Η μεσογειακή διατροφή βοηθά στην αντιστάθμιση των κακών γονιδίων

Μια μεσογειακή διατροφή - πλούσια σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως και χαμηλή σε κορεσμένα λίπη - προάγει την καρδιακή λειτουργία ακόμη και σε άνδρες που έχουν γενετική προδιάθεση για κακή υγεία της καρδιάς.

Αυτό είναι το εύρημα μιας μελέτης για δίδυμα που έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό της American Heart Association.

«Αυτό σημαίνει ότι το αυτόνομο σύστημα που ελέγχει τον καρδιακό ρυθμό κάποιου λειτουργεί καλύτερα σε άτομα που ακολουθούν μια διατροφή παρόμοια με τη μεσογειακή», δήλωσε ο υπεύθυνος της μελέτης, Jun Dai, MD, PhD, σε γραπτή δήλωση. Ο Dai είναι επίκουρος καθηγητής διατροφής και επιδημιολογίας στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα στο Bloomington.

Μια μεσογειακή διατροφή αναφέρεται στο παραδοσιακό στυλ μαγειρέματος των χωρών που συνορεύουν με τη Μεσόγειο Θάλασσα. Η διατροφή περιλαμβάνει: ψάρια, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά και βότανα για γεύση τροφίμων και κρασί με μέτρο. Η δίαιτα είναι γνωστό ότι μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, αλλά μέχρι τώρα ο μηχανισμός ήταν ελάχιστα κατανοητός, λένε ο Dai και οι συνεργάτες του.

Σε αυτήν τη μελέτη, ωστόσο, οι ερευνητές έδειξαν ότι μια μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με υψηλότερη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού (HRV), ένα μέτρο του χρονικού διαστήματος μεταξύ των καρδιακών παλμών ενός ατόμου κατά τη διάρκεια της καθημερινής ζωής.

Η μεταβλητότητα του χαμηλότερου καρδιακού ρυθμού αποτελεί παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Η υψηλότερη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού αντικατοπτρίζει την καλή αυτόνομη λειτουργία της καρδιάς και δείχνει ότι το όργανο έχει μεγαλύτερη ικανότητα προσαρμογής στις προκλήσεις και τις παραλλαγές που έρχονται στο δρόμο του, λέει ο Dai στο WebMD. Τέτοιες προκλήσεις περιλαμβάνουν την ανταπόκριση στις αλλαγές θερμοκρασίας και τη διάσπαση των θρεπτικών ουσιών μετά το φαγητό.

Προκειμένου να πραγματοποιήσουν την ανάλυσή τους, οι ερευνητές έδωσαν ερωτηματολόγια συχνότητας τροφίμων σε 276 μεσήλικες άνδρες που είναι δίδυμοι. Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού, αλλά αυτή η συσχέτιση μπορεί να συγχέεται από περιβαλλοντικούς και γενετικούς παράγοντες. Η χρήση διδύμων επέτρεψε στους ερευνητές να εξετάσουν την επίδραση της διατροφής στην μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού, ελέγχοντας παράλληλα τις γενετικές και άλλες οικογενειακές επιδράσεις.

Για τη μέτρηση της διακύμανσης του καρδιακού ρυθμού, όλοι οι δίδυμοι μετρήθηκαν με καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητα της καρδιάς τους με μια οθόνη Holter, μια φορητή συσκευή ηλεκτροκαρδιογραφήματος που λειτουργεί με μπαταρία.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι όσο περισσότερο η διατροφή ενός ατόμου μοιάζει με τη μεσογειακή δίαιτα, τόσο πιο μεταβλητή είναι το χρονικό διάστημα των καρδιακών παλμών - 10% έως 58% (ανάλογα με το μέτρο HRV που εξετάζεται. Αυτό ισοδυναμεί με μείωση κατά 9% έως 14% του θανάτου που σχετίζεται με την καρδιά.

Η γενετική επίδραση στη συχνότητα μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού κυμαινόταν από 20% έως 95%, ανάλογα με το υπό εξέταση μέτρο μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο αυτόνομος τόνος μπορεί να είναι ένας από τους μηχανισμούς που συνδέουν τη μεσογειακή διατροφή με χαμηλότερο ποσοστό καρδιαγγειακών επεισοδίων», κατέληξαν οι συγγραφείς στη μελέτη.

Η μελέτη είχε πολλούς περιορισμούς. Επειδή οι συμμετέχοντες ήταν ως επί το πλείστων λευκοί, μεσήλικες άνδρες, ενδέχεται να μην είναι δυνατή η γενίκευση των αποτελεσμάτων σε γυναίκες ή ομάδες άλλων εθνοτήτων, σημειώνουν οι ερευνητές.

Πηγή: https://www.webmd.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post