Ανακαλύψτε 5 εξαιρετικά υγιεινές ελληνικές τροφές!

Αυτό πιθανότατα συνέβαινε λόγω της διατροφής τους, η οποία ήταν γεμάτη από θαλασσινά, φρούτα, λαχανικά, σπόρους, φασόλια και υγιεινά λιπαρά.

Η μεσογειακή διατροφή βασίζεται στην παραδοσιακή ελληνική διατροφή και σε άλλα παρόμοια τρόφιμα των κοντινών χωρών.

Οι έρευνες δείχνουν ότι με τη Μεσογειακή Διατροφή μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη, παχυσαρκίας και πρόωρου θανάτου.

  1. Hummus

Το χούμους είναι ένα δημοφιλές dip από την Μεσογειακή διατροφή αλλά και από την Ανατολή

Για τα οφέλη του χούμους έχουν γράψει ακόμα και ο Πλάτωνας και ο Σωκράτης.

Συνήθως γίνεται με mix από ρεβίθια, ταχίνι (σπόροι σησαμιού), ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Αυτό το dip λοιπόν δεν είναι μόνο νόστιμο, αλλά είναι επίσης εξαιρετικά υγιεινό.

Στην πραγματικότητα, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση του χούμους μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους, στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και στην υγεία της καρδιάς.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο κύριο συστατικό του, τα ρεβίθια, τα οποία είναι επίσης γνωστά ως garbanzo φασόλια. Αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και ινών.

Το χούμους περιέχει επίσης υγιεινά λίπη από το ελαιόλαδο και ταχίνι.

Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό στοιχείο της ελληνικής κουζίνας και της μεσογειακής διατροφής. Έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως μικρότερη φλεγμονή, καλύτερη υγεία του εγκεφάλου, προστασία από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια και ικανότητα καταπολέμησης του καρκίνου.

Μπορείτε να φάτε το χούμους ως dip για φρέσκα λαχανικά ή πιτάκια ολικής άλεσης.

  1. Μελιτζανοσαλάτα

Η μελιτζανοσαλάτα είναι σαλάτα μελιτζάνας που ουσιαστικά λειτουργεί ως dip.

Είναι φτιαγμένη από mix ψητών μελιτζανών με ελαιόλαδο, σκόρδο και χυμό λεμονιού.

Οι μελιτζάνες είναι μια καλή πηγή ινών και αντιοξειδωτικών, τα οποία καταπολεμούν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Οι ελεύθερες ρίζες υπάρχουν στο περιβάλλον, αλλά σχηματίζονται επίσης στο σώμα. Μπορούν να προκαλέσουν κυτταρική βλάβη που έχει συνδεθεί με τη γήρανση, τους καρκίνους και τις χρόνιες παθήσεις.

Το dip είναι επίσης αρωματισμένο με χυμό λεμονιού και σκόρδο. Αυτά τα δύο χρησιμοποιούνται συχνά στην ελληνική μαγειρική και παρέχουν οφέλη για την υγεία των δικών τους.

Για παράδειγμα, το σκόρδο μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων, ενώ τα λεμόνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή των πετρών στα νεφρά.

Η μελιτζανοσαλάτα είναι συνήθως ορεκτικό ή spread.

 

  1. Τζατζίκι

Το τζατζίκι είναι ακόμη μια δημοφιλής αλοιφή που χρησιμοποιείται στην ελληνική κουζίνα.

Ενώ είναι πολύ κρεμώδες, είναι αρκετά χαμηλό σε θερμίδες, με περίπου 35 θερμίδες σε δύο κουταλιές.

Το τζατζίκι παρασκευάζεται με ελληνικό γιαούρτι, αγγούρια και ελαιόλαδο.

Το ελληνικό γιαούρτι είναι πιο κρεμώδες και παχύρευστο από το κανονικό γιαούρτι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το γιαούρτι έχει τεντωθεί.

Ιστορικά, οι Έλληνες τράβηξαν το γιαούρτι για να μειώσουν το περιεχόμενο σε νερό και να αποτρέψουν την αλλοίωση.

Αλλά το στραγγιστικό γιαούρτι μειώνει επίσης την περιεκτικότητα σε λακτόζη και το καθιστά υψηλότερο σε πρωτεΐνες. Μόλις 100 γραμμάρια παρέχουν 10 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την απώλεια βάρους. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της όρεξης, στη ρύθμιση των ορμονών της πείνας και στην αύξηση του μεταβολισμού.

Το τζατζίκι σερβίρεται συχνά σαν ένα dip για ψωμί.

  1. Γαρίδες σαγανάκι

Οι γαρίδες σαγανάκι είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό ορεκτικό που είναι τόσο νόστιμο όσο και υγιεινό.

Αποτελείται από γαρίδες σε μια αλμυρή σάλτσα ντομάτας και σερβίρεται παραδοσιακά ως σαγανάκι.

Οι γαρίδες και άλλα οστρακοειδή αποτελούν σημαντικό μέρος της ελληνικής και μεσογειακής διατροφής. Είναι επίσης εξαιρετικά υγιεινές.

Η γαρίδα είναι υψηλή σε πρωτεΐνες και πολύ χαμηλή σε λιπαρά. Μια μερίδα 85 γραμμαρίων περιέχει 18 γραμμάρια πρωτεΐνης και μόνο 1 γραμμάριο λίπους.

Παρέχει επίσης περίπου το 50% του ημερήσιου σεληνίου σας. Το σελήνιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Ενώ η γαρίδα είναι υψηλή σε διαιτητική χοληστερόλη, η έρευνα δείχνει ότι η διατροφική χοληστερόλη δεν έχει καμία επίδραση στη χοληστερίνη του αίματος στους περισσότερους ανθρώπους.

Οι ντομάτες είναι το άλλο κύριο συστατικό σε αυτό το πιάτο και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C και το λυκοπένιο.

Το λυκοπένιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που δίνει στις ντομάτες το κόκκινο χρώμα τους. Έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

Οι ντομάτες συχνά καταναλώνονται στην Ελλάδα και μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και του πρόωρου θανάτου.

  1. Χωριάτικη σαλάτα

Αυτή η σαλάτα είναι συνήθως φτιαγμένη με ντομάτες, κρεμμύδι, αγγούρια, ελιές και φέτα. Στη συνέχεια συνοδεύεται με ελαιόλαδο και ξύδι. Όλα αυτά τα συστατικά είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά και θεωρούνται βασικά στο ελληνικό μαγείρεμα.

Τα λαχανικά στη σαλάτα την καθιστούν υψηλή σε φυτικές ίνες. Τα λαχανικά περιέχουν επίσης πολλά αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Κ και το κάλιο.

Οι ελιές και το ελαιόλαδο περιέχουν υγιή μονοακόρεστα λίπη. Αυτά τα λίπη μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς και να μειώσουν τη φλεγμονή.

Η φέτα που βρίσκεται στη σαλάτα είναι ένα άλλο βασικό συστατικό της ελληνικής μαγειρικής.  

Η φέτα είναι φτιαγμένη από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα. Είναι καλή για τα οστά σας, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, πρωτεΐνες και φωσφόρο. Στην πραγματικότητα, περιέχει περισσότερο ασβέστιο από τα περισσότερα τυριά.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post