Ποια είναι τα χειρότερα τρόφιμα για τα δόντια σας;

Φάτε σωστά για ένα υγιές χαμόγελο

Η πρόληψη είναι το καλύτερο φάρμακο για το χαμόγελό σας. Αν και οι οδοντιατρικές μέθοδοι κάνουν τα δόντια σας πιο δυνατά και φωτεινά, είναι καλύτερο και φθηνότερο να αποφύγετε ορισμένα τρόφιμα.  

Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί - μια πλούσια πηγή βιταμίνης C και άλλων θρεπτικών ουσιών - είναι καλά για εσάς με πολλούς τρόπους, αλλά όχι όταν πρόκειται για τα δόντια σας. Το γκρέιπφρουτ και ο χυμός λεμονιού, ιδιαίτερα, είναι πολύ όξινοι και μπορούν να διαβρώσουν το σμάλτο των δοντιών με την πάροδο του χρόνου.

Chewy ζαχαρωτά

Όσο πιο πολύ κολλάνε τα γλυκά, τόσο χειρότερα είναι για τα δόντια σας. Οι καραμέλες που είναι σαν λάστιχο κολλάνε στα δόντια για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιτρέποντας στα βακτήρια στο στόμα σας να έρθουν σε μεγάλη επαφή με τη ζάχαρη.

Σκληρές καραμέλες

Οι σκληρές καραμέλες δεν προσκολλώνται στα δόντια σας τόσο εύκολα όσο εκείνες που μοιάζουν με λάστιχο αλλά έχουν το δικό τους μειονέκτημα: Σε αντίθεση με, ας πούμε, τα γλυκά με βάση τη σοκολάτα, τα οποία μασάτε γρήγορα και ξεπλένονται σχετικά εύκολα, η σκληρή καραμέλα διαλύεται αργά και μένει το στόμα σας για αρκετά λεπτά κάθε φορά, δίνοντας στα βακτήρια περισσότερο χρόνο για την παραγωγή επιβλαβούς οξέος. Επιπλέον, πολλές ποικιλίες σκληρών καραμελών αρωματίζονται με κιτρικό οξύ.

Αναψυκτικά

Δεν είναι μυστικό ότι η κατανάλωση πολλών ζαχαρούχων αναψυκτικών μπορεί να αναπαράγει κοιλότητες. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι τα οξέα που βρίσκονται στα ανθρακούχα αναψυκτικά φαίνεται να βλάπτουν τα δόντια ακόμη περισσότερο από τη ζάχαρη. Το αποτέλεσμα; Ακόμα και ποικιλίες χωρίς ζάχαρη - που περιέχουν κιτρικό και φωσφορικό οξύ - μπορούν να διαβρώσουν το σμάλτο εάν καταναλώνονται σε μεγάλες δόσεις.

Καφές

Γνωρίζετε εκείνους τους επίμονους καφέ λεκέδες που συσσωρεύονται στο εσωτερικό μιας κούπας καφέ; Αυτοί μπορεί να σας δώσουν κάποια ιδέα για το πώς η κατανάλωση καφέ μπορεί να λεκιάσει τα δόντια σας με την πάροδο του χρόνου. Στην πραγματικότητα, οι λεκέδες του καφέ φαίνονται να είναι πιο επίμονοι και από τους λεκέδες του καπνού. Σύμφωνα με μια μελέτη που συνέκρινε τους δύο τύπους λεκέδων, τα δόντια που βάφονταν με καφέ ήταν πιο ανθεκτικά στο βούρτσισμα των δοντιών και ήταν πιο πιθανό να αποχρωματιστούν ξανά μετά από λευκαντική θεραπεία.

Πηγή: https://www.health.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post