Αυτή είναι η δραστηριότητα που κρατάει τον εγκέφαλό σας 10 χρόνια νεότερο!

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Διεθνές Περιοδικό Γηριατρικής Ψυχιατρικής, οι άνθρωποι άνω των 50 ετών που συμμετέχουν σε παιχνίδια όπως το sudoku και τα σταυρόλεξα, λειτουργούν εγκεφαλικά με αποδοτικότερο τρόπο. 

Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα από περίπου 19.100 συμμετέχοντες στην έρευνα με τίτλο «PROTECT» για να δουν πόσο συχνά ασχολούνταν με παζλ και παιχνίδια αριθμών. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν μια σειρά δοκιμών για να μετρήσουν την προσοχή, τη μνήμη και τη συλλογιστική.

Αυτό που βρήκαν είναι πως, όσο περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνταν με παζλ, τόσο καλύτερα αποτελέσματα είχαν στα τεστ.

Οι άνθρωποι που φτιάχνουν παζλ έχουν εγκεφαλική λειτουργία ισοδύναμη με εκείνη ανθρώπων 10 χρόνια νεότερων από την ηλικία τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Οι ερευνητές φυσικά θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τους συμμετέχοντες και στο πέρασμα του χρόνου.

sudoku

Ισορροπία του εγκεφάλου

Μια βασική ιδέα για την γήρανση του εγκεφάλου και την άνοια (συμπεριλαμβανομένου και του Alzheimer), είναι η δυνατότητα να λειτουργήσει μια ισορροπία ανάμεσα στην παθολογία του εγκεφάλου και στη γνωστική του δύναμη, εξηγεί η Δρ. Gayatri Devi, νευρολόγος που ειδικεύεται στις δυσλειτουργίες μνήμης στο Lenox Hill Hospital της Νέας Υόρκης.

«Όταν η παθολογία είναι έντονη, κάτι που παρατηρούμε σε επιθετικές μορφές άνοιας, καμία ποσότητα δύναμης του εγκεφάλου δεν μπορεί να καθυστερήσει αυτή την εξέλιξη», πρόσθεσε.

«Ευτυχώς, οι περισσότερες μορφές άνοιας και Alzheimer αναπτύσσονται αργά και με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη του εγκεφάλου ή τη γνωσιακή συντήρηση ώστε να καθυστερήσουμε την άνοια.»

Η χρήση παζλ και άλλων εγκεφαλικών ασκήσεων, βοηθάει στην ενδυνάμωση των συνδέσεων του εγκεφάλου και το ενδυναμώνει όπως θα έκανε και η φυσική άσκηση.

Τέλος, σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι όσο περισσότερο οι άνθρωποι άνω των 50 ασχολούνται με παιχνίδια τύπου Sudoku και παζλ, τόσο καλύτερα λειτουργούν οι εγκέφαλοί τους.

Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι πως προκαλώντας τον εγκέφαλο με παιχνίδια ή με λειτουργίες όπως η εκμάθηση ξένων γλωσσών αυτός παραμένει αφοσιωμένος και γνωστικά ενεργός.

 Με πληροφορίες από το: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post