Ταχίνι: ένας μεσογειακός διατροφικός θησαυρός!

Αγαπημένο για την λεία υφή και την πλούσια γεύση του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σως, επάλειμμα, dressing σαλάτας ή καρύκευμα.

Επιπλέον, έχει μια σειρά από σημαντικά διατροφικά στοιχεία και πλεονεκτήματα που το καθιστούν ένα από τα πλέον απαραίτητα συστατικά της κουζίνας σας.

 

tahini

Τι είναι το ταχίνι;

Το ταχίνι είναι μια αλοιφή φτιαγμένη από σπόρους σουσαμιού. Είναι ένα βασικό συστατικό της Μεσογειακής διατροφής ενώ το συναντάμε συχνά και σε παραδοσιακά ασιατικά και αφρικανικά πιάτα.

Είναι ένα πολύπλευρο προϊόν καθώς μπορεί να λειτουργήσει ως dip, ως επάλειμμα ή ως καρύκευμα.

Συνήθως έχει μια λεία υφή που θυμίζει το βούτυρο αμυγδάλου αλλά είναι πιο δυνατό, πιο γευστικό και μπορεί να χαρακτηριστεί και ως πιο πικρό.

Επιπλέον, το ταχίνι προσφέρει μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών και πλεονεκτημάτων που σχετίζονται με την καρδιακή υγεία, την μείωση των φλεγμονών και την αντικαρκινική δράση.

Ταχίνι και διατροφική αξία

Το ταχίνι δεν περιέχει πολλές θερμίδες αλλά έχει υψηλά ποσοστά ινών, πρωτεϊνών, βιταμινών και μεταλλικά στοιχεία.

Ένα κουτάλι (15 γραμμάρια) από ταχίνι περιέχει:

  • Θερμίδες: 89
  • Πρωτεΐνη: 3 γρ.
  • Υδατάνθρακες: 3 γρ.
  • Λιπαρά: 8 γρ.
  • Ίνες: 2 γρ.
  • Χαλκό: 27%  της ημερήσιας κατανάλωσης
  • Σελήνιο: 9% της ημερήσιας κατανάλωσης
  • Φώσφορο: 9% της ημερήσιας κατανάλωσης
  • Σίδηρο: 7% της ημερήσιας κατανάλωσης
  • Ψευδάργυρος: 6% της ημερήσιας κατανάλωσης
  • Ασβέστιο: 5% της ημερήσιας κατανάλωσης

 

Το ταχίνι αποτελεί μια σπουδαία πηγή χαλκού, που είναι απαραίτητος για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου, την αποφυγή σχηματισμού θρόμβων του αίματος και την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Είναι επίσης πλούσιο σε σελήνιο, ένα είδος μετάλλου που βοηθάει στη μείωση των φλεγμονών και προωθεί την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό με τη σειρά το συμβάλλει στην καλύτερη διατήρηση των κοκκάλων.

tahini2

Θετικά αποτελέσματα

Χάρη στο εντυπωσιακά διατροφικά του στοιχεία, το ταχίνι έχει συνδεθεί με μια σειρά από πλεονεκτήματα για την υγεία.

1) Βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς

Οι σπόροι σουσαμιού, που είναι το βασικό συστατικό στο ταχίνι, έχουν ισχυρά οφέλη στη σωστή λειτουργεία της καρδιάς καθώς μειώνουν  κινδύνους όπως η πίεση, τα τριγλυκερίδια και η κακιά χοληστερόλη.

2) Μειώνει τις φλεγμονές

Αν και η οξεία φλεγμονή είναι σημαντικό μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος, οι χρόνιες φλεγμονές φέρεται να επηρεάζουν καταστάσεις όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι σπόροι σουσαμιού δρουν ενάντια στις φλεγμονές.

Σε μια έρευνα, η καθημερινή κατανάλωση 40 γραμμαρίων σπόρων σουσαμιού για 2 μήνες μείωσε αποτελεσματικά τα επίπεδα της μαλονιοαλδεϋδης, μιας ένωσης που χρησιμοποιείται για την μέτρηση της φλεγμονής σε ανθρώπους με οστεοαρθρίτιδα.

3) Ενδείξεις ότι δρα αντικαρκινικά

Το ταχίνι περιέχει σησαμέλαιο, ένα φυσικό μείγμα από σπόρους σουσαμιού που φέρεται να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.  

Μια εργαστηριακή έρευνα έδειξε ότι το σησαμέλαιο μπλόκαρε την ανάπτυξη και την διάδοση του καρκίνου του συκωτιού.

Η έρευνα αυτή τη στιγμή, περιορίζεται σε εργαστηριακό επίπεδο. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να καταλάβουμε πως το ταχίνι επηρεάζει τους ανθρώπους σχετικά με τον καρκίνο.

Πως να προσθέσετε το ταχίνι στη διατροφή σας

Το ταχίνι είναι πολύπλευρο και μπορείτε να το απολαύσετε με διάφορους τρόπους. Μπορείτε να το αλείψετε πάνω σε φέτες του τοστ ή να το χρησιμοποιήσετε ως σως για ψωμί.

Μπορείτε επίσης να το αναμείξετε με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, μουστάρδα Dijon και διάφορα πικάντικα μπαχαρικά για να δημιουργήσετε μια σπιτική σως σαλάτας.

Εναλλακτικά, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως dip στα αγαπημένα σας λαχανικά, όπως το καρότο, τις πιπεριές, το αγγούρι ή το σέλερι.

Το ταχίνι μπορεί να χαρίσει μια μοναδική γεύση σε ψητά φαγητά και γλυκά όπως το ψωμί μπανάνας, τα μπισκότα ή και τα cakes στα οποία κάνει πιο ήπια τη γλυκιά γεύση.

tahini

Πιθανά αρνητικά

Παρά τα πολλά θετικά στοιχεία που συνδέονται με το ταχίνι, υπάρχουν και κάποια αρνητικά.

Το ταχίνι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε Ωμέγα-6 λιπαρά, ένα είδος ακόρεστων λιπαρών που βρίσκεται κυρίως στα έλαια των λαχανικών όπως στον ηλιόσπορο, στον κρόκο και στο καλαμποκέλαιο.

Αν και το σώμα μας χρειάζεται τα ωμέγα 6 λιπαρά, το να καταναλώνει κανείς τροφές σε υψηλή περιεκτικότητα ενώ υπάρχει χαμηλή περιεκτικότητα ωμέγα 3 λιπαρών, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή.

Συνεπώς, μια διατροφή που περιέχει ταχίνι, πρέπει να την εξισορροπήσετε συνδυάζοντάς την με τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα ωμέγα - 3 λιπαρών όπως το ψάρι.

Επιπλέον, κάποια άνθρωποι είναι αλλεργικοί στους σπόρους σουσαμιού, κάτι που μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα όπως αλλεργικές αντιδράσεις.

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε αλλεργία στο σουσάμι, αποφύγετε το ταχίνι.

Συνοπτικά

Το ταχίνι είναι φτιαγμένο από σπόρους ψημένου και αλεσμένου σουσαμιού.

Έχει πλούσια περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών όπως ίνες, πρωτεΐνες, χαλκό, φώσφορο και σελήνιο και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και τη φλεγμονή.

Επιπλέον, σύμφωνα με εργαστηριακές έρευνες, το ταχίνι ενδέχεται να έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Το καλύτερο όμως είναι ότι το ταχίνι είναι ένα πολυμορφικό προϊόν, κάτι που το κάνει μια σπουδαία επιλογή σε μια υγιή και ολοκληρωμένη διατροφή.

 

Με πληροφορίες από το: healthline.com


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post