Μπορεί η ανεπάρκεια βιταμίνης D να προκαλέσει αύξηση βάρους;

Μπορείτε επίσης να πάρετε κάποια βιταμίνη D από τη διατροφή σας, αν και λίγα τρόφιμα περιέχουν σημαντικές ποσότητες.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου το 50% των ανθρώπων παγκοσμίως έχουν σχετικά χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, ενώ έως και 1 δισεκατομμύριο εμφανίζουν ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Η διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων βιταμίνης D είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών, του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Επιπλέον, έχει προταθεί ότι τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή ανεπιθύμητης αύξησης βάρους.

Αυτό το άρθρο εξετάζει εάν μια ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους και, εάν ναι, πώς να την ξεπεράσετε.

Η σχέση μεταξύ βιταμίνης D και αύξησης βάρους

Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα φαίνεται πιο πιθανό να έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, σε σύγκριση με τα άτομα που εμπίπτουν στο εύρος του «φυσιολογικού» δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Αυτό έχει προκαλέσει ορισμένους να υποδηλώνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους.

Ωστόσο, μετά από μελέτες φάνηκε ότι αυτές οι αλλαγές παραμένουν πολύ μικρές και δεν σημειώθηκαν σημαντικές διαφορές στο συνολικό σωματικό βάρος.

Παρά τα ευρήματα αυτά, η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση υψηλότερων ποσοτήτων βιταμίνης D έχει μικρή επίδραση στην αύξηση ή απώλεια βάρους. Ωστόσο, ενδέχεται να απαιτηθούν περισσότερες μελέτες που διαφοροποιούν το σωματικό βάρος και το σωματικό λίπος για να αξιολογηθεί σωστά αυτό το αποτέλεσμα.

Γιατί τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή πάσχουν από παχυσαρκία έχουν συχνά χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D;

Επί του παρόντος, οι περισσότεροι ερευνητές πιστεύουν ότι τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D που παρατηρούνται σε αυτά τα άτομα μπορεί να εξηγηθούν από άλλους παράγοντες.

Για παράδειγμα, δεδομένου ότι η βιταμίνη D αποθηκεύεται σε λιπαρούς ιστούς, τα άτομα με μεγαλύτερες ποσότητες σωματικού λίπους μπορεί να χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης D για να διατηρήσουν τα επίπεδα στο αίμα παρόμοια με αυτά των ατόμων με χαμηλότερο σωματικό βάρος.

Επίσης μπορεί να περνούν λιγότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους ή να τρώνε λιγότερα πλούσια σε βιταμίνη D ή ενισχυμένα με βιταμίνη D-τρόφιμα.

Κατά συνέπεια, οι ειδικοί προτείνουν ότι τα άτομα με παραπάνω από το φυσιολογικό βάρος μπορεί να χρειάζονται 1,5 φορές περισσότερη βιταμίνη D από ό, τι τα άτομα με φυσιολογικό ΔΜΣ. Την ίδια ώρα, τα άτομα με παχυσαρκία, μπορεί να χρειάζονται 2 – 3 φορές περισσότερη.

Πώς να καταλάβετε αν έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης D

Με την πάροδο του χρόνου, η βέλτιστη έκθεση στον ήλιο ή χαμηλές ποσότητες τροφών πλούσιων σε βιταμίνη D μπορεί να σας προκαλέσουν να αναπτύξετε ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Σημεία και συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης D

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D συνήθως δεν σχετίζεται με αξιοσημείωτα συμπτώματα, εκτός εάν η ανεπάρκεια είναι σοβαρή, επομένως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι είναι ανεπαρκείς έως ότου υποβληθούν σε εξέταση αίματος. Ωστόσο, η παρατεταμένη, σοβαρή ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει στα ακόλουθα συμπτώματα:

  • πόνος στα οστά ή παραμορφώσεις
  • ραχίτιδες
  • επιληπτικές κρίσεις
  • μυικοί σπασμοί
  • οδοντικές ανωμαλίες
  • καρδιακά προβλήματα

Εάν αναγνωρίζετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, φροντίστε να τα συζητήσετε με τον γιατρό σας για να αποκλείσετε την έλλειψη βιταμίνης D.

Τρόποι βελτίωσης των επιπέδων βιταμίνης D.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βελτιώσετε τα επίπεδα βιταμίνης D.

Εκθεση στον ήλιο

Το σώμα σας μπορεί να παράγει αυτή τη βιταμίνη από τη χοληστερόλη όταν το δέρμα σας εκτίθεται σε υπεριώδεις ακτίνες Β (UVB).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έκθεση περίπου 40% του δέρματός σας για τουλάχιστον 20 λεπτά στον μεσημεριανό ήλιο, χωρίς να φοράτε αντηλιακό, αρκεί για τους περισσότερους ανθρώπους να παράγουν αρκετή βιταμίνη D.

Ωστόσο, όσοι έχουν πιο σκούρες επιδερμίδες ή ζουν πάνω από 35 μοίρες πάνω ή κάτω από τον ισημερινό μπορεί να δυσκολεύονται να παράγουν αρκετή βιταμίνη D μόνο από τον ήλιο.

Επιπλέον, οι περισσότεροι δερματολόγοι προειδοποιούν για την υπερβολική έκθεση στον ήλιο λόγω του αυξημένου κινδύνου καρκίνου του δέρματος που σχετίζεται με την υπερβολική υπεριώδη ακτινοβολία.

Διατροφή

Οι λόγοι που περιγράφονται παραπάνω καθιστούν σημαντικό να διασφαλιστεί ότι συμπεριλαμβάνετε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D ή ενισχυμένα με βιταμίνη D στη διατροφή σας. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν λιπαρά ψάρια, μανιτάρια, εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά ή φυτικά γάλατα, αυγά, συκώτι και άλλα κρέατα.

Η ημερήσια πρόσληψη αναφοράς (RDI) για βιταμίνη D ορίζεται σήμερα σε 600 IU (15 mcg) ανά ημέρα για ενήλικες και 800 IU (20 mcg) την ημέρα για γυναίκες στην εγκυμοσύνη.

Συνοπτικά

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι απίθανο να προκαλέσει αύξηση βάρους. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα υγείας ή δυσάρεστα συμπτώματα, τα οποία αξίζει να αποφύγετε.

Μπορείτε να διατηρήσετε επαρκή επίπεδα βιταμίνης D μέσω ενός συνδυασμού περιορισμένης έκθεσης στον ήλιο και μιας πλούσιας σε βιταμίνη D διατροφής.

Εάν υποψιάζεστε ότι τα επίπεδα βιταμίνης D είναι κάτω από το προτεινόμενο επίπεδο, εξετάστε το ενδεχόμενο να δοκιμάσετε τα επίπεδα στο αίμα σας για να αποκλείσετε μια ανεπάρκεια.

Πηγή: https://www.healthline.com/

 


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post