Μένετε σπίτι και τρώτε περισσότερο; 5 τρόποι για να το αποφύγετε!

Ενώ το να τρώτε κατά τη διάρκεια του στρες είναι μια φυσιολογική αντίδραση, η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σας και να αυξήσει τα επίπεδα άγχους.

Εδώ είναι 5 τρόποι για να αποφευχθεί το φαγητό από άγχος όταν είστε κολλημένοι στο σπίτι.

 

  1. Αφαιρέστε τους πειρασμούς

Αν και το να έχετε ένα βάζο με μπισκότα ή ένα μπολ με πολύχρωμες καραμέλες στον πάγκο μπορεί να κάνει την κουζίνα σας πιο όμορφη, αυτή η πρακτική μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής.

Το να έχετε δελεαστικά τρόφιμα μέσα στο οπτικό σας πεδίο μπορεί να οδηγήσει σε πολλά snacks και υπερκατανάλωση, ακόμα και όταν δεν είστε πεινασμένοι.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η οπτική έκθεση σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες διεγείρει ένα μέρος του εγκεφάλου που ρυθμίζει τον έλεγχο των παρορμήσεων, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες λιγούρες και υπερκατανάλωση τροφής.

Για αυτόν τον λόγο, είναι καλύτερο να κρατάτε έξω από το οπτικό σας πεδίο, όπως σε ένα ντουλάπι, τα ιδιαίτερα δελεαστικά τρόφιμα, όπως τα γλυκά και τα μπισκότα.

Πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν υπάρχει τίποτα λάθος στο να απολαμβάνετε ένα νόστιμο σνακ μια στο τόσο, ακόμα και όταν δεν είστε ιδιαίτερα πεινασμένοι. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση και η συχνότητα μπορεί να βλάψει τόσο τη σωματική και όσο και την ψυχική υγεία σας.

 

  1. Διατηρήστε ένα σωστό πρόγραμμα γευμάτων

Δεν πρέπει να αλλάξετε το κανονικό πρόγραμμά φαγητού σας μόνο και μόνο επειδή είστε στο σπίτι. Αν συνηθίζετε να τρώτε τρία γεύματα την ημέρα, προσπαθήστε να συνεχίσετε το πρόγραμμα αυτό ενώ εργάζεστε από το σπίτι. Το ίδιο ισχύει και αν καταναλώνετε συνήθως μόνο δύο γεύματα και ένα σνακ.

Παρόλο που είναι εύκολο να απομακρυνθείτε από το φυσιολογικό σας πρόγραμμα διατροφής όταν το καθημερινό σας πρόγραμμα διαταράσσεται, είναι σημαντικό να διατηρήσετε κάποια ομοιότητα της κανονικότητας όταν πρόκειται για φαγητό.

Μπορεί να αλλάξετε λίγο το πρόγραμμά για να προσαρμόσετε το νέο σας φυσιολογικό, και αυτό είναι εντάξει. Προσπαθήστε απλώς να διατηρήσετε ένα κανονικό πρότυπο κατανάλωσης με βάση τις ατομικές σας ανάγκες και την προτεινόμενη κατανάλωση.

Αν ωστόσο γυρνάτε συνέχεια στο snacking, προσπαθήστε να κάνετε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο στερεά γεύματα την ημέρα και ακολουθήστε το μέχρι να αισθανθείτε ότι έχει γίνει το νέο σας φυσιολογικό.

 

  1. Μην περιοριστείτε υπερβολικά

Ένας από τους σημαντικότερους κανόνες διατροφής που πρέπει να ακολουθήσετε για να αποφύγετε την υπερκατανάλωση είναι να μην στερήσετε το σώμα σας από τρόφιμα. Πολλές φορές, η υπερβολικά περιοριστική πρόσληψη τροφής ή η κατανάλωση πολύ λίγων θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και υπερκατανάλωση τροφής.

Ποτέ δεν είναι καλή ιδέα να ακολουθήσετε μια πολύ περιοριστική διατροφή ή να στερήσετε από τον εαυτό σας τρόφιμα.

Η έρευνα έχει δείξει ότι η περιοριστική δίαιτα δεν είναι μόνο αναποτελεσματική για τη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους, αλλά μπορεί επίσης να βλάψει τη σωματική και ψυχική σας υγεία και να αυξήσει τα επίπεδα άγχους σας.

 

 

  1. Ενισχύστε τον σεφ που κρύβετε μέσα σας

Κάποια καλά πράγματα έρχονται με το να είστε σπίτι. Το να μην έχετε την επιλογή να φάτε έξω σε εστιατόρια σας κάνει να μαγειρεύετε περισσότερα γεύματα μόνοι σας, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη συνολική υγεία.

Για παράδειγμα, μια μελέτη σε 11.396 άτομα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση σπιτικών γευμάτων συνδέεται συχνότερα με μεγαλύτερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

Επιπλέον, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν σπιτικά γεύματα περισσότερο από 5 φορές την εβδομάδα ήταν 28% λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαροι και 24% λιγότερο πιθανό να έχουν υπερβολικό σωματικό λίπος σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν σπιτικά γεύματα λιγότερο από 3 φορές ανά εβδομάδα.

Επιπλέον, ο προγραμματισμός των γευμάτων σας λίγες μέρες μπροστά μπορεί να σας βοηθήσει να σκοτώσετε το χρόνο και μάλιστα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ποιότητα της διατροφής και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας.

 

  1. Μείνετε ενυδατωμένοι

Όταν είστε στο σπίτι σας έχετε περισσότερο χρόνο για να εστιάσετε στις υγιεινές συνήθειες, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης αρκετών υγρών. Η διατήρηση της σωστής ενυδάτωσης είναι σημαντική για τη γενική υγεία και μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την υπερκατανάλωση που σχετίζεται με το άγχος.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα έχει δείξει μια συσχέτιση μεταξύ της χρόνιας αφυδάτωσης και του αυξημένου κινδύνου παχυσαρκίας. Επιπλέον, η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε αλλοιώσεις της διάθεσης, της προσοχής και της ενεργειακής στάθμης, γεγονός που μπορεί επίσης να επηρεάσει τις διατροφικές σας συνήθειες.

Για να καταπολεμήσετε την αφυδάτωση, προσθέστε μερικές φέτες φρέσκα φρούτα στο νερό σας για να αυξήσετε τη γεύση του, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να πίνετε περισσότερο νερό όλη την ημέρα χωρίς να προσθέσετε σημαντική ποσότητα ζάχαρης ή αριθμό θερμίδων στη διατροφή σας.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post