Έχετε ημικρανίες; Δείτε ποια τρόφιμα μπορεί να σας βοηθήσουν
Οι περισσότεροι από εμάς έχουν κάποιον περιστασιακό πονοκέφαλο. Στην πραγματικότητα, έως και το 75% των ατόμων ηλικίας 18 έως 65 ετών ανέφεραν ότι έχουν πονοκέφαλο πάνω από μια φορά τον χρόνο. Πάνω από το 30% αυτών των ενηλίκων ανέφεραν ότι είχαν ημικρανία.
Οι ημικρανίες συχνά διαρκούν περισσότερο και έχουν περισσότερες φυσικές επιπτώσεις από έναν κοινό πονοκέφαλο.
Πρόσφατες μελέτες και έρευνες δείχνουν ότι οι τροποποιήσεις στη διατροφή σας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης μιας ημικρανίας. Ορισμένες αλλαγές στη διατροφή μπορεί επίσης να μειώσουν τη συχνότητα των ημικρανιών σας. Συνεχίστε να διαβάζετε περισσότερα για το πώς λειτουργεί αυτό και τι πρέπει ή δεν πρέπει να τρώτε.
Πώς είναι η ημικρανία;
Όποιος είχε ημικρανίες γνωρίζει ότι είναι πολύ διαφορετικές από έναν κοινό πονοκέφαλο. Αυτό συμβαίνει επειδή η ένταση του πόνου είναι μεγαλύτερη και συνοδεύεται από πολλά άλλα εξουθενωτικά συμπτώματα.
Η ημικρανία είναι ένας σοβαρός πονοκέφαλος, συνήθως στη μία πλευρά του κεφαλιού και συχνά συνοδεύεται από ναυτία ή ευαισθησία στο φως. Αυτό οφείλεται σε προσωρινές αλλαγές στη νευρική αγωγή στον εγκέφαλο. Η ημικρανία προκαλεί φλεγμονώδεις αλλαγές στα νευρικά κύτταρα ο οποίες δημιουργούν πόνο.
Πριν ξεκινήσει η ημικρανία, μερικοί άνθρωποι μπορεί να δουν λάμψεις φωτός ή να αισθανθούν μυρμήγκιασμα στα άκρα. Αυτές οι λάμψεις αναφέρονται ως αύρα. Άλλοι άνθρωποι αναφέρουν συγκεκριμένες επιθυμίες για φαγητό, ευερεθιστότητα ή αισθήματα κατάθλιψης πριν από την ημικρανία.
Μόλις ξεκινήσει η ημικρανία σας, μπορεί να είστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε θορύβους ή φως. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε ναυτία και εμετό. Αυτός ο πόνος και τα συνοδευτικά συμπτώματά του μπορούν να διαρκέσουν από αρκετές ώρες έως αρκετές ημέρες.
Ποια τρόφιμα είναι καλά για τις ημικρανίες;
Η προσοχή στη διατροφή σας είναι μια από τις καλύτερες δυνατές άμυνες κατά των ημικρανιών. Θα πρέπει να ενσωματώσετε προληπτικά τρόφιμα στη διατροφή σας και να περιορίσετε τα τρόφιμα που προκαλούν ημικρανία.
Τα ολόκληρα φυσικά τρόφιμα που δεν έχουν συντηρητικά ή τεχνητά αρώματα είναι μια καλή αρχή για την ανανέωση της διατροφής σας.
Μια μικρή μελέτη 42 ενηλίκων διαπίστωσε ότι η κατανάλωση vegan τροφών ή η εξάλειψη πιθανών διατροφικών παραγόντων μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με ημικρανίες.
Σύμφωνα με την επιτροπή γιατρών υπεύθυνης ιατρικής (PCRM), η οποία προωθεί δίαιτες με βάση τα φυτά ως τρόπο βελτίωσης της υγείας σας, θα πρέπει να ενσωματώσετε τρόφιμα που είναι «ασφαλή για τον πόνο». Τα τρόφιμα που είναι ασφαλή για τον πόνο γενικά δεν θεωρούνται ως έναυσμα για οποιαδήποτε κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των ημικρανιών.
Το PCRM θεωρεί τα ακόλουθα τρόφιμα και ποτά «ασφαλή για τον πόνο»:
- πορτοκαλί, κίτρινα και πράσινα λαχανικά, όπως σκουός το καλοκαίρι, γλυκοπατάτες, καρότα και σπανάκι
- ανθρακούχο ή νερό βρύσης
- ρύζι, ειδικά καστανό ρύζι
- αποξηραμένα ή μαγειρεμένα φρούτα, ιδιαίτερα είδη μη εσπεριδοειδών, όπως κεράσια και βακκίνια
- φυσικά γλυκαντικά ή γεύσεις, όπως σιρόπι σφενδάμου και εκχύλισμα βανίλιας
Τι μπορεί να προκαλέσει ημικρανία;
Οι γυναίκες που βλέπουν πτώση των οιστρογόνων τους γύρω από τις περιόδους τους ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχουν ημικρανίες λόγω των ορμονικών διακυμάνσεων.
Τρόφιμα που περιέχουν πολύ νάτριο, καθώς και τρόφιμα με πρόσθετα όπως το γλουταμινικό νάτριο (MSG) ή τεχνητά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη, θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν ημικρανίες.
Άλλοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες μπορεί να είναι:
- άγχος
- κατανάλωση αλκοόλ
- αλλαγές στον καιρό
- αλλαγές στις συνήθειες ύπνου
- ορισμένα φάρμακα
Ποια τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες;
Ο περιορισμός της ποσότητας των τροφών που προκαλούν ημικρανίες στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των ημικρανιών σας. Τα πρόσθετα τροφίμων και τα μεταποιημένα τρόφιμα θεωρούνται ευρέως ως κοινές αιτίες ημικρανίας.
Άλλα τρόφιμα ή πρόσθετα που μπορεί να προκαλούν ημικρανίες περιλαμβάνουν:
- αυγά
- ντομάτες
- κρεμμύδια
- γαλακτοκομικά προϊόντα
- σιτάρι, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων ζυμαρικών και ψωμιού
- εσπεριδοειδή
- νιτρώδη που βρίσκονται στα τρόφιμα
- αλκοόλ, ειδικά κόκκινο κρασί
- καφεΐνη
- πρόσθετα τροφίμων, όπως MSG
- ασπαρτάμη
- σοκολάτα
- παλαιωμένα τυριά
- ξηροί καρποί
Μια καλή ιδέα είναι να κρατάτε ένα ημερολόγιο τροφίμων για να παρακολουθείτε τι τρώτε και πίνετε, καθώς και πώς αισθάνεστε μετά. Αυτό μπορεί να βοηθήσει εσάς ή το γιατρό σας να απομονώσετε συγκεκριμένα τρόφιμα ή συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες σας.
Leave a comment