Snacking: πως επηρεάζει τον μεταβολισμό και την όρεξή σας

Μερικοί πιστεύουν ότι είναι υγιεινά, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι μπορεί να σας βλάψει και να προκαλέσει αύξηση βάρους

Ακολουθεί μια λεπτομερής ανάλυση για τα σνακ και το πως επηρεάζουν τον μεταβολισμό και την όρεξή σας.

 

Μπορούν να ενισχύσουν το μεταβολισμό σας;

Αν και έχει προταθεί ότι η κατανάλωση κάθε λίγες ώρες αυξάνει το μεταβολισμό σας, επιστημονικά στοιχεία δεν το υποστηρίζουν.

Η έρευνα δείχνει ότι η συχνότητα γεύματος δεν έχει σημαντική επίδραση στις πόσες θερμίδες καίτε.

Μια μελέτη σε άτομα που καταναλώνουν ίσο αριθμό θερμίδων σε δύο ή επτά γεύματα την ημέρα δεν διαπίστωσε καμία διαφορά στις θερμίδες που καίγονται.

Σε μια άλλη μελέτη, τα άτομα με παχυσαρκία που ακολούθησαν δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων για 3 εβδομάδες εμφάνισαν παρόμοιες μειώσεις στο μεταβολικό ρυθμό, ανεξάρτητα από το αν έτρωγαν 800 θερμίδες ως 1 ή 5 γεύματα την ημέρα.).

Ωστόσο, σε μια μελέτη, οι ενεργοί νεαροί άνδρες που έτρωγαν ένα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ή υψηλή σε υδατάνθρακες πριν κοιμηθούν παρουσίασαν σημαντική αύξηση του μεταβολικού ρυθμού το επόμενο πρωί.

 

Πώς το σνακ επηρεάζει την όρεξη και το βάρος

Μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις του σνακ στην όρεξη και το βάρος έδωσαν μικτά αποτελέσματα.

 

Επιδράσεις στην όρεξη

Το πώς το σνακ επηρεάζει την όρεξη και την πρόσληψη τροφής δεν είναι καθολικά αποδεκτό.

Μια κριτική ανέφερε ότι αν και τα σνακ ικανοποιούν για λίγο την πείνα και ενισχύουν το αίσθημα πληρότητας, οι θερμίδες τους δεν αντισταθμίζονται στο επόμενο γεύμα.

Αυτό οδηγεί σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων μέσα στην ημέρα.

Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι το σνακ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πείνας.

Με βάση ποικίλα αποτελέσματα, φαίνεται ότι η επίδραση του σνακ στην όρεξη εξαρτάται από το άτομο και τον τύπο του σνακ που καταναλώνεται.

 

Επιδράσεις στο βάρος

Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι το σνακ μεταξύ των γευμάτων δεν επηρεάζει το βάρος.

Ωστόσο, μερικές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση σνακ πλούσιων σε πρωτεΐνες, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Για παράδειγμα, μια μελέτη σε 17 άτομα με διαβήτη ανέφερε ότι η κατανάλωση σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες με αργή πέψη οδήγησε σε μέση απώλεια βάρους (1 κιλό) εντός 4 εβδομάδων.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένες μελέτες σε άτομα με παχυσαρκία ή κανονικό βάρος διαπίστωσαν ότι το σνακ μπορεί να οδηγήσει σε βραδύτερη απώλεια βάρους ή ακόμη και αύξηση βάρους.

Μερικές έρευνες δείχνουν ότι η ώρα που καταναλώνετε τα σνακ μπορεί να επηρεάσει τις αλλαγές βάρους.

Μια μελέτη σε 11 αδύνατες γυναίκες αποκάλυψε ότι η κατανάλωση σνακ 190 θερμίδων στις 11:00 μ.μ. μείωσε την ποσότητα του λίπους που έκαψαν σημαντικά περισσότερο από το να τρώνε το ίδιο σνακ στις 10:00 π.μ.

Τα ανάμεικτα αποτελέσματα υποδηλώνουν το πως ανταποκρίνεται το βάρος στο σνακ πιθανώς διαφέρει ανάλογα με το άτομο και την ώρα της ημέρας.

 

Επιδράσεις στο σάκχαρο του αίματος

Αν και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο να τρώτε συχνά για να διατηρείτε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας, αυτό δεν είναι η καθολική αλήθεια.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μόνο δύο μεγάλων γευμάτων την ημέρα είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας, καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη και μεγαλύτερη απώλεια βάρους συγκριτικά με το να έτρωγαν έξι φορές την ημέρα.

Άλλες μελέτες έχουν αναφέρει ότι δεν υπάρχει διαφορά στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όταν η ίδια ποσότητα τροφής καταναλώθηκε με τα γεύματα ή τα γεύματα συν τα σνακ.

Φυσικά, ο τύπος σνακ και η ποσότητα που καταναλώνεται είναι οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Τα σνακ χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και υψηλότερης περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες έχουν αποδείξει σταθερά μια πιο ευνοϊκή επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και στην ινσουλίνη από τα σνακ υψηλών υδατανθράκων σε άτομα με και χωρίς διαβήτη.

Επιπλέον, τα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να βελτιώσουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

 

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post