arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Nadia’s Recipes

Υγιεινές γαρίδες σαγανάκι στο φούρνο


Έχουμε την τύχη να ζούμε σε ένα μέρος με υπέροχη κουζίνα και εξαιρετικές πρώτες ύλες.
Υγιεινές γαρίδες σαγανάκι στο φούρνο

Nadia’s Recipes

Υγιεινές γαρίδες σαγανάκι στο φούρνο


Υγιεινές γαρίδες σαγανάκι στο φούρνο

 Η μεσογειακή κουζίνα είναι πραγματικά μοναδική συνδυάζοντας υλικά με ιδανικό τρόπο και απογειώνοντας τα πιάτα με λιτές και γεμάτες γεύσεις.

Οι γαρίδες σαγανάκι είναι από τα ελληνικά φαγητά που μπορούμε να προσαρμόσουμε σε μια πιο υγιεινή εκδοχή, χωρίς να χάσουμε καθόλου σε γεύση και απόλαυση. Και το βασικό χαρακτηριστικό που μπορούμε να αλλάξουμε είναι το τηγάνισμα των γαρίδων και της σάλτσας που έχουμε συνηθίσει στην παραδοσιακή συνταγή.

Είναι γνωστό ότι το ελαιόλαδο όταν τηγανίζεται οξειδώνεται και σχηματίζει επιβαρυντικές ελεύθερες ρίζες. Είναι επίσης γεγονός, ότι αν χρησιμοποιείτε ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο καλής ποιότητας , ωμό στο σερβίρισμα του πιάτου σας κερδίζετε σε γεύση και σε θρεπτικά συστατικά. Γιατί λοιπόν να μην εκμεταλλευτούμε αυτή τη γνώση και στο μαγείρεμα?

Αυτή την «έξυπνη» προσαρμογή συνταγών την κάνω πολύ συχνά και εδώ, πραγματικά δε θα χρειαστείτε καθόλου λάδι μέχρι το σερβίρισμα. Είναι πεντανόστιμη και δε θα σας βαρύνει καθόλου.

 

Θα χρειαστείτε: (για 2 μερίδες)

  • Περίπου 15 μεσαίες γαρίδες (αν δεν βρείτε φρέσκιες, οι κατεψυγμένες είναι μια χαρά)
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • Χυμό από 3 βιολογικές ντομάτες
  • Λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού
  • αποξηραμένο θυμάρι
  • Λίγα φύλλα δυόσμου
  • 1 κ.τ.σ πάστα ντομάτας
  • Γραβιέρα με πιπέρια, σε κομμάτια
  • Φέτα, σε κομμάτια
  • Έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο
  • Ανθό αλατιού
  • Πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλύντε καλά τις γαρίδες αν είναι φρέσκιες, καθαρίστε τις και αφήστε επάνω τα κεφάλια.

Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένες, αφήστε τις κάποιες ώρες νωρίτερα να ξεπαγώσουν σε σουρωτήρι.

Σε ένα τηγάνι, προσθέστε πολύ λίγο νερό και μόλις αρχίσει να βράζει προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και «τσιγαρίστε». Προσθέστε τον χυμό ντομάτας, την πάστα και τα μυρωδικά και ανακατέψτε καλά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να σχηματιστεί μια πηχτή κόκκινη σάλτσα. (Προσέξτε να μην στεγνώσει πολύ γιατί τα υγρά θα χρειαστούν στο ψήσιμο στο φούρνο).

Μόλις η σάλτσα είναι έτοιμη, στρώνετε τις γαρίδες σε μια γάστρα και τις περιχύνετε μέχρι να καλυφθούν. Από πάνω ρίχνετε τα κομμάτια της φέτας και της γραβιέρας και βάζετε τη γάστρα ανοιχτή στο φούρνο με αντιστάσεις, στους 180 °C , για περίπου 15 λεπτά. Αν η σάλτσα σας έχει πήξει πολύ, συμπληρώνετε  λίγο ζεστό νερό.

Βγάζετε από το φούρνο και σερβίρετε το πιάτο σας ζεστό, συμπληρώνοντας από πάνω το ελαιόλαδο ωμό, καθώς και τον ανθό αλατιού και το πιπέρι. (μιας και η γραβιέρα έχει ήδη πιπέρι).

 

Tips:

  • Το πιάτο αυτό όπως καταλαβαίνετε, συνοδεύεται τέλεια με ψωμί ή και ντακάκια από χαρούπι και φυσικά με ένα ποτήρι παγωμένο λευκό κρασί.
  • Η επιλογή των αρωματικών που θα χρησιμοποιήσετε στη σάλτσα σας είναι προαιρετική. Μπορείτε να πειραματιστείτε και να προσαρμόσετε τις αναλογίες ανάλογα με την επιθυμία σας. Στη δική μου εκδοχή χρησιμοποίησα κλασικά μεσογειακά βότανα, τα οποία συνήθως έχω και σε γλάστρες στο σπίτι.
  • Μπορείτε να χτυπήσετε τις ντομάτες στο μπλέντερ ή να τις ψιλοκόψετε στον τρίφτη. Μην ανησυχείτε αν η υφή της σάλτσας δεν είναι τελείως λεία, μιας και ταιριάζει μια πιο ρουστίκ αίσθηση σάλτσας στο φαγητό.
  • Εδώ και χρόνια έχω σταματήσει να τσιγαρίζω το λάδι και προσπαθώ να το χρησιμοποιώ ανεπεξέργαστο, όπου μπορώ. Άλλωστε , δεν λένε ότι το καλό ελαιόλαδο το αναγνωρίζεις βουτώντας μόνο λίγο ψωμί σε αυτό? Είναι αλήθεια και ευτυχώς στην Ελλάδα μπορούμε να βρούμε την καλύτερη ποιότητα λαδιού στον κόσμο!
  • Φυσικά μπορείτε να επιλέξετε όποια τυριά θέλετε στο πιάτο, ενώ και η φέτα μόνη της είναι υπέροχη!

 

Καλή απόλαυση!

 

nadia

0 σχόλια


Αφήστε το σχόλιό σας

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τα σχόλια θα πρέπει πρώτα να εγκριθούν πριν δημοσιευτούν.