Vitamin C: 6 οφέλη που προσφέρει στην υγεία σας

Μπορείτε να τη βρείτε σε πλούσιες ποσότητες σε τροφές όπως πορτοκάλια, ακτινίδια και πιπεριές τα οποία συμβάλλουν αποτελεσματικά στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι ενήλικες γυναίκες χρειάζονται 75 χιλιοστόγραμμα (mg) βιταμίνης C την ημέρα ενώ οι ενήλικες άνδρες χρειάζονται 90 mg, σύμφωνα με έρευνες των Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας Αμερικής (NIH).

  1. Η βιταμίνη C διεγείρει τη σύνθεση κολλαγόνου

Το σώμα εξαρτάται από τη βιταμίνη C για τη σύνθεση του κολλαγόνου, το οποίο βρίσκεται στον συνδετικό ιστό γύρω από το σώμα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας Αμερικής(NIH). Το κολλαγόνο παράγει ένα σημαντικό ποσοστό πρωτεϊνών στο σώμα και παίζει κρίσιμο ρόλο σε συνδετικούς ιστούς που βρίσκονται στα όργανα του ανθρώπινου σώματος και φυσικά στα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια.

  1. Η βιταμίνη C σε συνδυασμό με τον σίδηρο συμβάλει στην αποτελεσματικότερη απορρόφηση της

Ένα άλλο πλεονέκτημα της βιταμίνης C είναι πώς αλληλοεπιδρά με άλλες βιταμίνες και μέταλλα στο σώμα, όπως ο σίδηρος. Ο σίδηρος υποστηρίζει τη σωστή ανάπτυξη και ενδυνάμωση του σώματος σύμφωνα με το NIH. Ο μη-αιμικός σίδηρος, ο οποίος είναι ο τύπος σιδήρου που βρίσκεται στα φυτά, μπορεί να είναι δύσκολο για τον ανθρώπινο οργανισμό να τον απορροφήσει, αλλά τρώγοντας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C συμβάλει στην αποτελεσματική απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου σύμφωνα με το Harvard Health Publishing.

  1. Παίζει ρόλο στην ομαλή εγκεφαλική λειτουργία

Η βιταμίνη C παίζει επίσης ρόλο στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών και στη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου. Οι νευροδιαβιβαστές είναι σημαντικοί για την αποστολή μηνυμάτων από τον εγκέφαλο στο υπόλοιπο σώμα, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Queensland, στην Αυστραλία. Η βιταμίνη C σχετίζεται με την ομαλή εγκεφαλική λειτουργία.

  1. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες βοηθούν στην προστασία από τις χρόνιες νόσους

Πολλά από τα οφέλη της βιταμίνης C μπορούν να ανιχνευθούν στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά δρουν για να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι πτητικές και επιβλαβείς ουσίες που παράγονται στο σώμα και προκαλούν βλάβη στα κύτταρα και τους ιστούς. Σύμφωνα με την κλινική Mayo, τα αντιοξειδωτικά μπορούν να προστατεύσουν από την ανάπτυξη σοβαρών καταστάσεων υγείας, όπως καρκίνο ή καρδιακών παθήσεων.

  1. Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Ίσως το πιο γνωστό όφελος της βιταμίνης C είναι η θετική επίδραση που έχει στο ανοσοποιητικό σύστημα. Σε μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2017 στο Nutrients, η βιταμίνη C βρέθηκε να υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύοντας από το οξειδωτικό στρες, βοηθώντας στη μικροβιακή θανάτωση και μειώνοντας τις πιθανότητες βλάβης των ιστών. Έχει αποδειχθεί ότι η ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης αυξάνει το ποσοστό των λοιμώξεων. Η λήψη της βιταμίνης C μπορεί να σας βοηθήσει να αναρρώσετε από την καταρροή γρηγορότερα, σύμφωνα με μια προηγούμενη κριτική.

 

  1. Η πλούσια σε αντιοξειδωτικά βιταμίνη C προστατεύει τα μάτια

Η American Optometric Association σημειώνει ότι η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καταρράκτη και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία. Ωστόσο, είναι καλύτερο να συζητήσετε με τον οφθαλμίατρό σας για τη λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος μακροπρόθεσμα.

Πηγή: https://www.everydayhealth.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post