#InspiringPeople -Joan Didion: Μια γυναίκα έμπνευση

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, βρε παιδί μου, που το πέρασμά τους από αυτόν τον κόσμο καταφέρνει να αποτελέσει πραγματική έμπνευση για εμάς τους υπόλοιπους. Μέσα από τη δουλειά τους, αλλά κυρίως μέσα από τη στάση ζωής τους. Μια από αυτές ήταν σίγουρα η Joan Didion, μια από τις σημαντικότερες πένες των αμερικάνικων γραμμάτων και της δημοσιογραφίας.

Τη γνώρισα κι εγώ μέσα από τα βιβλία της και μετά διάβασα για εκείνη, εκτιμώντας ακόμη περισσότερο την προσωπικότητά της, που αρνιόταν να μπει σε στεγανά και να βολευτεί στις δάφνες της.

Θα βρείτε πολλά βιογραφικά στοιχεία στο Διαδίκτυο για εκείνη, αλλά ήθελα κι εγώ να παραθέσω κάποιους από τους λόγους για τους οποίους η Joan Didion υπήρξε και για εμένα προσωπικά μεγάλη έμπνευση.

- Ασχολήθηκε με πολύ διαφορετικά πράγματα, πάντα χρησιμοποιώντας τη δύναμη της πένας της. Έγραφε άρθρα σε περιοδικά, μυθιστορήματα, σενάρια
Χολιγουντιανών ταινιών, αλλά παράλληλα και πολεμικά ρεπορτάζ από εμπόλεμες ζώνες. Ένα μικροσκοπικό κορίτσι από την Καλιφόρνια που κατάφερνε να προσαρμόζεται σε όλα τα (ανδροκρατούμενα) περιβάλλοντα με την ίδια δυναμική στο γράψιμό της.

- Έζησε όλη την τρέλα και την ένταση των 60΄s και 70’s , καταγράφοντας τη ζωή σε κοινόβια και ζώντας και η ίδια στους παράλογους ρυθμούς της εποχής. Ένα
χειροκρότημα για το γεγονός πως επιβίωσε της εποχής και κατάφερε να βγει από αυτήν με κάποια από τα καλύτερα κείμενά της.

-Είχε μια πολύ ευτυχισμένη σχέση με τον δημοσιογράφο John Gregory Dunne, με τον οποίο υπήρξαν παντρεμένοι 40 χρόνια, μέχρι δηλαδή τον θάνατό του. Η
επίτευξη της προσωπικής ευτυχίας στη ζωή οποιουδήποτε ανθρώπου δεν είναι
ούτε εύκολη, ούτε απλή υπόθεση, πόσο μάλλον όταν αυτός ο άνθρωπος είναι
τόσο πολυσχιδής και αναγνωρισμένος.

- Στο απόγειο της καριέρας της και θέλοντας να πάρει τις αποστάσεις τις από τα
πράγματα, μετακόμισε με την οικογένειά της σε μια έπαυλη στο Μαλιμπού. Εκεί,
με θέα τον ωκεανό έγραφε ασταμάτητα παρέα με τον συζυγό της σενάρια ταινιών και δικά της κείμενα, ενώ τα βράδια περνούσε από το σαλόνι τους όλη η
αφρόκρεμα της αμερικάνικης διανόησης για κουβέντα και συναναστροφή (Μάρτιν Σκορτσέζε, Στίβεν Σπίλμπεργκ και Γουόρεν Μπίτι ήταν κάποιοι από αυτούς). Πιο κινηματογραφική καθημερινότητα από αυτήν δεν μπορώ να σκεφτώ.

- Κατάφερε να μετατρέψει το πένθος της ζωής της σε έμπνευση. Ο άντρας της
έφυγε μπροστά στα μάτια της από έμφραγμα, ενώ είχαν γυρίσει από το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλευόταν η κόρη τους και δυο χρόνια αργότερα και το
παιδί της έχασε τελικά τη μάχη για τη ζωή. Και στις δύο περιπτώσεις, «επέστρεψε» με κάποια από τα καλύτερα βιβλία της (“The Year of Magical Thinking” και “Blue Nights”) , χρησιμοποιώντας τα βιογραφικά συμβάντα της ζωής της με απαράμιλλη ευαισθησία και κομψότητα.

-Υπήρξε πραγματικό Style icon, χωρίς καν να το προσπαθήσει. Και αυτό είναι που με γοητεύει τόσο σε μια εποχή τόσο στυλιζαρισμένη, όσο αυτή που ζούμε. Ήταν αδιανόητα κομψή και φίνα, με δικό της ύφος που άφησε εποχή. Μεγάλα μαύρα γυαλιά, φούστες, φουλάρια και χαρακτηριστικά καρέ μαλλιά, έφτιαχναν ένα αποστασιοποιημένο look που μεγάλωνε τον μύθο της.

-Δημιούργησε με τα κείμενά της ένα πραγματικά φανατικό κοινό που την
ακολουθούσε σε κάθε της βήμα και την αποθέωνε σε κάθε της ομιλία/εμφάνιση. Και πράγματι, διαβάζοντας τα βιβλία της είμαι σίγουρη ότι θα ανακαλύψετε μια από τις αγαπημένες σας συγγραφείς.

Έφυγε στις 23 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 87 ετών, έχοντας ζήσει μια πλήρη και
δημιουργική ζωή και έχοντας αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της πένας και της
προσωπικότητάς της. R.I.P Joan Didion.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για εκείνη, θα βρείτε στο Netflix το ντοκιμαντέρ για τη ζωή της με τίτλο «Το κέντρο δεν θα αντέξει», σκηνοθετημένο από τον ανιψιό της Γκρίφιν Νταν.

 

 nadia

Photo Credits: Henry Clarke/Condé Nast, via Shutterstock


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post