Κρεμμύδια: 6 εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία

Λευκά, κίτρινα, κόκκινα / μοβ και πράσινα - όλες οι ποικιλίες κρεμμυδιών προσφέρουν μερικά εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία. Σύμφωνα με αρχαιολόγους στην αρχαία Αίγυπτο, τα κρεμμύδια λατρεύονταν επειδή το σχήμα τους συμβόλιζε την αιωνιότητα. Κατά το Μεσαίωνα, τα κρεμμύδια χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή αγαθών και υπηρεσιών, και προσφέρονταν ως δώρα. Παρακάτω, θα βρείτε έξι λόγους γιατί τα κρεμμύδια είναι χρήσιμα για εσάς.

Τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Ένα μεσαίο κρεμμύδι, το οποίο περιέχει περίπου 44 θερμίδες, παρέχει το 20% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C και μεταξύ 5 και 10% του DV για B6, φυλλικό οξύ, κάλιο και μαγγάνιο. Αλλά τα κρεμμύδια είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά. Παρέχουν δεκάδες διαφορετικούς τύπους, συμπεριλαμβανομένης της κουερσετίνης, μιας ισχυρής αντιφλεγμονώδους ένωσης. Τα εξωτερικά στρώματα ενός κρεμμυδιού αποτελούν μεγάλη αντιοξειδωτική πηγή.

Προστατεύουν από τον καρκίνο

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, οι ερευνητές εξέτασαν πόσο συχνά οι άνθρωποι στην Ιταλία και την Ελβετία συμπεριελάμβαναν κρεμμύδια στη διατροφής τους καθώς επίσης και το σκόρδο. Διαπίστωσαν ότι μεταξύ των πληθυσμών που μελετήθηκαν, υπήρχε μια αντίστροφη σχέση μεταξύ της συχνότητας χρήσης των κρεμμυδιών και του κινδύνου διαφόρων ειδών καρκίνων - που σημαίνει ότι όσο περισσότερα κρεμμύδια και σκόρδο κατανάλωναν, τόσο χαμηλότερο είναι το ποσοστό των καρκίνων.

Ενδυνάμωση της οστικής πυκνότητας

Σε μια μελέτη πάνω σε επεριεμμηνοπαυσιακές και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από 50 ετών και άνω διαπίστωσε  ότι οι γυναίκες που έτρωγαν πιο συχνά κρεμμύδια είχαν καλύτερη οστική πυκνότητα και μείωσαν τον κίνδυνο κατάγματος του ισχίου κατά 20% σε σύγκριση με εκείνες που δεν έτρωγαν.

Τα κρεμμύδια βοηθούν στην υγιή πέψη

Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πλούσια σε ινουλίνη, έναν τύπο ινών που δρα ως πρεβιοτικό. Με λίγα λόγια, τα πρεβιοτικά χρησιμεύουν ως τροφή για προβιοτικά και βοηθούν τα ευεργετικά μικρόβια να αναπτυχθούν. Η ινουλίνη βοηθά επίσης στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, στη βελτίωση της ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα, στην ενίσχυση της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών και στηρίζει την υγιή οστική πυκνότητα. Είναι πιθανό να συμβάλει και στην απώλεια βάρους, περιορίζοντας την όρεξη.

Συμβάλουν στη μείωση της χοληστερίνης

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη εξέτασε τις υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Σε αυτήν την τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή, οι ασθενείς ακολούθησαν είτε δίαιτα όπου συμπεριελάμβανε το κρεμμύδι είτε με δίαιτα χαμηλή σε περιεκτικότητα κρεμμυδιού. Μετά από οκτώ εβδομάδες, οι ερευνητές διαπίστωσαν μείωση στα επίπεδα χοληστερίνης και στις δύο ομάδες, αλλά η πτώση ήταν μεγαλύτερη (συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της «κακής» χοληστερίνης LDL) μεταξύ των ανθρώπων που στην δίαιτα τους υπήρχαν υψηλές ποσότητες κρεμμυδιών.

Τα κρεμμύδια συνδυάζονται καλά με τις ντομάτες

Η τροφική συνέργεια είναι η ιδέα ότι τα οφέλη από την κατανάλωση δύο συγκεκριμένων τροφίμων μαζί υπερτερούν των πλεονεκτημάτων της κατανάλωσης κάθε τροφής ξεχωριστά. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει με τα κρεμμύδια και τις ντομάτες: Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι ενώσεις θείου στα κρεμμύδια ενισχύουν την απορρόφηση του λυκοπενίου, ενός αντιοξειδωτικού στοιχείου στις ντομάτες που συνδέονται με την προστασία από τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις, καθώς και την υγεία του εγκεφάλου, των οστών και των ματιών. Οι ντομάτες και τα κρεμμύδια δημιουργούν έναν υπέροχο συνδυασμό σε ομελέτες, σαλάτες και σούπες.

Πηγή: https://www.health.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post