Υπέροχο ψητό κουνουπίδι με λεμόνι και ταχίνι
Μέσα σε απλά βήματα και λίγα υλικά κρύβεται μια υπέροχη γεύση.Μπορείτε να το σερβίρετε ως ορεκτικό ή ως συνοδευτικό.
Υλικά
- 1 κεφάλι κουνουπιδιού, κομμένο σε μικρά μπουκετάκια
- Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κ.γ. κύμινο
- 1 κ.γ. μπαχαρικό με κόκκινη πιπεριά (harissa)
- Ανθός αλατιού και πιπέρι
- 1 – 2 κ.σ. χυμός λεμονιού
- Χούφτα φρέσκο μαϊντανό για γαρνίρισμα, προαιρετικό
- ¼ κούπα / 30 γρ. κουκουνάρι (ή ψητά αμύγδαλα), προαιρετικό
Μέθοδος
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 250 βαθμούς. Τοποθετείστε το κουνουπίδι σε ένα μεγάλο φύλλο ψησίματος. Πασπαλίστε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και βεβαιωθείτε ότι έχει καλύψει όλα τα μπουκετάκια. Προσθέστε λίγο περισσότερο ελαιόλαδο αν χρειαστεί.
Ενώστε το κύμινο και το harissa σε ένα μικρό πιάτο. Πασπαλίστε το κουνουπίδι με το πικάντικο μείγμα και προσθέστε μια γενναία δόση από αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε ξανά για να ενώσετε. Απλώστε τα μπουκετάκια κουνουπιδιού στο φύλλο ψησίματος μέχρι να είναι όλα σε μια στρώση.
Καλύψτε το φύλλο ψησίματος με κάλυμμα στο μεσαίο ράφι της σόμπας. Ψήστε, ενώ είναι καλυμμένο για 15 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρέστε το κάλυμμα και επιστρέψτε το ταψί στο φούρνο. Ψήστε για άλλα 20 – 30 λεπτά και περιστασιακά ανακατέψτε. Το κουνουπίδι θα πρέπει να είναι τρυφερό και καραμελωμένο.
Την ίδια ώρα, ετοιμάστε μια σως από ταχίνι.
Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσεκτικά μεταφέρετε το ψητό κουνουπίδι σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Την ίδια ώρα περιχύστε από πάνω χυμό λεμονιού, ταχίνι, ψητούς ξηρούς καρπούς και μαϊντανό για γαρνίρισμα.
Σερβίρετε μαζί με το μπολ με ταχίνι ως dip.
Leave a comment