Φυτική πρωτεΐνη: μια συνταγή για μακροζωία

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, αυτό θα μπορούσε να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο.

Η λήψη της καθημερινής σας πρωτεΐνης από φυτά αντί για ζώα φαίνεται να μειώνει τον συνολικό κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με ερευνητές.

Κάθε 3% της ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας ενός ατόμου που προέρχεται από φυτική πρωτεΐνη αντί ζωικής πρωτεΐνης μείωσε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου ενός ατόμου κατά 10%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ισχυρά όταν οι άνθρωποι άλλαξαν με φυτικές πρωτεΐνες τα αυγά (24% χαμηλότερος κίνδυνος στους άνδρες και 21% χαμηλότερος κίνδυνος στις γυναίκες) ή το κόκκινο κρέας (13% χαμηλότερος κίνδυνος στους άνδρες, 15% στις γυναίκες).

Η απομάκρυνση του κόκκινου κρέατος από τη διατροφή σας μπορεί να είναι επωφελής, αλλά μόνο αν βρείτε ένα υγιεινό υποκατάστατο, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Jiaqi Huang, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η επιλογή φυτικής πρωτεΐνης έναντι ζωικής πρωτεΐνης θα μπορούσε να βοηθήσει στην παράταση της ζωής σας, ανέφεραν οι ερευνητές και οι ειδικοί.

Η πρωτεΐνη κρέατος τείνει να έρχεται με υψηλότερα επίπεδα κορεσμένου λίπους, χοληστερίνης, νατρίου και άλλων θρεπτικών ουσιών που δεν είναι πολύ καλά για την υγεία σας, δήλωσε η Connie Diekman, σύμβουλος τροφίμων και διατροφής στο St. Louis και προηγούμενος πρόεδρος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογία.

Από την άλλη πλευρά, οι φυτικές πρωτεΐνες συνοδεύονται από πολλές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα, δήλωσε η Kayla Jaeckel, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και υπεύθυνος για τη φροντίδα του διαβήτη στο Mount Sinai Health System στη Νέα Υόρκη.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν επίσης ότι μπορεί να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο για τα αμινοξέα που σχηματίζονται από τη διάσπαση της ζωικής πρωτεΐνης που θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στις αρτηρίες ή την εμφάνιση φλεγμονής. Η ζωική πρωτεΐνη θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την υγεία των βακτηρίων του εντέρου των ανθρώπων.

Η έκθεση δημοσιεύθηκε στις 13 Ιουλίου στο JAMA Internal Medicine.

Πηγή: https://www.webmd.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post