Σούπα ντομάτας: 6 Οφέλη για την υγεία

Η έρευνα δείχνει ακόμη ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να προστατεύσουν από πολλαπλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Επομένως, η απόλαυση της σούπας ντομάτας μπορεί να είναι ένας υπέροχος τρόπος για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία οι ντομάτες. Θα μπορούσατε να γευτείτε ένα πλούσιο, ζεστό μπολ σούπας κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή ένα δροσιστικό gazpacho το καλοκαίρι.

Εδώ είναι 6 επιστημονικά οφέλη της σούπας ντομάτας.

  1. Ιδιαίτερα θρεπτική

Οι ντομάτες έχουν σχετικά λίγες θερμίδες, αλλά είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά και ευεργετικές φυτικές ενώσεις.

Εδώ είναι το θρεπτικό προφίλ μιας μεγάλης (182 γραμμαρίων) ωμής ντομάτας:

  • Θερμίδες: 33
  • Υδατάνθρακες: 7 γραμμάρια
  • Ίνες: 2 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 1,6 γραμμάρια
  • Λίπος: 0,4 γραμμάρια
  • Βιταμίνη C: 28% της ημερήσιας αξίας (DV)
  • Βιταμίνη Κ: 12% του DV
  • Βιταμίνη Α: 8% του DV
  • Κάλιο: 9% του DV

Οι ντομάτες είναι επίσης πλούσιες σε καροτενοειδή - δηλαδή λυκοπένιο - παρέχουν περίπου το 80% του DV για το λυκοπένιο.

Το λυκοπένιο είναι η χρωστική που δίνει στις ντομάτες το χαρακτηριστικό έντονο κόκκινο χρώμα τους. Μπορεί επίσης να είναι υπεύθυνο για πολλά από τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία σας, δεδομένης της πιθανής προληπτικής του δράσης σε διάφορες χρόνιες ασθένειες.

Είναι ενδιαφέρον ότι η έρευνα δείχνει ότι το σώμα απορροφά το λυκοπένιο καλύτερα όταν μαγειρεύεται. Η θερμότητα μπορεί να αυξήσει τη βιοδιαθεσιμότητα ή το ρυθμό απορρόφησής του.

Επειδή η ντοματόσουπα παρασκευάζεται με μαγειρεμένες ντομάτες, είναι μια εξαιρετική πηγή αυτής της ένωσης.

  1. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που βοηθούν στην εξουδετέρωση των επιβλαβών επιδράσεων του οξειδωτικού στρες. Αυτό συμβαίνει όταν τα μόρια που καταστρέφουν τα κύτταρα που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες συσσωρεύονται στο σώμα.

Η ντοματόσουπα είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, μεταξύ άλλων λυκοπενίου, φλαβονοειδών και βιταμινών C και E.

Η κατανάλωση αντιοξειδωτικών έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και ασθενειών που σχετίζονται με τη φλεγμονή, όπως η παχυσαρκία και οι καρδιακές παθήσεις.

Επιπλέον, η έρευνα έχει δείξει ότι η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C και των φλαβονοειδών μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον διαβήτη τύπου 2, τις καρδιακές και τις εγκεφαλικές παθήσεις.

Η βιταμίνη Ε βοηθά στην ενίσχυση των αντιοξειδωτικών αποτελεσμάτων της βιταμίνης C.

  1. Μπορεί να έχει ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου

Οι ντομάτες μελετώνται ευρέως για τις ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λυκοπένιο. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές κατά του καρκίνου του προστάτη και του μαστού.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πέμπτη κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με καρκίνο παγκοσμίως και ο δεύτερος διαγνωσμένος καρκίνος μεταξύ των ανδρών.

Πολλαπλές μελέτες έχουν βρει μια άμεση σχέση μεταξύ της υψηλής πρόσληψης λυκοπενίου, ειδικά από μαγειρεμένες ντομάτες και ενός μειωμένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Η κατανάλωση υψηλότερων επιπέδων καροτενοειδών συνδέεται με έως και 28% μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Αυτά τα καροτενοειδή περιλαμβάνουν άλφα καροτένιο, βήτα καροτένιο και λυκοπένιο.

Ενώ αυτά τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, τα στοιχεία δείχνουν ότι το λυκοπένιο δεν είναι αρκετά ισχυρό για τους ανθρώπους να το χρησιμοποιούν ως αντικαρκινικό φάρμακο από μόνο του.

Η έρευνα δείχνει ότι η αντιοξειδωτική ικανότητα του λυκοπενίου μπορεί επίσης να επηρεάσει τη χημειοθεραπεία και τη θεραπεία με ακτινοβολία.

  1. Βελτιώνει την υγεία των οστών

Η οστεοπόρωση είναι μια χρόνια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από αυξημένη ευθραυστότητα και κάταγμα των οστών. Θεωρείται μία από τις σημαντικότερες επιπλοκές που συμβαίνουν μετά την εμμηνόπαυση.

Μελέτες δείχνουν ότι το λυκοπένιο παίζει ουσιαστικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού των οστών αυξάνοντας την οστική πυκνότητα, η οποία μειώνει τον κίνδυνο κατάγματος.

Άλλες πτυχές του μεταβολισμού των οστών περιλαμβάνουν την ισορροπία μεταξύ κυττάρων που ονομάζονται οστεοβλάστες και οστεοκλάστες. Οι οστεοβλάστες είναι υπεύθυνοι για την οικοδόμηση των οστών, ενώ οι οστεοκλάστες είναι υπεύθυνοι για τη διάσπαση και την απορρόφηση των οστών.

  1. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Η υψηλή πρόσληψη προϊόντων τομάτας μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ολικής και της LDL (κακής) χοληστερόλης - δύο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να οφείλονται στην περιεκτικότητα σε λυκοπένιο και βιταμίνη C.

Τόσο το λυκοπένιο όσο και η βιταμίνη C αποτρέπουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης. Η οξείδωση της LDL χοληστερόλης είναι παράγοντας κινδύνου για αθηροσκλήρωση.

Το λυκοπένιο μειώνει επίσης την απορρόφηση χοληστερόλης στα έντερα και βελτιώνει τη λειτουργία της HDL (καλής) χοληστερόλης στο σώμα.

Επιπλέον, τα καροτενοειδή στις ντομάτες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

  1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Μερικοί πολιτισμοί χρησιμοποιούν τη σούπα ντομάτας ως οικιακή θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα. Στην πραγματικότητα, η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και καροτενοειδή μπορεί να διεγείρει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του κοινού κρυολογήματος και στη μείωση της διάρκειας και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.

 

Συνοπτικά

Η σούπα τομάτας μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των αντι - καρκινικών ιδιοτήτων και της βελτιωμένης γονιμότητας στους άνδρες. Μπορεί επίσης να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς, του δέρματος και των οστών, μεταξύ άλλων.

Αυτά τα οφέλη υπάρχουν κυρίως χάρη στις πολλές φυτικές ενώσεις που βρίσκονται στις ντομάτες.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς ότι η σούπα ντομάτας προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών και εξαλείφει το λίπος.

Η σούπα τομάτας μπορεί να μην είναι καλή επιλογή εάν έχετε GERD.

Μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε μια σπιτική έκδοση της αγαπημένης σας σούπας ντομάτας για να διαχειριστείτε την περιεκτικότητα σε αλάτι και λιπαρά, αξιοποιώντας παράλληλα τα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά σε αυτό το νόστιμο πιάτο.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post