Επεξεργασμένες τροφές: τι συνέπειες έχουν στη διατροφή μας;

Είναι γνωστό ότι οι ερευνητές εδώ και χρόνια υποψιάζονται τη σύνδεση ανάμεσα στις επεξεργασμένες τροφές και στην επιδημία της παχυσαρκίας.


Πρόσφατα όμως, σε έρευνα που έγινε και εκδόθηκε στο περιοδικό Cell Metabolism, oi ειδικοί προσπάθησαν να συγκρίνουν τις διαφορές στην κατανάλωση θερμίδων ανάμεσα σε μία διατροφή με επεξεργασμένες τροφές και σε μία υγιεινή διατροφή.

 
Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν 20 υγιείς εθελοντές. 
Η διατροφή των συμμετεχόντων που η διατροφή τους περιελάβανε επεξεργασμένες τροφές αποτελούνταν από τροφές όπως: για πρωινό συσκευασμένα δημητριακά, συσκευασμένο γάλα, έτοιμο muffin με μαργαρίνη. Την ίδια ώρα η διατροφή των υπόλοιπων συμμετεχόντων περιελάμβανε τροφές όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς, Ελληνικό γιαούρτι κλπ.


Και για τις δύο ομάδες το πλάνο διατροφής είχε σχεδιαστεί ώστε να είναι ίδιο σε ό,τι αφορά τα διατροφικά στοιχεία (πρωτεΐνες υδατάνθρακες και τα λοιπά).


Στο διάστημα των δύο εβδομάδων, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν επεξεργασμένες τροφές πήραν κατά μέσο όρο ένα κιλό. Αντίθετα, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν υγιεινές και ανεπεξέργαστες τροφές μέσα στο ίδιο διάστημα έχασαν κατά μέσο όρο 1 κιλό.


Ο λόγος;


Η ομάδα που κατανάλωνε τις επεξεργασμένες τροφές έτρωγε κατά μέσο όρο την ημέρα 500 kcal παραπάνω από ότι χρειαζόταν.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σε αυτό μεγάλο ρόλο παίζει η ταχύτητα με την οποία καταναλώνεται τροφή.
Οι επεξεργασμένες και συσκευασμένες τροφές είναι εύκολες στην πρόσβαση και την κατανάλωση, αρκετά οικονομικές και αυτό μας οδηγεί στο να τρώμε πολύ περισσότερο από ό,τι έχουμε πραγματικά ανάγκη.

Επίσης, οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος αλλά φτωχές σε στοιχεία με διατροφική αξία.

Οι επιστήμονες συστήνουν να αποφεύγουμε αυτές τις τροφές και να προσπαθούμε να τις περιορίσουμε στην καθημερινή μας διατροφή.

Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία. Ακόμη και συσκευασμένες τροφές όπως οι έτοιμες σαλάτες ή τα έτοιμα και κομμένα φρούτα, αποτελούν πολύ καλύτερη επιλογή για έναν πολυάσχολο άνθρωπο συγκριτικά με άλλου είδους έτοιμα σνακ. Τέλος, τονίζουν ότι είναι πολύ σημαντικό να μασάμε αργά, ώστε να δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας να αντιλαμβάνεται πότε έχει χορτάσει και να μην καταναλώνουμε την τροφή μας γρήγορα και μηχανικά.


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post