#AboutFood -Τα θρεπτικά στοιχεία του πεπονιού
Η θρεπτική του αξία είναι σημαντική για τον οργανισμό.
Τι περιέχει όμως 1 φλιτζάνι πεπόνι (180 γραμμάρια);
- Θερμίδες: 64
- Υδατάνθρακες: 16 γρ.
- Φυτικές Ίνες: 1,4 γρ.
- Πρωτεΐνη: 1 γρ.
- Λίπος: 0 γρ.
- Βιταμίνη C: Το 53% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς
- Βιταμίνη Β6: 8%
- Φολικό Οξύ: 8%
- Βιταμίνη Κ: 6%
- Κάλιο: 12%
- Μαγνήσιο: 4%
Επιπλέον, οι ενώσεις του έχουν ισχυρή αντιοξειδωτικές ικανότητες και περιέχουν βήτα – καροτένιο (προ – βιταμίνη Α), κερσετίνη και καφεϊκό οξύ.
Ποια είναι όμως τα πλεονεκτήματα του πεπονιού, πέρα από τα κουκούτσια του;
- Έλεγχο της αρτηριακής πίεσης λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο και χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο.
- Ενίσχυση της υγείας των οστών, λόγω του φολικού οξέος, της βιταμίνης Κ και του μαγνησίου.
- Νερό: οι ηλεκτρολύτες που μπορεί να σας ενυδατώσουν πιο αποτελεσματικά από το νερό μόνο.
- Βιταμίνη C, για την παραγωγή κολλαγόνου και προστασία του δέρματος.
- Σωστή ανοσολογική λειτουργία.
- Φυτικές ίνες, για την υποστήριξη της υγείας του γαστρεντερικού. Λόγω της μέτριας περιεκτικότητας σε ίνες, μπορεί να είναι καλύτερα ανεκτό από τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες από άτομα με ορισμένες πεπτικές διαταραχές ή από άτομα που εισάγουν ίνες στη διατροφή τους.
- Περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο αντιοξειδωτικά για υγιή μάτια και όραση.
Μπορούμε να το απολαύσουμε σε πολύχρωμες δροσερές σαλάτες αλλά και με πράσινα λαχανικά.
Επιπλέον συνδυάζεται υπέροχα με καρπούζι, ξηρούς καρπούς ή γιαούρτι.
Το καλοκαίρι το απολαμβάνουμε ως επιδόρπιο, ως πρωϊνό, ή ως γεύμα μαζί με ημιάπαχο τυρί ή ανθότυρο και κριθαρένια παξιμάδια.
Επιπλέον, μπορούμε να το κάνουμε smoothie προσθέτοντας γάλα και πάγο.
Αν και το πεπόνι περιέχει υδατάνθρακες και απλά σάκχαρα, που μπορούν να αυξήσουν προσωρινά το σάκχαρο στο αίμα, παρέχει επίσης φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να συμβάλουν στη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου μακροπρόθεσμα!
Leave a comment