4 από τους μεγαλύτερους διατροφικούς μύθους καταρρίπτονται με επιστημονικό τρόπο

Ακόμη και ειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας, συμπεριλαμβανομένων γιατρών και διαιτολόγων, φταίνε για τη διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με τη διατροφή.

Εδώ είναι 4 από τους μεγαλύτερους μύθους που σχετίζονται με τη διατροφή και οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να ξεπεραστούν αυτές οι πεποιθήσεις.  

 

  1. Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας

Ενώ κάποτε θεωρήθηκε ότι η κατανάλωση πρωινού ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για να προετοιμάσετε τον εαυτό σας για μια σωστή ημέρα, η έρευνα έδειξε ότι αυτό δεν ισχύει για τους περισσότερους ενήλικες.

Για παράδειγμα, η έρευνα δείχνει ότι η διακοπή του πρωινού μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη πρόσληψη θερμίδων.

Επιπλέον, η συμμετοχή σε διαλείπουσα νηστεία, κατά την οποία το πρωινό είτε παραλείπεται είτε καταναλώνεται αργότερα, έχει συνδεθεί με πληθώρα πλεονεκτημάτων, συμπεριλαμβανομένου του βελτιωμένου ελέγχου του σακχάρου στο αίμα και της μείωσης των φλεγμονωδών δεικτών.

Ωστόσο, η διαλείπουσα νηστεία μπορεί επίσης να επιτευχθεί με την κατανάλωση κανονικού πρωινού και στη συνέχεια με το τελευταίο γεύμα σας νωρίτερα το βράδυ για να διατηρήσετε ένα παράθυρο νηστείας 14-16 ωρών.

Λάβετε υπόψη ότι αυτό δεν ισχύει για τα παιδιά και τους εφήβους που μεγαλώνουν ή για άτομα με αυξημένες θρεπτικές ανάγκες, όπως οι γυναίκες σε εγκυμοσύνη και τα άτομα με ορισμένες συνθήκες υγείας, καθώς η παράλειψη γευμάτων μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σε αυτούς τους πληθυσμούς.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση πρωινού και η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων νωρίτερα την ημέρα, σε συνδυασμό με τη μειωμένη συχνότητα γευμάτων, μπορεί να ωφελήσει την υγεία μειώνοντας τη φλεγμονή και το σωματικό βάρος.

 

  1. Πρέπει να τρώτε μικρά, συχνά γεύματα για βέλτιστη υγεία

Η τακτική κατανάλωση μικρών, συχνών γευμάτων όλη την ημέρα είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται από πολλούς ανθρώπους για την ενίσχυση του μεταβολισμού και της απώλειας βάρους.

Ωστόσο, εάν είστε υγιείς, η συχνότητα των γευμάτων σας δεν έχει σημασία όσο ικανοποιείτε τις ενεργειακές σας ανάγκες.

Εκείνοι με ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η στεφανιαία νόσος και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), καθώς και γυναίκες σε εγκυμοσύνη, μπορεί να επωφεληθούν από την κατανάλωση συχνότερων γευμάτων.

 

  1. Τα τρόφιμα με υψηλή χοληστερίνη είναι ανθυγιεινά

Τα πλούσια σε χοληστερίνη τρόφιμα έχουν πάρει μια κακιά φήμη εξαιτίας παρανοήσεων σχετικά με το πώς η διαιτητική χολιστερίνη επηρεάζει την υγεία της καρδιάς.

Στην πραγματικότητα, αν συμπεριλάβετε φαγητά που είναι πλούσια σε χοληστερίνη και θρεπτικές ουσίες όπως τα αυγά και το γιαούρτι πλήρους λίπους στη διατροφή σας μπορεί να ενισχύσετε την υγεία σας. Αυτό θα γίνει καθώς θα νιώθετε αίσθημα πληρότητας και θα παίρνετε θρεπτικά συστατικά που λείπουν από άλλα τρόφιμα.

 

  1. Η απώλεια βάρους είναι εύκολη

Μην ξεγελιέστε από τις δραματικές φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται από εταιρείες συμπληρωμάτων και ιστορίες ταχείας απώλειας βάρους που επιτυγχάνονται με λίγη έως καθόλου προσπάθεια.

Η απώλεια βάρους δεν είναι εύκολη. Απαιτεί συνέπεια, αυτο-αγάπη, σκληρή δουλειά και υπομονή. Επιπλέον, η γενετική και άλλοι παράγοντες καθιστούν την απώλεια βάρους πολύ πιο δύσκολη για ορισμένους ανθρώπους.

Εάν αγωνίζεστε να χάσετε βάρος, δεν είστε μόνοι. Το καλύτερο που πρέπει να κάνετε είναι να βρείτε ένα θρεπτικό και βιώσιμο σχέδιο διατροφής και δραστηριότητας που λειτουργεί για εσάς.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post