#AboutFood -7 «καλά» που μας κάνει το αγαπημένο μας καρπούζι!

 Με λιγότερες από 50 θερμίδες ανά φλιτζάνι, το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και Α.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τα οφέλη του:

  • Μας ενυδατώνει.

Το καλοκαίρι η κατανάλωση τροφών με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό βοηθάει τον οργανισμό μας να διατηρείτε ενυδατωμένος. Το καρπούζι αποτελείται 92% από νερό. Αυτός είναι και ένας λόγος που μας «φουσκώνει» και μας χορταίνει αρκετά γρήγορα, αποτελώντας ιδανική επιλογή για όσους προσπαθούν να ακολουθούν μία υγιεινή διατροφή.

  • Περιέχει πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία

Σε ό,τι αφορά τα φρούτα το καρπούζι αποτελεί την ιδανική επιλογή για δίαιτα καθώς περιέχει πολύ λίγες θερμίδες: μόλις 46 kcal ανά 154 γραμμ.. 
Αυτό όμως δεν το κάνει «φτωχό» σε θρεπτικά στοιχεία.


Ένα φλυτζάνι καρπούζι (154 γραμμ.) περιέχει:

Βιταμίνη C : 21% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης (ΣΗΔ)
Βιταμίνη Α: 18% της ΣΗΔ
Μαγνήσιο: 4% της ΣΗΔ
Ποτάσιο: 5% της ΣΗΔ
Βιταμίνη Β1, Β5, Β6: 3% της ΣΗΔ


Ακόμη, είναι πλούσιο σε καροτενοειδή όπως η βήτα καροτίνη και η λυκοπίνη.

Πιο αναλυτικά:

Η βιταμίνη C έχει αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει την καταστροφή των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες.

Τα καροτενοειδή είναι συμπλέγματα περιλαμβάνουν Α- καροτίνη και β- καροτίνη, τις οποίες το σώμα μας μετατρέπει σε βιταμίνη Α

Η λυκοπίνη είναι ένας τύπος  καροτενοειδούς το οποίο προσδίδει το κόκκινο χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά και συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία.

 

  • Περιέχει στοιχεία (όπως η λυκοπίνη) που δείχνουν να παίζουν ρόλο στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο εμφάνισης καρκίνου 
  • Βοηθάει στην υγεία της καρδιάς

Έρευνες δείχνουν ότι η λυκοπίνη που περιέχεται στο καρπούζι βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης. 

  • Έχει αντιοξειδωτική δράση

Οι βιταμίνες που περιέχει ( όπως η βιταμίνη c) έχουν αντιοξειδωτική δράση.

  • Κάνει καλό στο δέρμα και στα μαλλιά μας.

Η βιταμίνη C βοηθάει το σώμα μας να παράγει κολλαγόνο, μία πρωτεΐνη που κρατάει το δέρμα μας ελαστικό και τα μαλλιά μας δυνατά.

  • Βοηθάει στην πέψη.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό του καρπουζιού βοηθάει στην υγιή λειτουργία του εντέρου.

Με πληροφορίες από το healthline.com


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post