#Travel -Εξόρμηση στο Πήλιο
Το Πήλιο είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς στην Ελλάδα, κυρίως για τους χειμερινούς μήνες.
Τουλάχιστον αυτό είχα εγώ στο μυαλό μου μέχρι να τον επισκεφτώ και να ανακαλύψω ότι όποτε κι αν το επισκεφτεί κανείς, θα τον ανταμείψει. Είναι ένας ευλογημένος τόπος που συνδυάζει το εμβληματικό βουνό με τα υπέροχα νερά του Αιγαίου και τις παραλίες της ανατολικής πλευράς.
Το Πήλιο είναι κατάφυτο από πανύψηλες οξιές, βελανιδιές, αγριοκαστανιές, πεύκακαι έλατα, ανάλογα με το υψόμετρο στο οποίο βρίσκεσαι και κάνοντας οδικώς τις διαδρομές μέσα σε αυτό το τοπίο καταλαβαίνεις γιατί στην αρχαία Ελλάδα το θεωρούσαν την πατρίδα των Κενταύρων.
Εμείς μείναμε στην Μακρινίτσα, ένα από τα πολύ παραδοσιακά ορεινά χωριά, με φανταστική θέα στο Βόλο. Είχαμε 5 μέρες στη διάθεσή μας και θέλαμε να τις μοιράσουμε σε βουνό αλλά και θάλασσα, οπότε περάσαμε πολύ χρόνο στο αυτοκίνητο. Όπως τα περισσότερα χωριά της περιοχής, η Μακρινίτσα είναι πετρόχτιστη και πνιγμένη στα πλατάνια, με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική στα σπίτια και μικρά πέτρινα μονοπατάκια.
Τα βράδια έχει υπέροχη δροσιά, αλλά την ημέρα θα χρειαστείτε σίγουρα αυτοκίνητο και περίπου 1 ώρα για να μετακινηθείτε στις παραλίες προς την πλευρά του Αιγαίου που είναι και οι πιο εντυπωσιακές. Από την άλλη μεριά, αυτή η διαδρομή σε αποζημιώνει με τη φυσική της ομορφιά και τη μεγαλοπρέπεια της Φύσης που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σου.
Οι παραλίες για να κολυμπήσετε είναι πολλές, αυτές που πρόλαβα να επισκεφτώ και να ξεχωρίσω στις λίγες μέρες που έμεινα εκεί ήταν οι Άγιοι Σαράντα και ο Μυλοπόταμος, ενώ υπέροχη ήταν και η βόλτα για φαγητό και τσίπουρο στην Νταμούχαρη. Στις παραλίες που πρέπει κανείς να επισκεφτεί θα προσθέσω τα Ποτιστικά και τη Φακίστρα, ενώ αν θέλει κανείς να απολαύσει το ηλιοβασίλεμα , θα πετύχει εξαιρετική θέα στην Άφησσο που βρίσκεται από την πλευρά του Παγασητικού.
Δραστηριότητες:
Οι δραστηριότητες στο Πήλιο δεν έχουν τελειωμό.
Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε πεζοπορίες, ραπέλ, βόλτες με άλογα, ποδήλατο στο βουνό, αναρρίχηση, μαθήματα μαγειρικής , μάζεμα μανιταριών και θαλάσσια σπορ.
Επίσης, μπορείτε να πάτε για μάζεμα ορεινών βιολογικών βοτάνων μαζί με τον Κώστα, έναν από τους ελάχιστους παραγωγούς που καλλιεργούν τη γη της περιοχής, ο οποίος έχει και κατάστημα στην Μακρινίτσα για να τα προμηθευτείτε συσκευασμένα. Εγώ γύρισα με βιολογικό σπαθόλαδο και αιθέριο έλαιο ρίγανης στις αποσκευές μου, για να είμαι προετοιμασμένη για τα κρυολογήματα του χειμώνα.
Διαμονή
Η διαμονή στο Πήλιο εξαρτάται από την εποχή και τη διάθεση για εξερεύνηση της περιοχής. Υπάρχουν ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενα δωμάτια, τόσο στο ορεινό όσο και στο παραθαλάσσιο κομμάτι. Εμείς μείναμε ορεινά, στο Selina Centavrus που διαθέτει experience manager για να σε βοηθήσει στις επιλογές των δραστηριοτήτων και wellness χώρο για να κάνεις τις γυμναστικές σου με θέα. Στα συν ότι είναι petfriendly.
Φαγητό:
Φάγαμε εξαιρετικά στο «Κάρδαμο» που βρίσκεται στην Μακρινίτσα και στο "Mεζέν" στον Βόλο στο οποίο δοκίμασα για πρώτη φορά μαύρη σκορδαλιά που φτιάχνουν οι ίδιοι. Επεξεργάζονται το κανονικό σκόρδο σε ειδικές περιβαλλοντικές συνθήκες και αυτό μετατρέπεται σε μαύρο με μαλακή υφή, με πολύ ηπιότερη και γλυκιά γεύση από το κανονικό. Απ’ότι μου είπαν μάλιστα θεωρείται superfood, καθώς περιέχει διπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών από το κανονικό σκόρδο.
Όπως και να’ χει, ο Βόλος φημίζεται για τα τσιπουράδικά του και εκεί θα βρείτε πολλές επιλογές φαγητού. Η δική μας βραδιά στην πόλη έκλεισε με χειροποίητο παγωτό μόκα από το "Μινέρβα" και βόλτα στην παραλία.
Διαδρομή:
Το Πήλιο είναι περίπου 3,5 ώρες από Αθήνα και διαθέτει πολύ καλό οδικό δίκτυο. Μου έκανε εντύπωση ότι δε συναντήσαμε πουθενά δυσκολία και το μόνο που μπορεί να σας κουράσει (ή να σας ζαλίσει) είναι οι πολλές στροφές που θα συναντήσετε ανεβοκατεβαίνοντας το βουνό. Αν θελήσετε να αποκτήσετε μια καλή εικόνα του μέρους, καλό θα είναι να αφιερώσετε αρκετές ημέρες γιατί πραγματικά οι επιλογές είναι ανεξάντλητες.
Leave a comment