#Book - Σταντάλ: Άφησε πίσω του ένα πλούσιο συγγραφικό έργο αλλά και ένα σύνδρομο

Σταντάλ: “’Εζησα, έγραψα, ερωτεύτηκα.”

Αυτή είναι η επιτύμβια επιγραφή (την οποία είχε συνθέσει εγκαίρως ο ίδιος) του Marie-Henri Beyle, παγκοσμίως γνωστού με το ψευδώνυμο Stendhal, που πέθανε σαν σήμερα 23 Μαρτίου, το 1842, αφήνοντας πίσω του ένα πολύ πλούσιο συγγραφικό έργο αλλά και… ένα σύνδρομο!
Παρότι οι ψυχίατροι διαφωνούν, εδώ και πολλά χρόνια, αν πρόκειται για κάτι υπαρκτό ή όχι, το “Σύνδρομο Σταντάλ” (όρος που εφευρέθηκε από το Γάλλο συγγραφέα, ενώ είναι γνωστό και ως “Σύνδρομο της Φλωρεντίας”) περιγράφεται ως ψυχοσωματική ασθένεια που προκαλεί ρίγη, ταχυπαλμία, πονοκέφαλο, μία ισχυρή κρίση πανικού, λιποθυμία, σύγχυση, ακόμα και έντονες παραισθήσεις, σε άτομα τα οποία εκτίθενται σε ασυνήθιστα, μεγαλειώδη καλλιτεχνικά επιτεύγματα •ότι δηλαδή βίωσε εκείνος, το 1817, στο πρώτο ταξίδι του στην πρωτεύουσα της Τοσκάνης, επισκεπτόμενος το Μουσείο Ουφίτσι που, μέχρι σήμερα, θεωρείται το σημαντικότερο μουσείο αναγεννησιακής τ’εχνης στον πλανήτη! Λέγεται ότι, επί της ουσίας, πρόκειται για μία απότομη αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού, απέναντι σε μία εξώκοσμη ομορφιά την οποία αδυνατεί να διαχειριστεί και να κατανοήσει.

Λάτρης της Τέχνης, της Ιταλίας και του “ωραίου φύλου”, ο Stendhal γεννήθηκε στην Γκρενόμπλ το 1783, έμεινε ορφανός σε ηλικία 7 ετών από μητέρα και, το 1799, έφυγε από το Παρίσι, κυρίως για να ξεφύγει από την πατρική εξουσία. Από κει και πέρα, η ζωή του ήταν γεμάτη περιπλανήσεις, σφοδρούς έρωτες και σοβαρές ψυχολογικές αναλύσεις, που αναφέρονταν σε νέους με ρομαντικούς πόθους, δύναμη αισθημάτων, όνειρα και φιλοδοξίες.

Κατατάχθηκε στο στρατό του Ναπολέοντα, λαμβάνοντας μέρος σε πολλές εκστρατείες, και επηρεάστηκε βαθιά από την προσωπικότητά του, αλλά η συγγραφική του τεχνική διαμορφώθηκε εμφανώς από τον Μπαλζάκ. Έγραψε μυθιστορήματα με εμβληματικούς χαρακτήρες, βιβλία για την ιταλική ζωγραφική, βιογραφίες του Χάιντν και του Μότσαρτ, ταξιδιωτικές εντυπώσεις κ.ά., ενώ το αριστούργημά του, “Το Κόκκινο και το Μαύρο”, έχει χαρακτηρισθεί ως το μεγαλύτερο μυθιστόρημα του 19ου αιώνα. “Το Μοναστήρι της Πάρμας” συγκαταλέγεται, επίσης, στους θησαυρούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας!

Πηγή: Entertainment Weekly Greece


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post