Μάλλον αγγίζετε το πρόσωπό σας 16 φορές την ώρα…μάθετε πως μπορείτε να σταματήσετε!

Πιάνουμε τη μύτη, τα κουρασμένα μάτια, σκουπίζουμε το στόμα σας με το πίσω μέρος του χεριού μας και όλες αυτές είναι κινήσεις που κάνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ωστόσο, η επαφή με το πρόσωπό σας μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό της γρίπης ή άλλος ιούς, αλλά ειδικά τον νέο κορονοϊό.

Το στόμα και τα μάτια σας είναι περιοχές από τις οποίες οι ιοί μπορούν να εισέλθουν στο σώμα πιο εύκολα και το μόνο που χρειάζεται είναι να τα αγγίξετε με το χέρι σας που ήδη είναι μολυσμένο.

Δύο τρόποι για τη μετάδοση μιας λοίμωξης

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ο νέος κορονοϊός, που ονομάζεται επίσης SARS-CoV-2, μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, όπως και πολλές άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Αυτό περιλαμβάνει τα σταγονίδια αναπνοής που παράγονται όταν κάποιος φτερνίζει και εισπνέονται στους πνεύμονες άλλων ή το να αγγίζετε μια μολυσμένη από ιούς επιφάνεια και να χρησιμοποιήσετε μετά το χέρι για να αγγίξετε τα μάτια σας ή το στόμα σας.

Παρόλο που μπορείτε εύκολα να αποφύγετε το να είστε γύρω από κάποιον που είναι εμφανώς άρρωστος ή να πάρετε προφυλάξεις χρησιμοποιώντας μια μάσκα, η αποφυγή του ιού στις επιφάνειες είναι σχεδόν αδύνατη.

Ακουμπάμε τα πρόσωπά μας

Οι επιστήμονες που ερευνούν αυτήν τη συμπεριφορά βρίσκουν ότι οι άνθρωποι αγγίζουν συνεχώς το πρόσωπο τους.

Σε μια μελέτη του 2008, 10 άτομα παρακολουθήθηκαν το καθένα μόνο σε περιβάλλον γραφείου για 3 ώρες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άγγιξαν τα πρόσωπά τους κατά μέσο όρο 16 φορές την ώρα.

Επιπλέον, μια άλλη μελέτη του 2015 παρακολούθησε 26 φοιτητές ιατρικής σε ένα πανεπιστήμιο της Αυστραλίας και διαπιστώθηκε ότι άγγιζαν τα πρόσωπά τους 23 φορές την ώρα. Σχεδόν οι μισές από τις επαφές του προσώπου περιελάμβανε το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια, τα οποία είναι τα ευκολότερα μονοπάτια για να εισέλθουν ιοί και βακτήρια στο σώμα μας.

Ακόμα και οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα, που θα έπρεπε να γνωρίζουν καλύτερα, βρέθηκαν να αγγίζουν τα πρόσωπά τους κατά μέσο όρο 19 φορές σε 2 ώρες, ενώ θα έπρεπε να είναι συνεπείς στην τήρηση της σωστής υγιεινής των χεριών.

 

Το πλύσιμο των χεριών είναι το κλειδί

Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να παίρνετε προφυλάξεις όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Αλλά αυτό μπορεί να βοηθήσει μόνο αν αποφύγετε επίσης να αγγίξετε το πρόσωπο σας, καθώς δεν υπάρχει κανένας τρόπος να γνωρίζετε πότε έχετε εκτεθεί ένα μικροσκοπικό και δυνητικά θανατηφόρο εχθρό.

 

 

 

Σύμφωνα με το CDC, η αποτελεσματική πλύση των χεριών αποτελείται από πέντε απλά βήματα:

  • βρέξιμο
  • σαπούνι
  • τρίψιμο
  • ξέπλυμα
  • στέγνωμα

Ωστόσο, αγγίζετε το πρόσωπο σας τόσο συχνά ώστε οι πιθανότητες να ξαναμολυνθούν τα χέρια σας μεταξύ των πλύσεων είναι εξαιρετικά υψηλές. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αγγίζετε πόμολα ή παρόμοιες επιφάνειες και κινδυνεύετε να μολυνθείτε ξανά.

 

Είναι μια συνήθεια που μπορείτε να σπάσετε

Ο Zachary Sikora, PsyD, κλινικός ψυχολόγος στο Νοσοκομείο Northwestern Medicine Huntley στο Huntley, Illinois, προσέφερε τις παρακάτω συμβουλές για να αποφύγετε να αγγίξετε το πρόσωπό σας κατά τη διάρκεια της επιδημίας κορονοϊού.

"Να είστε προσεκτικοί σχετικά με την πρόθεσή σας να κρατήσετε τα χέρια σας μακριά από το πρόσωπό σας. Μόλις μια σύντομη παύση μπορεί να σας βοηθήσει να είστε περισσότερο ενήμεροι για το τι κάνετε με τα χέρια σας ".

Πρόσθεσε ότι βοηθά επίσης να τοποθετήσετε υπενθυμίσεις όπως Post-it στο σπίτι ή στο γραφείο σας, ώστε να μπορείτε να τις δείτε και να θυμάστε ότι θέλετε να κρατήσετε τα χέρια σας μακριά από το πρόσωπό σας.

"Κρατήστε τα χέρια σας απασχολημένα. Αν είστε στο σπίτι βλέποντας τηλεόραση, δοκιμάστε να διπλώσετε τα ρούχα, και γενικά να κρατάτε κάτι στα χέρια σας ", εξήγησε ο Sikora προσθέτοντας ότι ακόμη και ένα χαρτομάντιλο αρκεί για να σας υπενθυμίζει να κρατάτε τα χέρια σας μακριά από το πρόσωπό σας .

Επίσης συνέστησε τη χρήση ενός αρωματισμένου απολυμαντικού χεριών ή ενός αρωματισμένου σαπουνιού για να σας βοηθήσει να θυμηθείτε να κρατάτε τα χέρια μακριά από το πρόσωπό σας. Η μυρωδιά θα επιστήσει την προσοχή σας στη θέση των χεριών σας.

Τέλος, αν γνωρίζετε ότι αγγίζετε συνήθως το πρόσωπό σας, η Sikora είπε ότι τα γάντια μπορεί να είναι μια αποτελεσματική φυσική υπενθύμιση.

"Μπορείτε να φοράτε γάντια όταν είστε έξω με κοινό και πιθανότατα να εκτεθείτε αγγίζοντας επιφάνειες που έχουν τον ιό", δήλωσε ο Sikora. "Στη συνέχεια, αφαιρέστε τα όταν φτάσετε στον προορισμό σας. Μπορεί να είναι ασυνήθιστο, αλλά η χρήση γαντιών στο σπίτι μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μειώσετε τη συνήθεια να αγγίζετε το πρόσωπό σας. "

 

Συνοπτικά

Τα μάτια, η μύτη και το στόμα σας είναι τα ευκολότερα μονοπάτια για ιούς, όπως ο SARS-CoV-2, να εισέλθει στο σώμα σας.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να αγγίξετε αυτές τις περιοχές με τα χέρια σας αφού έρθετε σε επαφή με τον ιό σε μια επιφάνεια που αγγίξατε.

Ανεξάρτητα από το πόσο συχνά πλένετε τα χέρια σας, δεν είναι αρκετά συχνά για να αποτρέψετε τη μετάδοση λοίμωξης στον οργανισμό σας.

Το καλύτερο προληπτικό μέτρο είναι να μην αγγίξετε το πρόσωπό σας.

Οι ειδικοί λένε ότι χρησιμοποιώντας μερικές απλές μεθόδους μπορείτε να αποβάλλετε αυτή τη συνήθεια.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post