Λάδι σολομού: 8 εντυπωσιακά πλεονεκτήματα

Τα κύρια ωμέγα-3 λιπαρά που βρίσκονται στο λάδι σολομού είναι το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το εικοσιδυαεξαενοϊκό οξύ (DHA).

Σύμφωνα με έρευνες η πρόσληψη EPA και DHA έχει ποικίλα οφέλη για την υγεία όπως μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, βελτιωμένη υγεία του εγκεφάλου καθώς και μειωμένη εμφάνιση φλεγμονών.

 

  1. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Η φλεγμονές είναι ένα σημαντικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματός σας.

Ωστόσο, η εκτεταμένες φλεγμονές μπορεί να προκαλέσουν χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 λίπη που βρίσκονται στο λάδι σολομού μπορούν να καταστείλουν την φλεγμονώδη αντίδραση του σώματός σας με διάφορους τρόπους.

  1. Μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια και να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης

Τα τριγλυκερίδια είναι ένας τύπος λίπους που βρίσκεται στο αίμα σας. Τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων έχουν αναγνωριστεί ως παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

Εν τω μεταξύ, η χοληστερόλη HDL - συχνά αναφέρεται ως "καλή" χοληστερόλη - είναι γνωστή για την προστατευτική της επίδραση στην υγεία της καρδιάς σας.

Η έρευνα δείχνει ότι τα ωμέγα-3 που βρίσκονται στο λάδι σολομού μπορεί να παίξουν ρόλο στη μείωση των τριγλυκεριδίων και στην αύξηση της χοληστερόλης HDL.

  1. Μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος

Το σώμα σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ωμέγα-3 λιπαρά που προέρχονται από το λάδι σολομού για να κάνει μια ένωση που ονομάζεται νιτρικό οξείδιο. Το οξείδιο του αζώτου διεγείρει τη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, οδηγώντας σε βελτιωμένη ροή αίματος και μειωμένη αρτηριακή πίεση.

Αξίζει να επισημανθεί είναι πως χρειάζεται εκτεταμένη έρευνα στο θέμα για πιο σίγουρα αποτελέσματα.

 

  1. Μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη του εμβρύου

Τα ωμέγα-3 λιπαρά που υπάρχουν στο λάδι σολομού είναι απαραίτητα για την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.

Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που καταναλώνουν ψάρια ή παίρνουν συμπληρώματα ωμέγα-3 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνήθως βαθμολογούνται υψηλότερα στις εξετάσεις ανάπτυξης γνωστικών και κινητικών δεξιοτήτων από τα παιδιά των οποίων οι μητέρες δεν κατανάλωναν ωμέγα-3 λιπαρά.

Η πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και του παιδιού στην πρώιμη παιδική ηλικία σχετίζονται επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων συμπεριφοράς στο παιδί.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ωμέγα-3 μπορεί επίσης να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην πρόληψη των πρόωρων γεννήσεων. Ωστόσο, τα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με αυτό είναι μικτά και παραμένουν ασαφή.

  1. Μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου

Υπάρχουν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα παιδιά. Τώρα, η προκαταρκτική έρευνα υποδηλώνει ότι μπορεί επίσης να προωθήσει την υγεία του εγκεφάλου πολύ αργότερα στη ζωή.

Η επαρκής πρόσληψη ωμέγα-3 λιπών που βρίσκονται στο έλαιο σολομού συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο συγγενούς εξασθένησης που σχετίζεται με την ηλικία και με την ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών νόσων όπως η νόσος του Alzheimer.

  1. Μπορεί να ενισχύει το υγιές δέρμα και τα μάτια

Η επαρκής πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών από πηγές όπως το λάδι σολομού μπορεί να ωφελήσει την υγεία του δέρματος και των ματιών σας.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη των υγιών ματιών και της όρασης στην παιδική ηλικία. Επιπλέον, η υψηλότερη πρόσληψη καθ’ όλη τη διάρκεια της ενηλικίωσης σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο οφθαλμικών παθήσεων όπως γλαύκωμα.

Τα ωμέγα-3 στο λάδι σολομού συμβάλλουν επίσης στο υγιές δέρμα μέσω των αντιφλεγμονωδών τους επιδράσεων.

Σύμφωνα με έρευνα, η κατανάλωση ωμέγα-3 μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σας από τη ζημία από τον ήλιο, να μειώσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη δερματίτιδα και να προωθήσει την επούλωση των πληγών.

  1. Μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του βάρους

Μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η προσθήκη ωμέγα-3 λιπαρών από λάδι σολομού στη διατροφή σας, μαζί με άλλες τροποποιήσεις του τρόπου ζωής, μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Παρ 'όλα αυτά, τα δεδομένα είναι μικτά.

Σύμφωνα με μερικές μελέτες, η λήψη ωμέγα-3 συμπληρωμάτων είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της συσσώρευσης σωματικού λίπους.

Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά τα στοιχεία προέρχονται από πολύ βραχυπρόθεσμες μελέτες.

Χρειάζονται μακροπρόθεσμες έρευνες για την καλύτερη εκτίμηση του ρόλου του ελαίου σολομού στην παχυσαρκία και τον έλεγχο του βάρους.

  1. Είναι εύκολο να το προσθέσετε στη διατροφή σας

Η ενσωμάτωση λαδιού σολομού στη διατροφή σας είναι εύκολη. Μια απλή επιλογή είναι να προσθέσετε σολομό στο εβδομαδιαίο πλάνο γευμάτων σας.

Για να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα οφέλη, η American Heart Association συνιστά να απολαμβάνετε μια μερίδα λιπαρών ψαριών, όπως σολομό, τουλάχιστον 3,5 φορές την εβδομάδα (100 γραμμάρια).

Για ένα εύκολο δείπνο το βράδυ, βάλτε ένα φιλέτο σολομού με σκόρδο, χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο και ψήστε το σε μια κατσαρόλα με διάφορα θρεπτικά λαχανικά.

Σερβίρετε ως σάντουιτς ή με φυλλώδη πράσινα για ένα ελαφρύ και ικανοποιητικό γεύμα.

 

Πηγή: https://www.healthline.com


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post