Ποιες διατροφικές σας συνήθειες καταστρέφουν τα δόντια σας;

Πόσο σημαντικό είναι λοιπόν να φροντίζετε τα δόντια και τα ούλα σας - και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το κάνετε;

Ο αριθμός του πληθυσμού που έχει ασθένεια των ούλων σε κάποιο βαθμό αυξάνεται και οι περισσότεροι άνθρωποι το βιώνουν τουλάχιστον μια φορά. Προκαλείται από τη συσσώρευση βακτηριακής πλάκας στα δόντια. Μερικές φορές αυτά είναι ακίνδυνα αλλά μερικές άλλες μπορούν να βλάψουν τα ούλα και να προκαλέσουν φλεγμονή.

Σε έρευνα του το BBC, ρώτησε τους ειδικούς εάν οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην οδοντιατρική υγεία και τι μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε το στόμα σας υγιές.

Τρόφιμα και ποτά για να αποφύγετε

Εκτός από τα ανθρακούχα αναψυκτικά με γλυκαντικά και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ραφιναρισμένη ζάχαρη, ακολουθούν μερικοί από τους χειρότερους (και μερικές φορές εκπληκτικούς) ενόχους για την καταστροφή δοντιών:

  • Λεμόνι σε ζεστό νερό - διαβρωτικό για σμάλτο δοντιών.
  • Αποξηραμένα φρούτα - κολλάνε στα δόντια και είναι δύσκολο να αφαιρεθούν.
  • Τραγανά - κολλήστε στα δόντια.
  • Ορισμένα είδη από τσάι φρούτων - μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
  • Το αφρώδες νερό - το φυσικό αέριο το καθιστά πιο όξινο, γι’ αυτό πρέπει να το περιορίζετε στις ώρες του φαγητού.
  • Φρουτώδεις μπάρες δημητριακών - κολλάνε στα δόντια.

 

Εάν τρώτε ή πίνετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω εκτός από τις ώρες φαγητού, μπορείτε να μετριάσετε τη ζημιά ξεπλένοντας το στόμα σας  με νερό στη συνέχεια ή  τρώγοντας ένα μικρό κομμάτι τυρί, το οποίο έχει εξουδετερωτικό αποτέλεσμα.

Ο κίνδυνος των snacks

Κάθε φορά που τρώτε κάτι ζαχαρούχο ή μερικά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, το επίπεδο PH στο στόμα σας πέφτει, γίνεται πιο όξινο καθώς τα βακτήρια τροφοδοτούν τα σάκχαρα και απελευθερώνουν οξύ. Έτσι, αν τρώτε σνακ κάθε μισή ώρα, τα δόντια σας δεν παίρνουν ένα διάλειμμα από το όξινο περιβάλλον και αυτό θα οδηγήσει σε φθορά των δοντιών.

Δυστυχώς, αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνουν και τους ολόκληρους καρπούς. Είναι καλύτερο να περιορίσετε τα σνακ σε δύο ή τρεις φορές την ημέρα.

"Κατά τη διάρκεια των γευμάτων, τα τρόφιμα μάσησης αυξάνουν την παραγωγή σάλιου, η οποία είναι αλκαλική και δρα ως ρυθμιστικό διάλυμα για την αραίωση ζαχαρούχων ή όξινων τροφίμων και ποτών. Η διέγερση της παραγωγής σάλιου κατά τη διάρκεια των γευμάτων πλένει τα επιβλαβή οξέα και τα σωματίδια τροφίμων μακριά από τα δόντια και βοηθά στην εξουδετέρωση του οξέος, προστατεύοντάς τα από την αποσύνθεση ", λέει ο καθηγητής Damien Walmsley στο BBC.

Πώς να φροντίζετε τα δόντια σας

"Από οδοντιατρική άποψη, τα πράγματα που επηρεάζουν την στοματική υγεία είναι μια αλλαγή στο βακτηριακό περιβάλλον και στη διατροφή. Το βούρτσισμα των δοντιών και ο μεσοδόντιμος καθαρισμός πρέπει να συνδυαστούν” καταλήγει ο υγιεινολόγος Syed.

Πηγή: https://www.bbc.co.uk/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post