#Pet -14 Φυτά σπιτιού που είναι τοξικά για τα κατοικίδια ζώα

Είσαι ιδιοκτήτης σκύλου ή γάτας; Φιλοξενείς κατοικίδια ζώα στο σπίτι σου μέσω του Keeppet; Αγαπάς τα φυτά στο χώρο σου; Τότε πρέπει να προσέξεις ποια φυτά να αποφύγεις γιατί μπορεί να αποδειχθούν τοξικά για σκύλους και γάτες.

Πόθος

Ένα κοινό φυτό εσωτερικού χώρου είναι το φυτό πόθος. Οι σκύλοι και οι γάτες είναι ευαίσθητες στους πόθους, που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό των ιστών μαλακών στο στόμα του, οίδημα της γλώσσας και ενίοτε αιμορραγία των μεμβρανών βλέννας. Αν μασήσει το κατοικίδιο ζώο σου ένα φύλλο πόθος, μπορεί επίσης να έχει δυσκολία στην κατάποση.

Τσίκας

Αυτή η ποικιλία φοίνικα είναι επικίνδυνη για σκύλους και γάτες. Μπορεί να προκαλέσει στο κατοικίδιο σιελλόροια, εμετό, λήθαργο, σπασμούς και οξεία ηπατική ανεπάρκεια.

Κισσός

Όλα τα είδη της οικογένειας κισσού περιέχουν τριτερπενοειδή. Αυτή η ουσία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του γαστρεντερικού στο κατοικίδιο ζώο σου, που οδηγεί σε κοιλιακό πόνο, εμετό και διάρροια. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει από ελαφριές αναπνευστικές δυσκολίες και δερματικά εξανθήματα έως παράλυση και κώμα, τόσο στις γάτες, όσο και στους σκύλους

Κολίαντρος

Το φυτό κόλιαντρο μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικό ερεθισμό και καρδιακή αρρυθμία στο κατοικίδιο ζώο σου.

Αλόη

Ακόμη και η αλόη, το δημοφιλές φυτό με τις σημαντικές φαρμακευτικές ιδιότητες μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα σκυλιά. Ενώ το gel της αλόης μπορεί να φαγωθεί άφοβα, η κατάποση των φύλλων μπορεί να φέρει στα σκυλιά εμετό, διάρροια και λήθαργο.

Κρασούλα

H κρασούλα, το χαρακτηριστικό παχύφυτο με τις δεκάδες ποικιλίες, προκαλεί στα σκυλιά που θα φάνε τα φύλλα του εμετό και κατάθλιψη.

Ζαμιοκούλκας

Τα φύλλα ζαμιοκούλκα, του ιδιαίτερα ανθεκτικού φυτού εσωτερικού χώρου που συναντάμε σε σαλόνια σπιτιών και επαγγελματικούς χώρους, αν φαγωθούν από τον σκύλο σου μπορεί να προκαλέσουν διάρροια και εμετό.

Δράκαινα

Είναι τοξική για σκύλους, αφού αν τη φάνε μπορεί να παρουσιάσουν εμετούς (με αίμα), ανορεξία, κατάθλιψη και σιελόρροια, ενώ οι γάτες μπορεί να εμφανίσουν διεσταλμένες κόρες του ματιού.

Φιλόδεντρο, Ντιφενμπάχια, Σπαθίφυλλο, Αγλαόνεμα, Ανθούριο

Tα παραπάνω φυτά περιέχουν αδιάλυτους οξαλικούς κρυστάλλους, που είναι αιχμηροί σαν βελόνες. Δαγκώνοντας και μασουλώντας το φυτό απελευθερώνονται οι κρύσταλλοι, οι οποίοι ερεθίζουν το βλεννογόνο του στόματος, τόσο μηχανικά όσο και χημικά με ερεθιστικές ουσίες.

Μέσα σε λίγα λεπτά από τη στιγμή που θα το καταναλώσει ο σκύλος, παρατηρούμε έντονο πόνο στο στόμα και προσπάθεια με τις πατούσες να ξύσει τη μουσούδα του. Έχει σιαλόρροια, ανορεξία, οίδημα στα χείλη και τη γλώσσα. Σπανίως παρατηρούμε σοβαρότερα συμπτώματα όπως δύσπνοια λόγω οιδήματος στο λάρυγγα. Αν χυμοί του φυτού έρθουν σε επαφή με τα μάτια μπορεί να έχουμε έντονο πόνο, φωτοφοβία και οίδημα του επιπεφυκότα.

Φίκος (ελαστικά φυτά, κλαίοντα και με ποικιλόχρωμα φύλλα)

Ο φίκος λυράτα δεν είναι καλή επιλογή αν έχεις σκύλο. Η κατανάλωση φύλλων του φίκου μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως γαστρεντερικές ενοχλήσεις και δερματικούς ερεθισμούς.

Πουλί του παραδείσου

Το πουλί του παραδείσου είναι ένα εξωτικό φυτό με πανέμορφα πορτοκαλί λουλούδια. Αν όμως τα σκυλιά φάνε τα φύλλα ή τα άνθη του μπορεί να πάθουν σοβαρή δηλητηρίαση που απαιτεί άμεση κτηνιατρική παρέμβαση.

Αλοκάσια

Ωστόσο, μια ουσία που περιέχει το καθιστά ιδιαίτερα τοξικό αν καταναλωθεί. Θα προκαλέσει ερεθισμούς, καύση στο στόμα και δυσκολία στην αναπνοή.

Σπαθίφυλλο

Η κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει εμετούς στο ζώο.

Μονστέρα (Swiss Cheese Plant)

Η Μονστέρα είναι μετρίως τοξική σε κατάποση για σκύλους, γάτες και ανθρώπους.

Μερικά φυτά που είναι απόλυτα ασφαλή για τα κατοικίδια, επόμενως και για επίδοξους ή υφιστάμενους keepers: Πεπερόμια, Καλαθέα, Πιλέα, Hoya kerii, Ορχιδέες, Μαράντα, Μπουκαρνέα, Πλατυκέριο (Staghorn ή Elkhorn Fern ή Ελαφοκέρατο).

 

Πηγή: Keeppet / Instagram: @keeppet


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post