Τα πάντα για την ανεπάρκεια της βιταμίνης D

Γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου, η βιταμίνη D παράγεται από τον οργανισμό ως απόκριση στο δέρμα που εκτίθεται στο φως του ήλιου. Εμφανίζεται επίσης σε λίγα τρόφιμα - συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ψαριών, ιχθυελαίων ψαριών και κρόκων αυγών - και σε εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και προϊόντα σιτηρών.

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για δυνατά οστά. Παραδοσιακά, η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συσχετιστεί με ραχίτιδα, μια ασθένεια που οδηγεί σε μαλακά οστά και σκελετικές παραμορφώσεις. Όμως όλο και περισσότερο, η έρευνα αποκαλύπτει τη σημασία της βιταμίνης D στην προστασία έναντι πολλών προβλημάτων υγείας.

Συμπτώματα και κίνδυνοι για την υγεία από ανεπάρκεια βιταμίνης D

Τα συμπτώματα του οστικού πόνου και της μυϊκής αδυναμίας μπορεί να δείχνουν ότι έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης D. Ωστόσο, για πολλούς ανθρώπους, τα συμπτώματα είναι ανεπαίσθητα. Ακόμη και χωρίς συμπτώματα, η πολύ λίγη βιταμίνη D μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης στο αίμα έχουν συσχετιστεί με τα ακόλουθα:

  • Αυξημένος κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις
  • Γνωστική εξασθένηση σε ηλικιωμένους ενήλικες
  • Σοβαρό άσθμα στα παιδιά
  • Καρκίνος

 

Η έρευνα δείχνει ότι η βιταμίνη D θα μπορούσε να παίξει ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία πολλών διαφορετικών καταστάσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 1 και ο τύπος 2, η υπέρταση, η δυσανεξία στη γλυκόζη και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Αιτίες ανεπάρκειας βιταμίνης D

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους:

Δεν καταναλώνετε τα συνιστώμενα επίπεδα βιταμίνης με την πάροδο του χρόνου. Αυτό είναι πιθανό εάν ακολουθήσετε μια αυστηρή vegan δίαιτα, επειδή οι περισσότερες από τις φυσικές πηγές βασίζονται σε ζώα, όπως ψάρια και ιχθυέλαια, κρόκους αυγών, εμπλουτισμένο γάλα και συκώτι μοσχαρίσου κρέατος.

Η έκθεσή σας στο ηλιακό φως είναι περιορισμένη. Επειδή το σώμα παράγει βιταμίνη D όταν το δέρμα σας εκτίθεται σε ηλιακό φως, ενδέχεται να διατρέχετε κίνδυνο ανεπάρκειας εάν βρίσκεστε στο σπίτι, ζείτε σε βόρεια γεωγραφικά μέρη, φοράτε μακριά ρούχα ή καλύπτετε το κεφάλι σας ή έχετε ένα επάγγελμα που αποτρέπει την έκθεση στον ήλιο.

Έχετε σκούρο δέρμα. Η χρωστική μελανίνη μειώνει την ικανότητα του δέρματος να παράγει βιταμίνη D σε απάντηση στην έκθεση στο ηλιακό φως. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικες με σκούρο δέρμα διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D

Τα νεφρά σας δεν μπορούν να μετατρέψουν τη βιταμίνη D στην ενεργή μορφή της. Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, τα νεφρά τους είναι λιγότερο ικανά να μετατρέψουν τη βιταμίνη D στην ενεργή μορφή της, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D.

Το πεπτικό σας σύστημα δεν μπορεί να απορροφήσει επαρκώς τη βιταμίνη D. Ορισμένα ιατρικά προβλήματα, όπως η νόσος του Crohn, η κυστική ίνωση και η κοιλιοκάκη, μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του εντέρου σας να απορροφήσει βιταμίνη D από την τροφή που τρώτε.

Είστε παχύσαρκοι. Άτομα με δείκτη μάζας σώματος 30 ή μεγαλύτερο συχνά έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. στο αίμα.

Πηγή: https://www.webmd.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post