Τι πρέπει να αλλάξουμε για να πετύχουμε μια φιλική προς το περιβάλλον διατροφή;
Επιπλέον, η αγροκαλλιέργεια βρίσκεται πίσω από το περίπου 80% της παγκόσμιας αποψίλωσης των δασών. Την ίδια ώρα, το 70% του φρέσκου νερού σπαταλάται ενώ παράλληλα παίζει σημαντικό ρόλο και στην μόλυνση των υδάτων.
Οι ειδικοί απαντούν τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τις εκπομπές τροφίμων!
Περιβαλλοντικές ετικέτες
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ως καταναλωτές είναι να ζητάμε ετικέτες που να δείχνουν το περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Με αυτόν τον τρόπο, θα προσέχουμε τις επιλογές μας ενώ οι παραγωγοί θα προσπαθούν να γίνονται διαρκώς καλύτεροι, σύμφωνα με τον Joseph Poore, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Όπως στις ηλεκτρονικές συσκευές οι ετικέτες άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αγοράζουν προϊόντα, έτσι και στα τρόφιμα, θα μπορούσε να έρθει η αλλαγή. Τέλος, μια ακόμα λύση είναι η αποφυγή κρέατος και γαλακτοκομικών καθώς αυτό έχει πολύ θετικά αποτελέσματα και στην υγεία μας και στο περιβάλλον.
Μια διατροφή που στηρίζεται στα φυτά
Το κρέας είναι υπεύθυνο για το 60% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως. Τρώγοντας λιγότερο κρέας, σημαίνει και μείωση των διατροφικών εκπομπών. Δε χρειάζεται να το σταματήσετε τελείως αν δε θέλετε, ακόμα όμως και η μείωση της κατανάλωσής του θα έχει πολύ ευεργετικά αποτελέσματα στο περιβάλλον.
Να τρώμε κρέας που έχει τραφεί με πρασινάδα
Επιλέγοντας κρέατα που έχουν τραφεί με φυτά, θα αναγκάσουμε τους παραγωγούς να προχωρήσουν σε πιο βιώσιμες μεθόδους καλλιέργειας. Την ίδια ώρα, είναι σημαντικό να αντικαταστήσουμε την υψηλή κατανάλωση κρεάτων όπως το κοτόπουλο, το χοιρινό και τα γαλακτομικά προϊόντα με περισσότερα φρέσκα φαγητά με σιτάρι, ξηρούς καρπούς και λαχανικά.
Για να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αντίκτυπο είναι σημαντικό να τρώμε βιολογικά. Οι βιολογικές καλλιέργειες μπορούν να συμβάλουν δραστικά στην μείωση της κλιματικής αλλαγής καθώς το έδαφος μια οργανικής καλλιέργειας είναι λιγότερο επιβαρυμένο και βοηθάει στην αποθήκευση άνθρακα.
Επιπλέον, η οργανική καλλιέργεια είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον καθώς δε γίνεται χρήση χημικών τα οποία σύμφωνα με έρευνες βλάπτουν σε πολλαπλά επίπεδα, όπως τη μόλυνση των εντόμων.
Η υγιεινή διατροφή έχει παραπάνω από ένα θετικά
Με το να υιοθετήσουμε μια υγιεινή και βιώσιμη διατροφή μπορούμε να μειώσουμε το «αποτύπωμα» άνθρακά μας έως και 30% ως το 2030. Αυτό σημαίνει περισσότερα φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς στο πιάτο μας και λιγότερο κρέας (είτε κόκκινο είτε λευκό) και λιγότερα γαλακτοκομικά και τυρί, σύμφωνα με την Emma Keller, Διευθύντρια του τμήματος τροφών στη WWF Αγγλίας.
Με πληροφορίες από το: https://www.bbc.co.uk
Leave a comment