arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Wellness

Το άγχος σας “λατρεύει” τη ζάχαρη; Προτιμήστε αυτά τα 3 τρόφιμα!


Ήρθα η ώρα να κόψετε τη ζάχαρη;
Το άγχος σας “λατρεύει” τη ζάχαρη; Προτιμήστε αυτά τα 3 τρόφιμα!

Wellness

Το άγχος σας “λατρεύει” τη ζάχαρη; Προτιμήστε αυτά τα 3 τρόφιμα!


Το άγχος σας “λατρεύει” τη ζάχαρη; Προτιμήστε αυτά τα 3 τρόφιμα!

Δεν είναι μυστικό ότι η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Οι επιβλαβείς επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη σωματική σας υγεία μελετώνται καλά, γι’ αυτό μιλάμε τόσο πολύ για τη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης. Η μείωση της πρόσληψης θα μειώσει ταυτόχρονα και τον κίνδυνο εμφάνισης επιπτώσεων όπως είναι οι χρόνιες ασθένειες.

Ενώ η απομάκρυνση των γλυκών ουσιών μπορεί να οδηγήσει στο να είστε σωματικά πιο υγιείς, αξίζει να δείτε και τι συμβαίνει με την ψυχική σας υγεία.

  1. Η ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας

Έχετε πιθανώς ακούσει για τον όρο "sugar rush" - και ίσως στραφείτε σε ακόμη ένα donut για ένα boost σε μια κουραστική ημέρας.

Ωστόσο, η ζάχαρη μπορεί να μην είναι τόσο θετική επιλογή. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση ζαχαρούχων τροφίμων δεν έχει θετική επίδραση στη διάθεση.

Στην πραγματικότητα, η ζάχαρη μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα με την πάροδο του χρόνου.

Παρόλο που απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την ενίσχυση της σχέσης μεταξύ της διάθεσης και της κατανάλωσης ζάχαρης, είναι σημαντικό να εξετάσουμε πώς οι επιλογές διατροφής και τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν την ψυχολογική σας ευημερία.

  1. Μπορεί να αποδυναμώσει την ικανότητά σας να αντιμετωπίζετε το άγχος

Εάν η ιδέα σας για την αντιμετώπιση του άγχους είναι λίγο παγωτό, δεν είστε μόνοι. Πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε γλυκά όταν αισθάνονται ανήσυχοι.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα ζαχαρούχα τρόφιμα μπορούν να αποδυναμώσουν την ικανότητα του σώματος να ανταποκριθεί στο άγχος.

Ωστόσο, τα γλυκά που σας κάνουν να αισθάνεστε προσωρινά καλά μπορεί να σας κάνουν να βασίζεστε περισσότερο στη ζάχαρη και να αυξάνετε τον κίνδυνο παχυσαρκίας και των σχετικών ασθενειών.

Ενώ τα ευρήματα σε έρευνες δείχνουν μια σαφή σχέση μεταξύ της πρόσληψης ζάχαρης και του άγχους, οι ερευνητές θα ήθελαν να δουν περισσότερες μελέτες.

  1. Η ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης

Είναι δύσκολο να αποφύγετε να καταφύγετε στα αναψυτικά, ειδικά μετά από μια δύσκολη μέρα.

Όμως, ο κύκλος κατανάλωσης ζάχαρης για τη διαχείριση των συναισθημάτων σας μπορεί να επιδεινώσει τα συναισθήματά θλίψης, κόπωσης ή απελπισίας.

Πολλές μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και της κατάθλιψης.

Η υπερκατανάλωση ζάχαρης προκαλεί ανισορροπίες σε ορισμένες χημικές ουσίες του εγκεφάλου. Αυτές οι ανισορροπίες μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη και μπορεί ακόμη και να αυξήσουν τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο εμφάνισης διαταραχής ψυχικής υγείας σε μερικούς ανθρώπους.

  1. Όταν σταματήσετε τα γλυκά μπορεί να νιώσετε κρίση πανικού

Το να κόψετε την επεξεργασμένη ζάχαρη μπορεί να μην είναι τόσο απλό όσο νομίζετε.

Η απόσυρση από τη ζάχαρη μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως:

  • άγχος
  • ευερεθιστότητα
  • σύγχυση
  • κόπωση

Αυτό οδήγησε τους ειδικούς να εξετάσουν πώς τα συμπτώματα στέρησης από τη ζάχαρη μπορούν να μοιάζουν με αυτά ορισμένων εθιστικών ουσιών.

Όταν κάποιος κάνει κακή χρήση μιας ουσίας για μια χρονική περίοδο, όπως η κοκαΐνη, το σώμα του μπαίνει σε μια φυσιολογική κατάσταση απόσυρσης όταν σταματήσει να τη χρησιμοποιεί.

Για αυτό το απότομα κόψιμο της ζάχαρης μπορεί να μην είναι η καλύτερη λύση για κάποιον που έχει άγχος.

  1. Η ζάχαρη χτυπά τη δύναμη του εγκεφάλου σας

Το στομάχι σας μπορεί να σας λέει να βουτήξετε σε κάτι γλυκό, αλλά ο εγκέφαλός σας έχει μια διαφορετική ιδέα.

Αναδυόμενη έρευνα διαπίστωσε ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορούν να επηρεάσουν τη γνωστική λειτουργία, ακόμη και αν δεν υπάρχει υπερβολική αύξηση βάρους ή υπερβολική πρόσληψη ενέργειας.

Μια πιο πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι υγιείς εθελοντές στα 20 τους σημείωσαν χειρότερα αποτελέσματα σε τεστ μνήμης και είχαν χαμηλότερο έλεγχο της όρεξης μετά από μόλις 7 ημέρες κατανάλωσης μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και πρόσθετα σάκχαρα.

Ενώ απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί σαφέστερος σύνδεσμος μεταξύ της ζάχαρης και της γνώσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου σας.

Αν λαχταράτε γλυκά, εδώ μπορείτε να βρείτε κατάλληλα φαγητά.

Ακριβώς επειδή κόβετε ή περιορίζετε τη μεταποιημένη ζάχαρη δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρνηθείτε στον εαυτό σας τη χαρά των γλυκών γεύσεων.

Εδώ είναι μερικές από τις αγαπημένες συνταγές χαμηλής με χαμηλή περιεκτικότητα ή με καθόλου ζάχαρη

Chef Uma's Chai Tea

Συστατικά

  • 1 μερίδα σκόνης πρωτεΐνης βανίλιας της επιλογής σας
  • 1/4 αβοκάντο
  • 1 κ.σ. βούτυρο Αμυγδάλου
  • 1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου
  • 1/8 κ.γ. καρυκεύματα από κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο και κάρδαμο
  • 1/4 κ.γ. βιολογική βανίλια
  • παγάκια
  • ένα μικρό μέρος βιολογικό μέλι Ελάτου

Εκτέλεση

  • Προσθέστε όλα τα συστατικά στο μπλέντερ σας.
  • Ανακατέψτε μέχρι να μαλακώσει.

Chef Uma’s Watermelon Pops

Συστατικά

  • 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένο καρπούζι
  • 1 κ.σ. μέλι
  • χυμό από 1 lime
  • ξύσμα 1 lime

Προαιρετικά

  • 1 φλιτζάνι ολόκληρα μούρα

Εκτέλεση

  • Πολτοποιήστε το καρπούζι, το μέλι, το χυμό και το ξύσμα lime σε ένα μπλέντερ.
  • Ρίξτε σε τετράγωνα δοχεία για παγάκια

 

Chef Uma’s Oven-Roasted Sweet Potatoes with Red Miso Paste

Συστατικά

  • 1/4 φλιτζανιού έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο
  • 1/4 έως 1/2 φλιτζανιού κόκκινη πάστα miso
  • Ανθός αλατιού και πιπέρι για τη γεύση
  • 4 μεσαίες γλυκοπατάτες

Εκτέλεση

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 218ºC.
  • Δημιουργήστε μια μαρινάδα αναμειγνύοντας το ελαιόλαδο, την κόκκινη πάστα miso, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Ξεφλουδίστε και κόψτε τις γλυκοπατάτες σε κομμάτια ίσου μεγέθους.
  • Βάλτε τις γλυκοπατάτες στη μαρινάδα.
  • Τοποθετήστε τις γλυκοπατάτες σε ένα ταψί σε μια στρώση.
  • Ψήστε για περίπου 20 έως 25 λεπτά ή έως ότου οι πατάτες μαλακώσουν.

 

Πηγή: https://www.healthline.com/

0 σχόλια


Αφήστε το σχόλιό σας

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τα σχόλια θα πρέπει πρώτα να εγκριθούν πριν δημοσιευτούν.