Είστε διαρκώς στο σπίτι; 6 τρόποι για να αποτρέψετε το φαγητό από άγχος

Ενώ η μεγαλύτερη φαγητό κατά τη διάρκεια περιόδων άγχους είναι μια φυσιολογική αντίδραση, η υπερβολική κατανάλωση τακτικών γευμάτων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σας και να αυξήσει τα επίπεδα άγχους και στρες.

Ακολουθούν 5 τρόποι για να αποτρέψετε την κατανάλωση φαγητού από άγχος, όταν είστε κολλημένοι στο σπίτι.

 

  1. Βγάλτε από μπροστά σας τον πειρασμό

Αν και ένα βάζο με μπισκότα ή ένα μπολ με πολύχρωμα γλυκά στον πάγκο μπορεί να προσθέσει οπτική γοητεία στην κουζίνα σας, αυτή η πρακτική μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής.

Το να έχετε δελεαστικά φαγητά μπροστά σας μπορεί να οδηγήσει σε συχνή κατανάλση σνακ και υπερκατανάλωση τροφής, ακόμα και όταν δεν είστε πεινασμένοι.

Η έρευνα έχει δείξει ότι η οπτική έκθεση σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες διεγείρει το ραβδωτό σώμα, ένα μέρος του εγκεφάλου σας που ρυθμίζει τον έλεγχο των παλμών, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη επιθυμία και υπερκατανάλωση τροφής.

Για αυτόν τον λόγο, είναι καλύτερο να διατηρείτε ιδιαίτερα δελεαστικά τρόφιμα, όπως ζαχαρούχα προϊόντα φούρνου, γλυκά, chips και μπισκότα, εκτός του πεδίου που φτάνει το μάτι σας, όπως σε ένα ντουλάπι.

Δεν υπάρχει τίποτα λάθος στο να απολαμβάνετε μια νόστιμη απόλαυση περιστασιακά, ακόμη και όταν δεν είστε απαραίτητα πεινασμένοι. Ωστόσο, η υπερβολική συχνότητα μπορεί να βλάψει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική σας υγεία.

 

  1. Διατηρήστε ένα υγιεινό πρόγραμμα γευμάτων

Δεν πρέπει να αλλάξετε το κανονικό πρόγραμμα διατροφής σας μόνο και μόνο επειδή μένετε στο σπίτι. Εάν έχετε συνηθίσει να έχετε τρία γεύματα την ημέρα, προσπαθήστε να συνεχίσετε αυτό το πρόγραμμα ενώ εργάζεστε από το σπίτι. Το ίδιο ισχύει και αν καταναλώνετε συνήθως μόνο δύο γεύματα και ένα σνακ.

Παρόλο που είναι εύκολο να απομακρυνθείτε από το κανονικό διατροφικό σας πρότυπο όταν το καθημερινό σας πρόγραμμα διακόπτεται, είναι σημαντικό να διατηρήσετε κάποια ομαλότητα όταν πρόκειται για φαγητό.

Μπορεί να βρείτε τον εαυτό σας να προσαρμόζει το φαγητό σας ώστε να ανταποκρίνεται στο νέο σας φυσιολογικό και αυτό είναι εντάξει. Απλώς προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα κανονικό τρόπο διατροφής με βάση τις ατομικές σας ανάγκες και τους προτιμώμενους χρόνους διατροφής σας.

 

  1. Μείνετε ενυδατωμένοι

Το να μένετε σπίτι σας δίνει περισσότερο χρόνο να επικεντρωθείτε σε υγιεινές συνήθειες, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης αρκετών υγρών. Η διατήρηση της σωστής ενυδάτωσης είναι σημαντική για τη γενική υγεία και μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε την υπερκατανάλωση τροφής που σχετίζεται με το άγχος.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα έχει βρει μια σχέση μεταξύ της χρόνιας αφυδάτωσης και ενός αυξημένου κινδύνου παχυσαρκίας. Επιπλέον, η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη διάθεση, την προσοχή και τα επίπεδα ενέργειας, τα οποία μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις διατροφικές σας συνήθειες.

Για την καταπολέμηση της αφυδάτωσης, προσθέστε μερικές φέτες φρέσκων φρούτων στο νερό σας για να ενισχύσετε τη γεύση του.

 

  1. Αποτρέψτε την πλήξη

Όταν ξαφνικά έχετε πολύ ελεύθερο χρόνο, η πλήξη μπορεί γρήγορα να αρχίσει μόλις τελειώσουν οι ημερήσιες υποχρεώσεις σας.

Ωστόσο, η πλήξη μπορεί να προληφθεί κάνοντας καλή χρήση του ελεύθερου χρόνου σας. Όλοι έχουν χόμπι που πάντα ήθελαν να δοκιμάσουν ή έργα που είχαν αναβληθεί λόγω πολυάσχολων προγραμμάτων.

Τώρα είναι η τέλεια στιγμή για να μάθετε μια νέα δεξιότητα, να αντιμετωπίσετε ένα έργο βελτίωσης του σπιτιού, να οργανώσετε τους χώρους διαμονής σας, να παρακολουθήσετε ένα εκπαιδευτικό μάθημα ή να ξεκινήσετε ένα νέο χόμπι.

 

5 Πρακτική ελέγχου μερίδας

Είναι κοινό για τους ανθρώπους να τρώνε τα σνακ απευθείας από τα δοχεία στα οποία πωλούνται, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής.

Για παράδειγμα, αν φάτε παγωτό απευθείας από το δοχείο αντί να βγάζετε μια μερίδα σε μια κούπα μπορεί να φάτε περισσότερο από ό, τι σκοπεύατε.

Για να το αντιμετωπίσετε αυτό, ασκήστε τον έλεγχο μερίδας σερβίροντας στον εαυτό σας ένα μόνο μέρος τροφής.

 

  1. Επιλέξτε θρεπτικά τρόφιμα που σας γεμίζουν

Το να γεμίσετε την κουζίνα σας με τρόφιμα που είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά όχι μόνο μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη γενική υγεία σας, αλλά και να καταπολεμήσετε την τάση να τρώτε από το στρες.

Για παράδειγμα, το να γεμίζετε το ψυγείο και το ντουλάπι σας με τρόφιμα που μπορούν να σας βοηθήσουν - αντί για τρόφιμα πλούσια σε κενές θερμίδες, όπως γλυκά, chips και αναψυκτικά - είναι ένας έξυπνος τρόπος για να αποτρέψετε τις πιθανότητες να σας κάνετε ανθυγιεινές επιλογές.

Αυτά τα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιεινά λίπη. Τα καρύδια, οι σπόροι, τα αβοκάντο, τα φασόλια και τα αυγά είναι μόνο μερικά παραδείγματα θρεπτικών, ικανοποιητικών επιλογών που μπορούν να σας βοηθήσουν να γεμίσετε και να αποτρέψετε την υπερκατανάλωση τροφής.

Πηγή: https://www.healthline.com/

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post