Γιατί βιολογικά προϊόντα;

Γιατί βιολογικά προϊόντα?

Να μια ερώτηση που ακούω συχνά, σχεδόν αμέσως όταν αναφέρομαι στα B by Nadia Boule. Και για να είμαι ειλικρινής, είναι και μια ερώτηση που έκανα κι εγώ στην αρχή στον εαυτό μου.

Ψάχνοντας και διαβάζοντας λοιπόν ανακάλυψα ένα σωρό λόγους πέρα από τους προφανείς, ότι δηλαδή φαίνονται ακόμα και οπτικά πολύ πιο "φυσιολογικά" τα βιολογικά από τα συμβατικά τρόφιμα.

Βιολογικά λοιπόν είναι τα τρόφιμα τα οποία μεγαλώνουν, αναπτύσσονται και επεξεργάζονται χωρίς να χρησιμοποιούνται συνθετικά λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα, αντιβιοτικά ή ορμόνες.

Οι παραγωγοί βιολογικής καλλιέργειας για να ενισχύσουν το έδαφος αντί για χημικές ουσίες χρησιμοποιούν ζωική κοπριά ή τροφές που παράγονται στο αγρόκτημα, με αποτέλεσμα να μην περνούν στα τρόφιμα βλαβερές ουσίες για τον άνθρωπο.

Επίσης στη βιολογική καλλιέργεια γίνεται χρήση της αμειψισποράς. Δηλαδή οι αγρότες εναλλάσσουν τις καλλιέργειες στο ίδιο χωράφι με σκοπό να εμπλουτιστεί η γη με συστατικά που άλλα φυτά απορροφούν και άλλα αποδίδουν στο έδαφος. 

Σε προϊόντα πολύτιμα όπως είναι το μέλι, οι βιολογικοί παραγωγοί τοποθετούν τα μελίσσια τους σε βουνά και τοποθεσίες δασικές, όπου δεν υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση ώστε οι μέλισσες σε απόσταση τουλάχιστον 3 χιλιομέτρων να έχουν πρόσβαση σε παρθένα εδάφη.

Όλα αυτά καταλαβαίνετε πως μόνο καλό μπορούν να κάνουν στο τελικό προϊόν που παίρνουμε στα χέρια μας και μόνο θετικά συμβάλλουν συνολικά στην ισορροπία του περιβάλλοντος.

 

Και πως ξέρω ότι αυτό που παίρνω είναι όντως βιολογικό?

Να και η δεύτερη πιο συχνή ερώτηση. 

Είναι στη φύση μας καταρχήν να αμφισβητούμε αυτό που μας λένε, αλλά από την άλλη στη χώρα που ζούμε και με αυτά που βλέπουμε δεν έχουμε και πολύ άδικο να κάνουμε δεύτερες σκέψεις. 
 

Παρ' όλα αυτά, σε ότι έχει να κάνει με τη νομοθεσία για τα βιολογικά τρόφιμα, ευτυχώς υπάρχουν και ακολουθούνται πολύ αυστηροί κανoνισμοί. 

Καταρχήν, μόνο οι αγρότες που παράγουν τρόφιμα σύμφωνα με τους κανονισμούς βιολογικών προϊόντων και πιστοποιούνται από έναν ανεξάρτητο οργανισμό μπορούν να χαρακτηρίσουν τα προϊόντα τους ως "πιστοποιημένα βιολογικά". Για να συμβεί αυτό περνούν από εργαστηριακού ελέγχους για να εντοπιστούν τυχόν χημικές ουσίες, φυτοφάρμακα ή οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να νοθεύσει το τελικό προιόν. Επίσης, η αποθήκευση και η επεξεργασία γίνεται σε ειδικούς χώρους όπου απαγορεύεται να βρίσκονται και συμβατικά προϊόντα και ελέγχεται η διακίνηση τους μέσω τιμολογίων και αρίθμησης των συσκευασιών.

Η B by Nadia Boule ελέγχεται και πιστοποιείται από την QCert. Και μια φιλική συμβουλή για το τέλος για όλους εσάς που θέλετε να είστε σίγουροι ότι το προιόν που έχετε στα χέρια σας είναι βιολογικό. Πέρα από το τι μπορεί να λέει μια ετικέτα, να ψάχνετε πάντα στις συσκευασίες να βρίσκετε την εταιρία πιστοποίησης.

Καλή απόλαυση! 


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post