Χυμός σπανακιού: 4 αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία σας

Συγκεκριμένα, δεν είναι ανάγκη να το βάζετε μόνο σε σαλάτες και συνοδευτικά. Ο χυμός φρέσκου σπανακιού έχει γίνει ένας δημοφιλής τρόπος για να απολαύσετε αυτό το πράσινο λαχανικό.

Στην πραγματικότητα, ο χυμός σπανακιού συνδέεται με μια σειρά από εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία.

Εδώ είναι 4 από τα κορυφαία επιστημονικά οφέλη που κερδίζετε από τον χυμό σπανακιού.

  1. Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Η κατανάλωση χυμού σπανακιού είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε την αντιοξειδωτική πρόσληψη.

Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τα ασταθή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντας έτσι από το οξειδωτικό στρες και τις χρόνιες ασθένειες.

 

  1. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία των ματιών

Ο χυμός σπανακιού είναι γεμάτος με λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο αντιοξειδωτικά απαραίτητα για τη διατήρηση της υγιούς όρασης.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι αυτές οι ενώσεις βοηθούν στην προστασία από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, μια κοινή πάθηση που μπορεί να προκαλέσει προοδευτική απώλεια όρασης.

Μια ανασκόπηση έξι μελετών συνέδεσε την αυξημένη πρόσληψη ζεαξανθίνης και λουτεΐνης με χαμηλότερο κίνδυνο καταρράκτη, μια κατάσταση των ματιών που θολώνει το φακό του ματιού σας.

Επιπλέον, ο χυμός σπανακιού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, η οποία είναι σημαντική για την υγεία των ματιών. Η ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης μπορεί να προκαλέσει ξηροφθαλμία και νυχτερινή τύφλωση.

Αν και η ακριβής ποσότητα ποικίλλει ανάλογα με το πόσιμο νερό που χρησιμοποιείτε και εάν προσθέτετε άλλα συστατικά, ο χυμός 4 φλιτζανιών (120 γραμμάρια) ακατέργαστου σπανακιού παράγει γενικά περίπου 1 φλιτζάνι (240 mL) χυμού.

Με τη σειρά του, αυτή η ποσότητα χυμού παρέχει σχεδόν το 63% της ημερήσιας αξίας (DV) για τη βιταμίνη Α.

 

  1. Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Ο χυμός σπανακιού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα, ένας τύπος ένωσης που μπορεί να βοηθήσει στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων σας. Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να αυξήσει τη ροή του αίματος.

Μια 7ήμερη μελέτη σε 27 άτομα διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση σούπας σπανακιού μείωσε την αρτηριακή πίεση και την αρτηριακή δυσκαμψία.

Σε μια άλλη μικρή μελέτη, 30 άτομα που έτρωγαν πλούσιο σε νιτρικά σπανάκι εμφάνισαν χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση και βελτιωμένη κατάσταση του αζώτου.

Ένα φλιτζάνι (240 mL) χυμού σπανακιού περιέχει επίσης πάνω από το 14% του DV για κάλιο - ένα μέταλλο που εμπλέκεται στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης ελέγχοντας την ποσότητα νατρίου που εκκρίνεται μέσω των ούρων σας.

 

  1. Μπορεί να ενισχύει την υγεία των μαλλιών και του δέρματος

Ο χυμός σπανακιού είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, με σχεδόν το 63% του DV σε 1 φλιτζάνι (240 mL).

Αυτή η βιταμίνη βοηθά στη ρύθμιση της δημιουργίας κυττάρων του δέρματος και παράγει βλεννογόνο για προστασία από λοιμώξεις.

Ένα φλιτζάνι (240 mL) χυμού σπανακιού περιέχει επίσης περίπου το 38% του DV για τη βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη υδατοδιαλυτή βιταμίνη που διπλασιάζεται ως αντιοξειδωτικό.

Μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη C προστατεύει το δέρμα σας από το οξειδωτικό στρες, τη φλεγμονή και τη βλάβη του δέρματος, τα οποία μπορούν να επιταχύνουν τα σημάδια γήρανσης. Επιπλέον, βοηθά στη σύνθεση κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης συνδετικού ιστού που προάγει την επούλωση τραυμάτων και την ελαστικότητα του δέρματος.

Επιπλέον, η βιταμίνη C μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση σιδήρου και ακόμη και να αποτρέψει την τριχόπτωση που σχετίζεται με την έλλειψη σιδήρου.

 

Πιθανές παρενέργειες

Ενώ ο χυμός σπανακιού σχετίζεται με ορισμένα οφέλη, υπάρχουν μερικά μειονεκτήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Για αρχή, το μεγαλύτερο μέρος της διαθέσιμης έρευνας επικεντρώνεται στο ίδιο το σπανάκι - όχι στον χυμό. Επομένως, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για το χυμό.

Επιπλέον, ο χυμός αφαιρεί το μεγαλύτερο μέρος των ινών από το σπανάκι, το οποίο θα μπορούσε να περιορίσει ορισμένα από τα οφέλη του.

Μελέτες δείχνουν ότι οι ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα, της απώλειας βάρους και της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης. Μπορεί επίσης να προστατεύσει από διάφορες πεπτικές διαταραχές, όπως αιμορροΐδες, δυσκοιλιότητα, παλινδρόμηση οξέος και εκκολπωματίτιδα.

Το σπανάκι έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, μεγάλες ποσότητες των οποίων μπορούν να επηρεάσουν τα αραιωτικά του αίματος όπως η βαρφαρίνη. Εάν παίρνετε αραιωτικά αίματος, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας πριν προσθέσετε τον χυμό σπανακιού στην καθημερινή σας ρουτίνα.

Είναι επίσης σημαντικό να διαβάσετε προσεκτικά τις ετικέτες εάν αγοράζετε χυμούς που αγοράζονται από καταστήματα, καθώς ορισμένες ποικιλίες μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Τέλος, λάβετε υπόψη ότι ο χυμός σπανακιού δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο γεύματος, καθώς δεν διαθέτει πολλά από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για μια ισορροπημένη διατροφή.

Αντίθετα, πρέπει να τον πίνετε για να συμπληρώσετε μια υγιεινή διατροφή, απολαμβάνοντας το μαζί με μια ποικιλία από άλλα ολόκληρα φρούτα και λαχανικά.

 

Συνοπτικά

Ο χυμός σπανακιού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και ευεργετικές ενώσεις που μπορούν να προστατεύσουν την όρασή σας, να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσουν την υγεία των μαλλιών και του δέρματος.

Ωστόσο, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και δεν αποτελεί την κατάλληλη αντικατάσταση γεύματος, καθώς δεν διαθέτει σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες και υγιεινά λίπη.

Εάν πίνετε χυμό σπανακιού, φροντίστε να το απολαύσετε μαζί με άλλα ολόκληρα, θρεπτικά τρόφιμα ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post