Τα πάντα για το σωστό πλύσιμο των χεριών!

Είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγετε την εισαγωγή μικροσκοπικών σωματιδίων στο σώμα σας καθημερινά. Γι 'αυτό η καλύτερη άμυνα σας είναι να πλένετε τα χέρια σας συχνά.

Οι προτεινόμενες οδηγίες είναι να πλένετε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Μια αναφορά του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) το 2018 διαπίστωσε ότι μέχρι και το 97% έπλενε τα χέρια λανθασμένα.

Το να γνωρίζετε πότε και για πόσο χρόνο θα πλύνετε τα χέρια σας κάνει τη διαφορά στο πόσο συχνά εσείς και η οικογένειά σας αρρωσταίνετε. Σε μια μελέτη στο χώρο εργασίας, οι εργαζόμενοι που εκπαιδεύονταν σε χειραποσκευές και χειρουργικές επεμβάσεις χεριών είχαν 20% λιγότερες ασθένειες λόγω καλύτερης υγιεινής.

 

Πότε πρέπει να πλύνετε τα χέρια σας;

Όταν μετακινήστε με το μετρό, όταν μαγειρεύετε ζωικά προϊόντα, η συνάντηση με τους ανθρώπους για πρώτη φορά και η φροντίδα των μικρών παιδιών έχουν όλα ένα κοινό πράγμα: βάζουν τα χέρια σας σε επαφή με δισεκατομμύρια μικρόβια.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), θα πρέπει να πλένετε τακτικά τα χέρια σας στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το μαγείρεμα, ειδικά όταν χειρίζεστε κοτόπουλο, βόειο κρέας, χοιρινό, αυγά, ψάρι ή θαλασσινά
  • μετά την αλλαγή της παιδικής πάνας ή όταν βοηθάτε ένα παιδί με την τουαλέτα
  • μετά τη χρήση του μπάνιου
  • μετά τη φροντίδα του κατοικίδιου ζώου σας, συμπεριλαμβανομένης της σίτισης, του περπατήματος και του χαϊδέματος
  • μετά το φτέρνισμα, το φύσιγμα τη μύτη σας ή τον βήχα
  • πριν και μετά τη χορήγηση πρώτων βοηθειών, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας αν έχετε κοπεί εσείς οι ίδιοι
  • πριν και μετά το φαγητό
  • μετά τη διαχείριση απορριμμάτων

 

Είναι επίσης σοφό να πλένετε τα χέρια σας και να αλλάζετε τα ρούχα σας αφού φτάσετε στο σπίτι, καθώς και να τα πλένετε συχνά κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας.

Σύμφωνα με το CDC, το μέσο γραφείο έχει περισσότερα μικρόβια από ένα κάθισμα τουαλέτας. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι ξεπλύνετε καλά τα χέρια μετά από μια χειραψία καθώς η επαφή αυτή είναι ένας κοινός τρόπος εξάπλωσης των μικροβίων.

Τα σωστά βήματα για το πλύσιμο των χεριών

Ακολουθεί το πώς να πλένετε τα χέρια σας αποτελεσματικά για να σταματήσετε την εξάπλωση των μικροβίων:

  • Ξεκινήστε ρίχνοντας νερό στα χέρια σας. Πολλοί άνθρωποι ξεκινούν από το σαπούνι ως πρώτο βήμα, αλλά το βρέξιμο των χεριών σας παράγει καλύτερο αφρό για καθαρισμό.
  • Εφαρμόστε υγρό σαπούνι ή σκόνη στα υγρά χέρια σας.
  • Συμπληρώστε το σαπούνι, φροντίζοντας να το απλώσετε στους καρπούς σας, ανάμεσα στα δάχτυλά σας, στα νύχια και τα άκρα δακτύλων σας.
  • Τρίψτε τα χέρια σας δυνατά για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
  • Ξεπλύνετε καλά τα χέρια σας.
  • Στεγνώστε καλά τα χέρια σας με μια καθαρή και στεγνή πετσέτα.

 

Πρέπει να πλένεστε περισσότερο εάν μαγειρεύετε;

Θα πρέπει να προσέχετε τα βακτηρίδια ενώ προετοιμάζετε φαγητό. Πλύνετε συχνά τα χέρια σας, περίπου μία φορά κάθε δύο λεπτά. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αυξήσετε το χρόνο που πλένετε τα χέρια σας.

Εάν ακολουθείτε τα σωστά βήματα, 20 δευτερόλεπτα θα πρέπει να είναι αρκετός χρόνος για να καθαρίσετε καλά τα χέρια σας από πιθανώς επιβλαβή παθογόνα.

Οι ειδικοί στην ασφάλεια τροφίμων επισημαίνουν ότι εάν δεν έχετε έναν χρονομετρητηή για να μετρήσετε τα 20 δευτερόλεπτα, το να τραγουδάτε το "Happy Birthday" στον εαυτό σας δύο φορές ισούται περίπου με το σωστό χρονικό διάστημα.

 

Ζεστό ή κρύο νερό;

Δεδομένου ότι η θερμότητα σκοτώνει τα βακτήρια, μπορεί να φαίνεται ασφαλές να υποθέσουμε ότι το ζεστό νερό θα ήταν καλύτερο για το πλύσιμο των χεριών σας. Αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει καμία αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ των δύο.

Η θερμοκρασία που θα χρειαστεί να θερμάνετε το νερό και να σκοτώσετε τους παθογόνους θα κάψει το δέρμα σας.

Στην πραγματικότητα, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το πλύσιμο των χεριών σας σε ζεστό νερό είναι καλύτερο για να απαλλαγείτε από μικρόβια.

Έτσι, βάλτε τη βρύση σε οποιαδήποτε θερμοκρασία επιθυμείτε, έχοντας κατά νου ότι το κρύο νερό της βρύσης εξοικονομεί ενέργεια και κατανάλωση νερού.

 

Ποια είδη σαπουνιών λειτουργούν καλύτερα;

Όταν πρόκειται για το καλύτερο σαπούνι, η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει. Τα λεγόμενα "αντιβακτηριακά" σαπούνια δεν σκοτώνουν απαραίτητα περισσότερα μικρόβια από τα κανονικά σαπούνια.

Στην πραγματικότητα, όπως επισημαίνει η κλινική Mayo, τα σαπούνια που περιέχουν αντιβακτηριακά συστατικά μπορεί να αναπαράγουν ισχυρότερες και πιο ανθεκτικές μορφές βακτηρίων.

Χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε σαπούνι υγρού, σκόνης ή πλάκας που έχετε στη διάθεσή σας για να πλύνετε τα χέρια σας. Εάν πλένετε τα χέρια σας τόσο συχνά όσο θα έπρεπε, ίσως θελήσετε να αναζητήσετε ένα σαπούνι που είναι ενυδατικό ή να γράφει ότι είναι "απαλό" για το δέρμα σας.

Επιπλέον, αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, είναι απίθανο να μεταδοθούν βακτήρια από σαπούνι στα χέρια σας.

 

Τι κάνετε αν δεν υπάρχει σαπούνι;

Αν τελειώσετε το σαπούνι στο σπίτι ή βρεθείτε σε μια δημόσια τουαλέτα χωρίς σαπούνι, πλύνετε τα χέρια σας. Ακολουθήστε την κανονική διαδικασία πλύσης που περιγράφεται παραπάνω και στεγνώστε καλά τα χέρια σας αργότερα.

Σε μια μελέτη του 2011 που συνέκρινε την πλύση χεριών με σαπούνι και χωρίς σαπούνι, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ενώ το σαπούνι είναι ιδιαίτερα προτιμητέο (μειώνοντας τα βακτηρίδια Ε. Coli σε λιγότερο από 8% στα χέρια), η πλύση χωρίς σαπούνι είναι ακόμη χρήσιμη (μειώνοντας τα βακτήρια του E. coli στο 23% στα χέρια).

 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντισηπτικό αντί για σαπούνι;

Τα αντισηπτικά χειρών που περιέχουν περισσότερο από 60% αλκοόλ είναι αποτελεσματικά στην απομάκρυνση ορισμένων επιβλαβών βακτηρίων από το δέρμα σας. Ωστόσο, δεν βοηθούν στη διάλυση των βρωμιών και των λαδιών από τα χέρια σας και δεν θα είναι τόσο καλά στην εξάλειψη των βακτηρίων όσο το κανονικό σαπούνι.

Αν είστε σε γιατρό, σε ένα γεμάτο σταθμό του τρένου, ή στο γραφείο σας, είναι καλό να έχετε ένα αντισηπτικό χεριών γύρω για να απαλλαγείτε από πιθανές μολύνσεις.

Αλλά αν μαγειρεύετε, χειρίζεστε πάνες, φροντίζετε έναν άρρωστο αγαπημένο ή χρησιμοποιείτε το μπάνιο, το πλύσιμο των χεριών σας είναι σίγουρα προτιμότερο.

 

Συνοπτικά

Το να ακολουθήσετε τη σωστή διαδικασία πλύσης χεριών θα γίνει σύντομα πολύ εύκολο για εσάς.   Ο καθαρισμός των χεριών μαζί για 20 έως 30 δευτερόλεπτα είναι αρκετός χρόνος ώστε το σαπούνι να κάνει τα μαγικά του και να σας απαλλάξει από πιθανά μολυσματικά βακτήρια.

Προσπαθήστε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το πλύσιμο των χεριών σας κατά τη διάρκεια της εποχής της γρίπης και όταν φροντίζετε ανθρώπους που μπορεί να έχουν ανοσοκαταστολή.

Το πλύσιμο των χεριών σας είναι ένας εύκολος, αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσετε την εξάπλωση των μικροβίων, και το καλύτερο μέρος είναι ότι είναι εντελώς υπό τον έλεγχό σας.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post