#Pet - Ό,τι πρέπει να γνωρίζεις για τις τροφές και τα κατοικίδια

Μπορεί να σκέφτεστε πως αραιά και πού μια ανθρώπινη λιχουδιά δε βλάπτει, όμως, υπάρχουν τροφές που μπορεί πραγματικά να δηλητηριάσουν το κατοικίδιό μας.

ΑΛΑΤΙ: Η υπερβολική κατανάλωσή του οδηγεί σε δηλητηρίαση από τα ιόντα του νατρίου.

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ: Δεν είναι όλα απαγορευτικά, αλλά πιθανόν να προκαλέσουν στομαχικές και εντερικές διαταραχές. Πρέπει η κατανάλωση να είναι περιορισμένη.

ΖΑΧΑΡΗ: Εκτός από πρόβλημα τερηδόνας, παχυσαρκίας και διαβήτη, “ενθαρρύνει” τον καρκίνο. Η γάτα, που δε διαθέτει τα κατάλληλα ένζυμα για την πέψη υδατανθράκων, μπορεί επιπλέον να οδηγηθεί σε γαστρεντερικές διαταραχές, με την παραμικρή ποσότητα. Όσον αφορά στην ξυλιτόλη, είναι μεν  ένα γλυκαντικό που δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση ηπατικής ανεπάρκειας.

ΚΑΦΕΪΝΗ: αναφερόμαστε στη καφεϊνη που υπάρχει όχι μόνο στον καφέ αλλά και στο τσάι, τα αναψυκτικά, το κακάο, τη σοκολάτα. Μεγάλη δοσολογία μπορεί να οδηγήσει σε οξεία δηλητηρίαση και, επιπλέον, η σοκολάτα περιέχει θεοβρωμίνη, μια ένωση που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή τοξικότητα σε ένα σκύλο ή μια γάτα.

ΚΟΚΚΑΛΑ ΚΑΙ ΛΙΠΗ: Ακόμα και το πιο χονδρό, μοσχαρίσιο κόκκαλο, μπορεί να διασπαστεί σε πολύ κοφτερά κομμάτια, τραυματίζοντας σοβαρά τα ούλα, το λαιμό και το στομάχι του ζώουενώ το λίπος από το κρέας μπορεί να του προκαλέσει παγκρεατίτιδα. Εννοείται ότι ποτέ -μα ποτέ- δε δίνουμε ωμό κρέας και ωμό ψάρι, για΄τι περιέχει βακτήρια ιδιαίτερα παθογόνα.

ΚΟΥΚΟΥΤΣΙΑ: Όλων των φρούτων και πιο συγκεκριμένα των κερασιών καθώς, περιέχουν κυανιούχο άλας -το οποίο χρησιμοποιείται και σε φόλες- μπορεί να προκαλέσουν εντερική απόφραξη. Επίσης, η περσίνη που υπάρχει στο αβοκάντο, καθιστά το φρούτο τοξικό για το σκύλο.

ΚΡΕΜΜΥΔΙ,ΣΚΟΡΔΟ: Όλα τα φυτά που ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία (σχοινόπρασο, πράσο), καταστρέφουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια του ζώου.

ΣΤΑΦΥΛΙΑ,ΣΤΑΦΙΔΕΣ: Ακόμα και οι μικρές δόσεις, μπορεί να οδηγήσουν σε νεφρική ανεπάρκεια.

ΨΩΜΙ: Όλα τα αρτοσκευάσματα που περιέχουν μαγιά είναι επικίνδυνα γιατί η ζύμη μπορεί να διογκωθεί στο στομάχι.

Πηγή: CookMagazineGr


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post