Φράουλες: τι οφέλη προσφέρουν στην υγεία σας!

Η σεζόν τους είναι εδώ και είναι υπέροχες και νόστιμες. Επιπλέον είναι απίστευτα ευέλικτες. Αυτοί πολύτιμοι «λίθοι» είναι επίσης ισχυροί προστάτες της υγείας σας. Ακολουθούν μερικά από τα εντυπωσιακά οφέλη και οι απλοί τρόποι ενσωμάτωσης τους γεύματα, σνακ και λιχουδιές.

Ένα φλιτζάνι ολόκληρων φραουλών παρέχει μόνο 46 θερμίδες.

Βιταμίνες

Μια μερίδα φλιτζανιού περιέχει πάνω από το 100% του ελάχιστου ημερήσιου στόχου για τη βιταμίνη C η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό. Εκτός από τη λειτουργία τους ως αντιοξειδωτικό που καταπολεμά την ασθένεια και την ηλικία, η βιταμίνη C βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου και στη διατήρηση της υγείας του δέρματος.

Οι φράουλες είναι επίσης πλούσιες σε άλλες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο τα μούρα, συμπεριλαμβανομένων των φραουλών, συνδέονται με την υγεία του εγκεφάλου. Σε μια μελέτη, οι ηλικιωμένες γυναίκες που κατανάλωναν τουλάχιστον μία έως δύο μερίδες φράουλας (μία μερίδα να είναι οκτώ ολόκληρα μούρα) την εβδομάδα παρουσίασαν μειωμένη απώλεια γνωστικής λειτουργίας.

Σε τι χρησιμεύουν οι φράουλες;

Η κατανάλωση φραουλών στο τέλος ενός γεύματος έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και ινσουλίνης. Αυτό μεταφράζεται σε πιο σταθερή ψυχική και σωματική ενέργεια. Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκίας και καρδιακών παθήσεων.

Οι καλές για εσάς φυτικές ενώσεις, που ονομάζονται φλαβονοειδή, στις φράουλες συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο αύξησης βάρους που σχετίζεται με την ηλικία. Η επίδραση μπορεί να οφείλεται στην ικανότητα των φλαβονοειδών να αυξάνουν την πρόσληψη γλυκόζης στους μυς ή / και να μειώνουν την πρόσληψη γλυκόζης στον λιπώδη ιστό.

Προωθούν την υγεία του δέρματος και των οστών

Ένα φλιτζάνι φράουλες παρέχει σχεδόν το ένα τέταρτο του ημερήσιου στόχου για το μαγγάνιο, ένα μέταλλο που βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου και προάγει την υγεία του δέρματος και των οστών.

Και ενισχύουν την πεπτική υγεία

Οι ίνες στις φράουλες (περίπου 3 γραμμάρια ανά φλιτζάνι) βοηθούν στη διατήρηση της καλής πεπτικής υγείας υποστηρίζοντας την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων του εντέρου, τα οποία συνδέονται με ανοσία, αντιφλεγμονή και διάθεση.

Οι φράουλες καταπολεμούν τη φλεγμονή

Σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα, οι φράουλες έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση του πόνου και των δεικτών φλεγμονής και οξειδωτικού στρες - μια ανισορροπία μεταξύ της παραγωγής ελεύθερων ριζών που καταστρέφουν τα κύτταρα και της ικανότητας του σώματος να αντισταθμίζει τις επιβλαβείς επιπτώσεις τους.

Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου

Τα μούρα, συμπεριλαμβανομένων των φραουλών, έχουν επίσης συνδεθεί με την προστασία του καρκίνου, πιθανώς με την καταπολέμηση του σχηματισμού όγκων και τη διακοπή της ανάπτυξης και της εξάπλωσης καρκινικών κυττάρων.

Είναι υγιεινές για την καρδιά

Οι φράουλες προστατεύουν την καρδιά μειώνοντας τη φλεγμονή, ενισχύοντας την καλή χοληστερόλη HDL, προστατεύοντας από την οξείδωση της κακής χοληστερόλης LDL (πρόδρομος στη σκλήρυνση της αρτηρίας) και βελτιώνοντας την κυκλοφορία.

Πώς να απολαύσετε περισσότερες φράουλες

Μπορείτε να απολαύσετε τις φράουλες όπως είναι ή να τις χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε ένα smoothie. Συμπληρώστε σε βρώμη ή πλιγούρι βρώμης και βελτιώστε τα αλμυρά γεύματα, όπως την αγαπημένη σας σαλάτα. Χρησιμοποιήστε φέτες ή ψιλοκομμένες φράουλες ως απροσδόκητη γαρνιτούρα για χούμους ή σούπα μαύρων φασολιών.

Οι φράουλες είναι ιδανικές για λιχουδιές και επιδόρπια. Μια απλή σάλτσα φράουλας μπορεί να μπει σε οτιδήποτε, από το πλιγούρι βρώμης, τηγανίτες και τοστ με βούτυρο αμυγδάλου έως σχεδόν οποιοδήποτε πιάτο ή επιδόρπιο.

Πηγή: https://www.health.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post