#Beauty -Θρεπτικά συστατικά για υγιές δέρμα

Για να διατηρήσετε ένα υγιές δέρμα που να φαίνεται, να λειτουργεί και να αισθάνεται είναι σημαντικό να φροντίζετε τι τρώτε.

Υγιεινά λίπη

Από αυτά το δέρμα σας παίρνει τη "λάμψη" του. Αν έχετε μια διατροφή με πολύ λίγα λιπαρά, αυτό μπορεί να κάνει το δέρμα σας ζαρωμένο και στεγνό.

Είναι σημαντικό να εστιάσετε στα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη από πηγές όπως ξηροί καρποί, σπόροι, αβοκάντο και ψάρια. Αυτά βοηθούν το δέρμα σας να παραμείνει υγρό, σταθερό και εύκαμπτο και είναι καλύτερα για την καρδιά σας συγκριτικά με τα κορεσμένα λίπη.

Τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 είναι ένα είδος πολυακόρεστου λίπους, το οποίο δεν μπορεί να παράγει το σώμα σας. Επίσης αυτά τα λιπαρά μπλοκάρουν μια χημική ουσία που επιτρέπει στον καρκίνο του δέρματος να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί ενώ  μπορεί να μειώσουν και τη φλεγμονή.

 

Πρωτεΐνη

Το σώμα σας μετατρέπει τις πρωτεΐνες που τρώτε σε δομικά στοιχεία που ονομάζονται αμινοξέα και τις επαναχρησιμοποιεί για να παράγει άλλες πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένου του κολλαγόνου και της κερατίνης που σχηματίζουν τη δομή του δέρματος. Τα αμινοξέα βοηθούν επίσης στην απομάκρυνση του παλαιού δέρματος.

Μερικά αμινοξέα είναι αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα του δέρματος από τις υπεριώδεις ακτίνες και από τις «ελεύθερες ρίζες» που δημιουργούνται όταν το σώμα σας διαλύει ορισμένα τρόφιμα ή από τον καπνό του τσιγάρου.

 

Βιταμίνη Α

Τόσο τα ανώτερα όσο και τα κάτω στρώματα του δέρματος χρειάζονται βιταμίνη Α. Φαίνεται ότι αποτρέπει τη βλάβη από τον ήλιο διακόπτοντας τη διαδικασία που διαλύει το κολλαγόνο. Δεδομένου ότι είναι αντιοξειδωτική, μπορεί να δώσει στο δέρμα σας κάποια προστασία από το ηλιακό έγκαυμα (αν και όχι τόσο όσο όταν φοράτε αντηλιακό). Μπορεί επίσης να βοηθήσει τα κοψίματα και τις γρατζουνιές να επουλωθούν.

Χωρίς αρκετή βιταμίνη Α, το δέρμα σας μπορεί να στεγνώσει και να νιώθετε φαγούρα.

 

Βιταμίνη C

Σκεφτείτε τη βιταμίνη "C" για το κολλαγόνο: Αυτή η βιταμίνη βοηθά τον ιστό της πρωτεΐνης να διατηρήσει το σχήμα του. Είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που σας προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες και πιθανώς μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C μπορούν να προκαλέσουν εύκολα μώλωπες και αιμορραγία των ούλων, καθώς και βραδύτερη επούλωση πληγών.

Βιταμίνη Ε

Αυτό το αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες μπορεί επίσης να απορροφήσει ενέργεια από το υπεριώδες φως, το οποίο βλάπτει το δέρμα και οδηγεί σε ρυτίδες, χαλάρωση και καρκίνο του δέρματος. Λειτουργεί με την βιταμίνη C για την ενίσχυση των κυτταρικών τοιχωμάτων.

 

Ψευδάργυρος

Το εξωτερικό στρώμα του δέρματός σας έχει πέντε φορές περισσότερο από αυτό το μέταλλο συγκριτικά με το κάτω στρώμα. Ο ψευδάργυρος βοηθά το δέρμα σας να επουλωθεί μετά από τραυματισμό.

Ο ψευδάργυρος μπορεί να προστατεύσει το δέρμα από την υπεριώδη βλάβη λόγω του τρόπου που συμπεριφέρεται σε σχέση με άλλα μέταλλα στο σώμα σας, όπως ο σίδηρος και ο χαλκός. Δρα επίσης ως αντιοξειδωτικό.

 

Σελήνιο

Το σελήνιο είναι ένα μέταλλο που βοηθά ορισμένα αντιοξειδωτικά να προστατεύουν το δέρμα σας από τις ακτίνες UV. Η ανεπάρκεια σεληνίου έχει συνδεθεί με περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Τρόφιμα

Γενικά, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλές επιλογές επειδή έχουν φιλικές προς το δέρμα βιταμίνες και άλλα αντιοξειδωτικά.

Ορισμένα τρόφιμα περιέχουν περισσότερα από ένα θρεπτικά συστατικά για το δέρμα σας, γεγονός που το βοηθά συχνά να λειτουργεί καλύτερα:

  • Λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες, τόνος): πρωτεΐνες, ωμέγα-3, σελήνιο
  • Φυλλώδη σκούρα πράσινα (λάχανο, σπανάκι, λάχανα): βιταμίνες A, C και E; ωμέγα-3; πρωτεΐνη - συν σελήνιο στο σπανάκι
  • Αυγά: πρωτεΐνες, βιταμίνες Α και Ε, σελήνιο, ψευδάργυρος
  • Λιναρόσποροι: ωμέγα-3, σελήνιο
  • Όσπρια (φακές, ρεβίθια): πρωτεΐνες, ψευδάργυρος
  • Αβοκάντο: υγιεινά λίπη, βιταμίνες C και E.
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: υγιή λίπη, βιταμίνη Ε.

Πηγή: https://www.webmd.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post