Κρύος ψητός σολομός με πράσινη σαλάτα φασολιών

Η ωμή σαλάτα από πράσινα φασόλια είναι ένα υπέροχο συνοδευτικό για εσάς. Αυτή η εκδοχή για πολτοποιημένα φασόλια θα απογειώσει γευστικά το πιάτο σας.

Υλικά (8 – 10 μερίδες)

  • 5 κιλό ολόκληρος σολομός
  • 7 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, + επιπλέον για το σερβίρισμα
  • Φρέσκο τριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 4 κ.γ. ανθός αλατιού
  • ½ κ.γ. νιφάδες κόκκινου πιπεριού
  • ¼ κούπα φρέσκος χυμός λεμονιού
  • 900 γρ. πράσινα φασόλια, καθαρισμένα
  • 1 ματσάκι ρεπανάκι, καθαρισμένο
  • 1 κούπα φιστίκια, με αλάτι
  • Φέτες λεμονιού (για το σερβίρισμα)
  • Σως με γιαούρτι και λεμόνι

 

Μέθοδος

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 148 βαθμούς. Βάλτε τον σολομό σε μια λαδόκολλα και αλείψτε τον με 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε κάθε πλευρά. Πασπαλίστε από πάνω μαύρο πιπέρι, 2 κ.σ. ανθό αλατιού και ¼ κ.γ. νιφάδες κόκκινου πιπεριού. Τοποθετείστε με το δέρμα προς το κάτω και ψήστε για 20 – 25 λεπτά ώστε το αν βάλετε ένα μαχαίρι μέσα στο ψάρι να μη βρει αντίσταση. Αφήστε το να κρυώσει.

Καθώς ψήνετε το ψάρι, φτιάξτε τη σαλάτα. Ενώστε τον χυμό λεμονιού, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.γ. ανθό αλατιού και το υπόλοιπο ¼ κ.γ. νιφάδες κόκκινου πιπεριού σε ένα μεγάλο μπολ. Βάλτε το στην άκρη.

Καθώς δουλεύετε σε μερίδες, βάλτε τα φασόλια σε μεγάλες επαναχρησιμοποιούμενες κλειστές σακούλες. Κλείστε τις και πολτοποιήστε τα φασόλια μέχρι να είναι απαλά χωρίς όμως να έχουν χάσει τελείως τη φλούδα της. Τοποθετείστε σε ένα μπολ μαζί με το dressing που έχετε αποθηκεύσει. Ανακατέψτε καλά με τα χέρια σας. Αφήστε την σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον μια ώρα.

Στη συνέχεια, κόψτε λεπτά τα ρεπανάκια. Βάλτε τα σε ένα μπολ με παγωμένο νερό, καλύψτε και αφήστε να κρυώσουν ως το σερβίρισμα.

Πριν το σερβίρισμα, στραγγίστε τα ρεπανάκια και ανακατέψτε τα με τα μαριναρισμένα φασόλια. Προσθέστε τα φιστίκια και δοκιμάστε τη σαλάτα. Προσθέστε πιπέρι αν χρειάζεται και μεταφέρετέ την σε μια πιατέλα. Πασπαλίστε λίγο ελαιόλαδο και ανθό αλατιού.

Χρησιμοποιώντας δύο σπάτουλες μεταφέρετε το ψάρι σε μια άλλη πιατέλα, αφήνοντας το δέρμα στη λαδόκολλα. Περιχύστε από πάνω ελαιόλαδο και ρίξτε τον χυμό από 1 – 2 φέτες λεμονιού. Πασπαλίστε με ανθό αλατιού. Σερβίρετε με περισσότερες φέτες λεμονιού και τη σως γιαουρτιού – λεμονιού.

Από πιο νωρίς: ο σολομός μπορεί να ψηθεί και τα φασόλια μπορούν να μαριναριστούν μια μέρα νωρίτερα. Καλύψτε και αφήστε το να κρυώσει. Περίπου 45 λεπτά πριν το σερβίρισμα αφαιρέστε τα πράσινα φασόλια από το ψυγείο και αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου. Επίσης, τα ρεπανάκια μπορούν να κοπούν 1 μέρα νωρίτερα και να τα αφήσετε να κρυώσουν.

Καλή απόλαυση!

Συνταγή: https://www.bonappetit.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post