σημαντικό να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Αυτό μπορεί να σημαίνει να πίνετε συχνά νερό και να φροντίζεται για τους ηλεκτρολύτες σας.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του, ο ειδικός επιστήμονας Scheiner εξηγεί ότι εάν ένα άτομο με διαβήτη έχει μολυνθεί από κορονοϊό, «αυτό θα έχει επιπτώσεις σε αυτόν ακριβώς όπως επηρεάζεται και ένα άτομο χωρίς διαβήτη. Η διαφορά όμως είναι ότι σε άτομα με διαβήτη, προκαλείται αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης και μπορεί να υπάρξει κάποια έντονη φλεγμονή του αναπνευστικού συστήματος. Ένα από τα μοναδικά πράγματα που υπάρχει στον κορονοϊό και δεν το βλέπουμε σε σύγκριση με άλλους ιούς, όπως της γρίπης, είναι ότι μπορεί να προκαλέσει κάποια σοβαρή δύσπνοια, την οποία δεν βλέπουμε πάντα σε άλλες μεταδοτικές κοινές ασθένειες. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξουμε. "

 

Ο ειδικός μάλιστα, μοιράστηκε με το healthline μερικές συγκεκριμένες υπενθυμίσεις για άτομα με διαβήτη:

  • «Λέω στους ασθενείς να έχουν έναν ψυχαναγκασμό με το πλύσιμο των χεριών τους».
  • "Κάντε το εμβόλιο της γρίπης, επειδή αυτό μπορεί να αποτρέψει διάφορες μορφές γρίπης και κάτι τέτοιο είναι πάντα επωφελές."
  • "Να είσαι πολύ προσεκτικοί γύρω από ανθρώπους που έχουν σημάδια αναπνευστικών ασθενειών που βήχουν, φτερνίζονται, κλπ. Κρατήστε την απόσταση σας ή απλώς προσπαθήστε να είστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με τη φυσική επαφή μαζί τους".
  • "Γενικά, οι μάσκες προσώπου δεν αποτελούν πολύ αποτελεσματική προληπτική επιλογή. Το πιο σημαντικό είναι το πλύσιμο των χεριών. "
  • "Ένα υγρό περιβάλλον είναι επίσης επωφελές. Εάν το σπίτι σας είναι ξηρό, ειδικά το χειμώνα, χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα. Το πρώτο μέρος όπου τα μικρόβια μπορούν να διεισδύσουν στο σώμα είναι τα ρινικά περάσματα και αν στεγνώσουν εξαιτίας του ξηρού αέρα, θα ανοίξετε την πόρτα για να μπουν τα μικρόβια στο σύστημά σας ".

 

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post