Τί είναι η δισφαινόλη (BPA) και γιατί πρέπει να την αποφεύγουμε;

Τι προβλήματα δημιουργεί;

Σύμφωνα με σειρά ερευνών, η εν λόγω ουσία προκαλεί βλάβες στο συκώτι, στον θυρεοειδή αδένα και στο αναπαραγωγικό σύστημα, ενώ παράλληλα ενοχοποιείται για νευρολογικές ασθένειες και για την εμφάνιση καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα, του προστάτη και των όρχεων .Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, η δισφαινόλη Α έχει την ικανότητα να «μεταναστεύει» από τα πλαστικά δοχεία, σκεύη, μαχαιροπίρουνα και μπιμπερό, όπου περιέχεται, στην τροφή και εν τέλει στον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Πού χρησιμοποιείται αυτή η ουσία;

Η δισφαινόλη (BPA)  χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή πλαστικών και ρητινών- είναι χαρακτηριστικό ότι παράγονται περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια τόνοι της ουσίας ετησίως. Είναι γνωστή η χρήση της ΒΡΑ στα πολυκαρβονικά πλαστικά (είδος σκληρού, διαφανούς πλαστικού με μεγάλη αντοχή) τα οποία χρησιμοποιούνται σε πλήθος αντικειμένων καθημερινής χρήσης: CD, DVD, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αθλητικός εξοπλισμός, εξοπλισμό αυτοκινήτων, πλαστικά δοχεία και πλαστικά μπουκάλια ποτών, πιάτα, κούπες, ποτήρια, πλαστικά κουτάλια και κονσέρβες είναι μόνο μερικά από τα αντικείμενα που την περιέχουν. Πλήθος μεγάλων εταιρειών χρησιμοποιούν την ουσία στα προϊόντα τους.

Για χρόνια οι επιστήμονες ανά την υφήλιο θεωρούσαν ότι η δισφαινόλη Α δεν είναι επικίνδυνη. Ωστόσο τον Ιανουάριο του 2010 η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDΑ) αναγνώρισε ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες επικινδυνότητας και ότι το ζήτημα «χρήζει περαιτέρω διερεύνησης».

To αποτέλεσμα ήταν ότι βγήκε Εκτελεστικός Κανονισμός, ο οποίος από την 1η Μαΐου 2011 έχει απαγορεύσει τη χρήση της BPA στην παρασκευή πλαστικών μπουκαλιών διατροφής των βρεφών, ενώ από την 1η Ιουνίου 2011 έχει εξαλειφθεί εντελώς η διάθεση και η εισαγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση των αντιστοίχων προϊόντων που περιέχουν BPA.

 

Πώς αναγνωρίζουμε τα πλαστικά με δισφαινόλη Α?

Τα πλαστικά αυτά μπορούν να αναγνωριστούν από το σύμβολο PC. Πλαστικά που περιέχουν BPA παρουσιάζουν εξαιρετική ανθεκτικότητα στη θερμότητα είναι άκαμπτα, ελαφριά και διάφανα. Η ουσία αυτή είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγεται στα μπιμπερό των παιδιών. Ελέγξτε ότι το μπιμπερό γράφει BPA free ή ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δε χρησιμοποιεί πλαστικά με δισφαινόλη Α.

 bpa

Πως θα αποφύγουμε τη δισφαινόλη Α στην καθημερινότητά μας?

Αποφύγετε την χρήση κονσερβών που είναι επενδεδυμένες με BPA. Επίσης, επιλέξτε με προσοχή τα πλαστικά σκεύη και θερμός που προμηθεύεστε και εξασφαλίστε ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί BPA στην κατασκευή τους. (ψάξτε τη σήμανση BPA FREE)

Η σειρά θερμός και οικολογικών ποτηριών για τον καφέ που μπορείτε να βρείτε στο e-shop μας, έχει ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά, για να σας εξασφαλίσει πολλαπλές χρήσεις , χωρίς την επιβάρυνση του BPA. Είναι ιδανικά για καθημερινή χρήση, ενώ παράλληλα αποφεύγετε την κατανάλωση πλαστικού μιας χρήσης.

Δείτε όλη τη συλλογή μας εδώ.


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post