Χάνονται οι βιταμίνες στο μαγείρεμα;

Στην πραγματικότητα, ενώ το μαγείρεμα μπορεί να προκαλέσει την απώλεια ορισμένων βιταμινών και μετάλλων, μπορεί επίσης να διευκολύνει το σώμα σας να τα απορροφήσει. Έτσι, ποια λαχανικά τρώγονται καλύτερα ωμά - και πότε πρέπει να μαγειρεύετε;

Ποια λαχανικά τρώγονται καλύτερα ωμά;

Το μαγείρεμα μπορεί να μειώσει το θρεπτικό περιεχόμενο των λαχανικών. Αυτό μπορεί να είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα με τη βιταμίνη C και τις βιταμίνες Β καθώς και με τα μέταλλα όπως το κάλιο, επειδή είναι αυτά είναι υδατοδιαλυτά και μπορούν να σκορπιστούν στο νερό μαγειρέματος. Για παράδειγμα, αυτό είναι το θετικό με τις σούπες καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις το νερό καταναλώνεται. Το kale, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, τα κολοκυθάκια, το σπανάκι και τα μπιζέλια έχουν μια καλή ποσότητα των προαναφερθέντων  βιταμινών.

Καθώς η θερμότητα μειώνει αυτές τις βιταμίνες, είναι σημαντικό όταν μαγειρεύετε λαχανικά να το κάνετε απαλά και με όσο το δυνατόν λιγότερο νερό. Ο ατμός, ο φούρνος μικροκυμάτων αλλά και το τηγάνισμα αποτελούν καλύτερες επιλογές στα συγκεκριμένα τρόφιμα, συγκριτικά με το βράσιμο.

Τα καλά νέα είναι ότι πολλά τρόφιμα που καταναλώνουμε συνήθως είναι πλούσια σε βιταμίνη C και στα βιταμίνες Β (όπως νεροκάρδαμο, πιπεριές, σπανάκι, ντομάτες και μαρούλι) και έτσι μια ισορροπημένη διατροφή θα σας προσφέρει πολλά.

Ποια λαχανικά τρώγονται καλύτερα μαγειρεμένα;

Ορισμένα λαχανικά είναι πιο θρεπτικά όταν μαγειρεύονται επειδή το μαγείρεμα σπάει τα κελιά τους, κάτι που μπορεί να σας επιτρέψει να απορροφήσετε περισσότερες από τις θρεπτικές ουσίες ακόμα και αν κάποιες έχουν ξεπλυθεί κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Αυτό ισχύει για το βήτα-καροτένιο (πρόδρομο της βιταμίνης Α, που βρίσκεται στα καρότα, το σκουός βουτύρου και τις γλυκοπατάτες) και άλλα καροτενοειδή, όπως το λυκοπένιο, το οποίο βρίσκεται στις τομάτες.

Τα άμυλα και οι πρωτεΐνες είναι πιο εύπεπτες όταν μαγειρεύονται. Εάν σκέφτεστε μια ωμοφαγική διατροφή, να έχετε κατά νου ότι κάποια αμυλούχα τρόφιμα, όπως οι πατάτες, δεν μπορούν να καταναλωθούν ωμά. Αυτό σημαίνει πως τα μαγειρεμένα τρόφιμα αυξάνουν την ποικιλία της διατροφής σας.

Το μαγείρεμα βελτιώνει επίσης τη γεύση πολλών λαχανικών. Αν αυτό σας κάνει να τα καταναλώσετε ευκολότερα, τότε αξίζει να χάσετε κάποια θρεπτικά συστατικά!

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ωμοφαγικής διατροφής

 

Μειονεκτήματα μιας διατροφής βασισμένης σε ακατέργαστες τροφές

  • Είναι περιοριστική και μπορεί να κάνει το φαγητό έξω δύσκολο.
  • Καθώς η ποικιλία των φαγητών που καταναλώνεται είναι περιορισμένη, μπορεί να στερούνται θρεπτικών ουσιών και ενέργειας. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποκτήσετε αρκετή πρωτεΐνη, βιταμίνη Β12 και σίδηρο σε μια αυστηρή δίαιτα.
  • Μπορεί να είναι δύσκολο να μάθετε πώς να αξιοποιείτε καλύτερα τα συστατικά σας.
  • Για παράδειγμα, ορισμένες ωμές τροφές είναι καλύτερο να καταναλώνονται ολόκληρες ενώ άλλες έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά κομμένες.
  • Η μέγιστη διατροφή δεν συσχετίζεται πάντοτε με τη βέλτιστη γεύση.
  • Ορισμένα τρόφιμα είναι πιο θρεπτικά όταν καταναλώνονται μαγειρεμένα.

Πλεονεκτήματα μιας δίαιτας πρώτων υλών

  • Μερικά φαγητά είναι καλύτερα όταν τα τρώτε ωμά, όπως για παράδειγμα τα φρέσκα φρούτα και οι σαλάτες, επειδή περιέχουν υψηλότερα επίπεδα ορισμένων βιταμινών.
  • Τα ακατέργαστα τρόφιμα μπορούν να γίνουν γρήγορα και απλά.

 

Πηγή: https://www.bbc.co.uk


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post