Smart Tattoos: τι είναι και πως θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην υγεία μας

Πολύ γνωστή ως μια μόνιμη μορφή τέχνης σώματος, τα τατουάζ μπορεί σύντομα να εξυπηρετήσουν ως μία ιατρική λειτουργία.

Αρκετές ομάδες επιστημόνων αναπτύσσουν αισθητήρες που μπορούν να εγχυθούν στο δέρμα για να παρακολουθούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και άλλους βιοδείκτες της υγείας.

Μια ομάδα στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου στη Γερμανία εντόπισε τρεις χημικούς αισθητήρες που αλλάζουν το χρώμα ως αντίδραση σε βιοδείκτες - γλυκόζη, αλβουμίνη ή ρΗ - στα υγρά μεταξύ των κυττάρων του σώματος.

Ένας χημικός αισθητήρας γίνεται πράσινος λόγω της παρουσίασης της αλβουμίνης. Η μείωση των επιπέδων αυτής της πρωτεΐνης μπορεί να υποδεικνύει νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια.

Ένας άλλος αισθητήρας αλλάζει από κίτρινο σε σκούρο πράσινο καθώς το επίπεδο γλυκόζης αυξάνεται. Το υψηλό επίπεδο γλυκόζης είναι ένα σημάδι κακής διαχείρισης του διαβήτη.

Ο τρίτος αισθητήρας μετατρέπεται από κίτρινο σε μπλε, καθώς το επίπεδο του pH αυξάνεται από ελαφρώς όξινο σε αλκαλικό.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Angewandte Chemie International Edition.

 

Τατουάζ UV και θερμοκρασίας

Τα τατουάζ μπορεί επίσης μια μέρα να βοηθήσουν τους ανθρώπους να παρακολουθήσουν την επίδραση του περιβάλλοντος στο σώμα τους.

Μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Boulder έχει αναπτύξει έναν αισθητήρα τατουάζ που εμφανίζεται μόνο στο δέρμα όταν εκτίθεται σε υπεριώδες φως. Αυτό θα μπορούσε να ειδοποιήσει τους ανθρώπους ότι το αντηλιακό τους έχει φθαρεί.

Ένας άλλος αισθητήρας δέρματος γίνεται ορατός σε διαφορετικές θερμοκρασίες, γεγονός που θα παρέχει στους ανθρώπους ένα ενσωματωμένο θερμόμετρο.

Αυτοί οι αισθητήρες βρίσκονται στη φάση δοκιμών και δεν είναι ακόμη έτοιμοι για χρήση στους ανθρώπους.

Αυτή η ομάδα επιστημόνων εργάζεται επίσης σε ένα άλλο πρωτότυπο τατουάζ που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει ηλεκτρική ενέργεια. Αυτός ο τύπος τατουάζ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επαναφορτίσει την μπαταρία σε ένα βιοϊατρικό εμφύτευμα, όπως ένας βηματοδότης, απλά στέλνοντας ηλεκτρισμό κατά μήκος του τατουάζ στη συσκευή.

Αν και το τατουάζ δεν έχει ακόμα τόση ηλεκτρική ενέργεια όπως ένα σύρμα χαλκού, ο αρχηγός της ομάδας, Carson Bruns, PhD, είναι αισιόδοξος για την τεχνολογία.

"Κάνουμε πρόοδο και είμαι πολύ ενθουσιασμένος κι αυτό γιατί νομίζω ότι θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο κόσμο δυνατοτήτων για τατουάζ", δήλωσε ο Bruns, βοηθός καθηγητής στη νανοτεχνολογία στο University of Colorado Boulder, σε μια ομιλία TEDxMileHigh.

«Προβλέπω ένα μέλλον όπου τα τατουάζ - τα καλώδια με τατουάζ και τα ηλεκτρονικά τατουάζ μας επιτρέπουν - να συγχωνεύσουμε τις τεχνολογίες μας με το σώμα μας, ώστε να τις αισθανόμαστε σαν επέκταση του εαυτού μας παρά για εξωτερικές συσκευές».

Το μεγάλο ερώτημα, ωστόσο, είναι πόσο πρόθυμοι θα είναι οι άνθρωποι να κάνουν ένα τατουάζ, ακόμα και αν είναι για  ιατρικούς λόγους παρά για αισθητικούς (αν και δεν υπάρχει λόγος να μην είναι και οι δύο).

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το έτος στο περιοδικό Canadian Journal of Diabetes, οι ερευνητές ζήτησαν από 195 άτομα με διαβήτη το επίπεδο άνεσής τους με διαφορετικούς τύπους προηγμένης τεχνολογίας παρακολούθησης της γλυκόζης.

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 είχαν περισσότερες πιθανότητες να προτιμούν τους αισθητήρες γλυκόζης τατουάζ από ό, τι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Επίσης, οι γυναίκες και τα άτομα κάτω των 30 ετών ήταν πιο πιθανό να είναι άνετα κάνοντας έναν «αισθητήρα τατουάζ».

Προσωρινοί αισθητήρες τατουάζ

Αν και στην μελέτη οι άνθρωποι ρωτήθηκαν για μόνιμους αισθητήρες τατουάζ, υπάρχουν και άλλες επιλογές που αναπτύσσονται.

Μια ομάδα ερευνητών από το UC San Diego εργάζονται σε προσωρινούς αισθητήρες τατουάζ που μπορούν να παρακολουθούν τα επίπεδα γλυκόζης στον ιδρώτα και στο δέρμα.

Όπως και τα προσωρινά τατουάζ που μπορεί να έχετε χρησιμοποιήσει ως παιδί, εφαρμόζετε αυτή τη συσκευή στο δέρμα, βυθίζοντας το στο νερό και αφαιρώντας το χαρτί στο πίσω μέρος.

Το τατουάζ περιέχει δύο ηλεκτρόδια που εφαρμόζουν μια μικρή ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος, που αναγκάζει τα μόρια γλυκόζης στο δέρμα να φτάσουν στην επιφάνεια, όπου μπορούν να μετρηθούν.

Η συσκευή αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται σε άτομα που βρίσκονται σε κλινική δοκιμή φάσης Ι. Οι ερευνητές θα συγκρίνουν τα αποτελέσματα του αισθητήρα τατουάζ με τις μετρήσεις γλυκόζης με δάκτυλο. Θα απαιτηθούν περισσότερες δοκιμές προτού να είναι διαθέσιμες στο κοινό.

Ο Δρ Edward Chao, ένας από τους ερευνητές σε αυτό το πρόγραμμα και ένας κλινικός καθηγητής Ιατρικής στο UC San Diego, δήλωσε ότι «το πλεονέκτημα αυτού του είδους τεχνολογίας είναι ότι είναι εντελώς μη επιθετικό» - γνωστό και ως ανώδυνο.

Είναι επίσης λιγότερο δυσκίνητο, λέει, άρα και ιδανικό για άτομα με ενεργό τρόπο ζωής.

Δεδομένου ότι φοράτε τη συσκευή για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε για να θυμάστε να φέρετε τον εξοπλισμό παρακολούθησης της γλυκόζης σας όταν φεύγετε από το σπίτι.

Ο Chao λέει ότι παρόλο που μια τέτοια τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να παρακολουθούν τακτικά τη γλυκόζη τους, το κοινό ίσως να έχει άλλη γνώμη για τα κίνητρα.

Τα εμπόδια, εκτός από τον πόνο, μπορούν επίσης να αποτρέψουν τους ανθρώπους από την παρακολούθηση της γλυκόζης τους - συμπεριλαμβανομένης της δυσφορίας με τη νέα τεχνολογία.

"Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει," είπε ο Chao, "αλλά από μόνη της, δεν παροτρύνει απαραίτητα τους ανθρώπους να ελέγχουν συχνότερα τη γλυκόζη τους. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέχουμε."

Πηγή: https://www.healthline.com


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post