Φυστικοβούτυρο: είναι υγιεινό; Να τι πρέπει να γνωρίζετε, σύμφωνα με τους διατροφολόγους

Το φυστικοβούτυρο - γνωστό και ως ο τέλειος σύντροφος για σοκολάτα, ζελέ, μπανάνες, μήλα ή ακόμα και ένα κουτάλι - είναι βασικό συστατικό σε πολλά γεύματα, σνακ και επιδόρπια. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και μπορεί να λειτουργήσει ως μια στερεή πηγή πρωτεΐνης και λίπους, αλλά τι ακριβώς υπάρχει σε αυτό το υπέροχο «γιατρικό» και τι κάνει για το σώμα σας; Να τι πρέπει να γνωρίζετε για το φυστικοβούτυρο.

Ποια είναι τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία σας;

Τα φιστίκια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, λίπους, νιασίνης, μαγνησίου, βιταμίνης Ε, βιοτίνης και χαλκού.

Μπορεί να ενισχύσει την απώλεια βάρους

Μερικές φορές το φυστικοβούτυρο έχει μια κακή [φήμη] λόγω της περιεκτικότητάς του σε λιπαρά, αλλά το λίπος είναι απαραίτητο συστατικό για την αίσθηση ικανοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση φρούτων με φυστικοβούτυρο μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο γεμάτοι σε σχέση με το να τα τρώγατε μόνα τους. Αυτό το φαινόμενο κορεσμού καθιστά το φυστικοβούτυρο μια εξαιρετική επιλογή φαγητού εάν έχετε στόχο την απώλεια βάρους.

Μπορεί να βοηθήσει στην επιδιόρθωση των μυών

Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στα φιστίκια, περίπου 8 γραμμάρια ανά μερίδα, μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση και επισκευή των μυών. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης συμβάλλει στη μυϊκή δύναμη και επιτρέπει τη διατήρηση της μυϊκής μάζας κατά τη διάρκεια μιας ζωής.

Το φυστικοβούτυρο είναι επίσης γεμάτο με μαγνήσιο και κάλιο, απαραίτητα μέταλλα για τη λειτουργία και ανάπτυξη των μυών, σύμφωνα με το περιοδικό Food and Nutrition Sciences. Ο φώσφορος βοηθά στη σύνθεση πρωτεϊνών για ανάπτυξη, συντήρηση και επιδιόρθωση κυττάρων και ιστών. Τα φιστίκια παρέχουν περίπου το 50% της απαιτούμενης ημερήσιας πρόσληψης (RDI) φωσφόρου.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και διαβήτη

Τα φιστίκια είναι γεμάτα με μονοακόρεστα λίπη που [συχνά] σχετίζονται με μείωση της χοληστερόλης και των καρδιακών παθήσεων. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν αυτά τα υγιεινά λίπη αντικαθιστούν τα κορεσμένα λιπαρά οξέα στη διατροφή σας, μειώνει τα επίπεδα LDL (κακή χοληστερόλη), αλλά αφήνει μόνο τα επίπεδα HDL (καλή χοληστερόλη), σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής. Επιπλέον, η κατανάλωση πιο υγιεινών λιπών, όπως αυτά που βρίσκονται στο φυστικοβούτυρο, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με την American Diabetes Association.

Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας του εντέρου

Τα φιστίκια περιέχουν περίπου 2 γραμμάρια ινών ανά μερίδα. Οι ίνες έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικές για την υγεία του εντέρου.

Μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Το φυστικοβούτυρο περιέχει βιοδραστικές ενώσεις όπως η ρεσβερατρόλη, το φυτοστερόσο και το π-κουμαρικό οξύ, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου. Ένα άλλο αντιοξειδωτικό θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται τόσο στα φυστίκια όσο και στο φυστικοβούτυρο είναι η βιταμίνη Ε, η οποία προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτές συχνά αποτελούν πρόδρομο για την ανάπτυξη του καρκίνου, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH).

Υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με το φυστικοβούτυρο;

Όσον αφορά τους κινδύνους, οι πιο συχνοί και σοβαροί αφορούν αλλεργίες.

Εκτός από τις αλλεργίες, είναι σημαντικό να προσέξετε την ετικέτα του φυστικοβούτυρου που επιλέγετε για να διαλέξετε ένα πιο φυσικό προϊόν.

Πηγή: https://www.health.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post