Περπάτημα μετά το φαγητό: πόσο καλό είναι για εσάς;

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια αυξανόμενη τάση σε όσους ακολουθούν τις τάσεις για καλύτερη φυσική κατάσταση και συνιστά έναν σύντομο περίπατο μετά από κάθε γεύμα.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από αυτόν τον περίπατο και λαμβάνει υπόψιν το χρόνο και τη διάρκεια.  

 

Πιθανά οφέλη

Η άσκηση σχετίζεται με πολλά θετικά οφέλη για την υγεία. Αυτό περιλαμβάνει το περπάτημα μετά το φαγητό. Αυτό από μόνο του έχει μερικά μοναδικά οφέλη από μόνο του.

 

Μπορεί να βελτιώσει την πέψη

Ένα σημαντικό πιθανό όφελος που σχετίζεται με το περπάτημα μετά το φαγητό είναι η βελτιωμένη πέψη.

Η κίνηση του σώματος μπορεί να βοηθήσει την πέψη σας ενισχύοντας τη διέγερση του στομάχου και των εντέρων. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί τα τρόφιμα να κινηθούν πιο γρήγορα.

Επιπλέον, η χαμηλή έως μέτρια σωματική δραστηριότητα μετά το φαγητό μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση στο γαστρεντερικό (GI) σωλήνα.

Στην πραγματικότητα, έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει ασθένειες όπως πεπτικά έλκη, καούρα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), εκφυλιστική νόσο, δυσκοιλιότητα και καρκίνο του παχέος εντέρου.

 

Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Ένα άλλο αξιοσημείωτο όφελος του περπατήματος μετά το φαγητό είναι η βελτιωμένη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με διαβήτη τύπου 1 και 2 - καταστάσεις που επηρεάζουν την επεξεργασία του σακχάρου στο αίμα - επειδή η άσκηση μετά το φαγητό μπορεί να αποτρέψει την υπερβολική αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Ενώ η άσκηση μετά το γεύμα έχει ιδιαίτερη επίδραση σε άτομα με διαβήτη, άλλοι μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τις επιπτώσεις της στη μείωση του σακχάρου στο αίμα.

 

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Για δεκαετίες, η σωματική δραστηριότητα έχει συνδεθεί με την υγεία της καρδιάς.

Πιο συγκεκριμένα, η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση και την LDL (κακή) χοληστερόλη, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής.

Μία μελέτη δείχνει ότι αρκετές μικρές περίοδοι άσκησης κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να είναι καλύτερες από μια συνεχή περίοδο άσκησης για τη μείωση των τριγλυκεριδίων του αίματος. Αυτός είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Μπορείτε να μιμηθείτε αυτό το μοτίβο κάνοντας βόλτες 5- 10 λεπτών μετά τα κύρια γεύματά σας όλη την ημέρα.

 

Μπορεί να ενισχύσει την απώλεια βάρους

Είναι πολύ γνωστό ότι η άσκηση σε συνδυασμό με μια σωστή διατροφή παίζουν σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους.

Για να ενισχύσετε την απώλεια βάρους, πρέπει να έχετε έλλειμμα θερμίδων, που σημαίνει να καίτε περισσότερες θερμίδες από όσες λαμβάνετε.

Το περπάτημα μετά τα γεύματα θα μπορούσε να σας φέρει πιο κοντά στο να φθάσετε σε έλλειμμα θερμίδων που - εάν διατηρείται με συνέπεια - μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

 

Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Το περπάτημα μετά τα γεύματα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης σε κάποιο βαθμό.

Αρκετές μελέτες συσχετίζουν 3 ημερήσιες βόλτες 10 λεπτών με μειωμένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Επιπλέον, αρκετοί περίπατοι 10 λεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας φαίνεται να είναι πιο ευεργετικοί για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης από μια έναν μεγάλο.

Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, οι περίπατοι μετά το φαγητό μπορεί να έχουν ισχυρό αποτέλεσμα μείωσης της αρτηριακής πίεσης.

 

Μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές

Ενώ το περπάτημα μετά το φαγητό έχει πολύ λίγες αρνητικές παρενέργειες, υπάρχει μια που πρέπει να αναφερθεί.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν αναστατωμένο στομάχι όταν περπατούν μετά το φαγητό, με συμπτώματα όπως δυσπεψία, διάρροια, ναυτία, αέρια και φούσκωμα.

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν το φαγητό που έχει καταναλωθεί πρόσφατα κινείται στο στομάχι σας, δημιουργώντας ένα λιγότερο ιδανικό περιβάλλον για πέψη.

Εάν παρουσιάσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, προσπαθήστε να περιμένετε 10-15 λεπτά μετά τα γεύματα πριν περπατήσετε και διατηρήστε την ένταση του περπατήματος χαμηλή.

 

Η καλύτερη στιγμή για περπάτημα

Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, ο ιδανικός χρόνος για περπάτημα φαίνεται να είναι αμέσως μετά το γεύμα.

Προς το παρόν, το σώμα σας εξακολουθεί να εργάζεται για να αφομοιώσει τα τρόφιμα που έχετε φάει, επιτρέποντάς σας να αποκτήσετε οφέλη, όπως βελτιωμένη πέψη και διαχείριση σακχάρου στο αίμα.

Το περπάτημα μετά από όλα τα γεύματά σας μπορεί να οδηγήσει στα βέλτιστα οφέλη, απλά μια βόλτα μετά το δείπνο μπορεί να είναι μια υπέροχη αρχή.

 

Πόσο χρόνο πρέπει να περπατήσετε;

Οι υποστηρικτές του περπατήματος μετά τα γεύματα προτείνουν να ξεκινήσετε περπατώντας για 10 λεπτά και στη συνέχεια να αυξήσετε τη διάρκεια ανάλογα με τα δεδομένα σας.

Διατηρώντας τις βόλτες σας σε περίπου 10 λεπτά, μπορείτε να αποδώσετε τα πιθανά οφέλη, αποτρέποντας παράλληλα τα μειονεκτήματα όπως το ταραγμένο στομάχι. Επιπλέον, αυτή η διάρκεια δεν αναστατώνει και την καθημερινή σας ρουτίνα.

Ολοκληρώνοντας τρεις περιπάτους 10 λεπτών την ημέρα, μπορείτε εύκολα να συσσωρεύσετε 30 λεπτά καθημερινής σωματικής δραστηριότητας, ικανοποιώντας έτσι τις προτεινόμενες οδηγίες από το DHHS.

 

Ρυθμίστε την ένταση

Ενώ μπορεί να πιστεύετε ότι εάν το περπάτημα μετά τα γεύματα είναι καλό, τότε το τρέξιμο μετά τα γεύματα πρέπει να είναι καλύτερο, αυτό δεν ισχύει.

Κατά τη διάρκεια της αρχικής διαδικασίας πέψης μετά από ένα γεύμα, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να πονάτε στο στομάχι εάν ασκείστε πολύ έντονα. Επομένως, θα πρέπει να διατηρήσετε την ένταση χαμηλή έως μέτρια.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αντιδρούν διαφορετικά στο περπάτημα μετά τα γεύματα, οπότε είναι σημαντικό να ξεκινήσετε με χαμηλότερη ένταση εάν δεν έχετε συνηθίσει τη συχνή σωματική δραστηριότητα.

 

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post