Μεσογειακή διατροφή: στην κορυφή της διατροφικής λίστας για 2020!

Οι ειδικοί της διατροφής λένε ότι η Μεσογειακή και η DASH διατροφή μπορεί να είναι οι καλύτεροι στόχοι για να σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας για την υγεία και την απώλεια βάρους για το 2020.

Στην πραγματικότητα, η U.S. News & World Report κατέταξε την Μεσογειακή διατροφή ως την πιο εύκολη και υγιεινή διατροφή μπορεί να ακολουθήσει κάποιος.

Η διατροφή DASH (Διαιτητικές προσεγγίσεις για τη διακοπή της υπέρτασης) κατέλαβε τη δεύτερη θέση ως καλύτερη γενική διατροφή.

"Και οι δύο δίαιτες έχουν συσχετιστεί με τη μείωση των καρδιακών παθήσεων, τη μείωση των πολλαπλών χρόνιων παθήσεων και τη βελτίωση της ψυχικής υγείας", δήλωσε στην Healthline ο Kristin Kirkpatrick, MS, RDN, συγγραφέας του «Skinny Liver».

Οι δίαιτες βασίζονται στην επιλογή ολόκληρων τροφών και καρδιακά υγιεινών λιπών έναντι των μεταποιημένων προϊόντων.

Ακόμα και οι πιο επιλεκτικοί άνθρωποι, μπορούν να κάνουν ένα εύκολο και ευέλικτο πρόγραμμα μέσα σε αυτή τη διατροφή.  

Τι να φάτε το 2020

"Ένα από τα πιο σημαντικά μηνύματα που μεταφέρω ως επαγγελματίας υγείας στους πελάτες μου είναι να δώσω έμφαση στις πρωτεΐνες που περιέχουν φυτά και ψάρια πάνω από το κρέας", δήλωσε στην Healthline ο Andy De Santis, RD, MPH.

Ο Kirkpatrick λέει ότι το κόκκινο κρέας, το μεταποιημένο κρέας, οι επεξεργασμένοι κόκκοι και τα γλυκά είναι περιορισμένα και στα δύο πλάνα διατροφής.

Οι επεξεργασμένοι κόκκοι και τα γλυκά μπορούν να περιλαμβάνουν ράβδους δημητριακών και αρτοσκευάσματα.

"Στη θέση αυτών των τροφίμων υπάρχουν πολλά πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, όσπρια και φακές, καθώς και υγιή λίπη από καρπούς, σπόρους και άγρια ​​λιπαρά ψάρια", ανέφερε ο Kirkpatrick. "Επιπλέον, η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού υπάρχει επίσης στη μεσογειακή διατροφή."

Τρόφιμα για κατανάλωση

  • λιπαρά ψάρια
  • πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά
  • όσπρια και φασόλια
  • ξηροί καρποί και σπόροι
  • μέτριες ποσότητες κόκκινου κρασιού

Τρόφιμα που χρειάζεται να περιοριστούν

  • επεξεργασμένες τροφές
  • κόκκινο κρέας
  • επεξεργασμένα κρέατα
  • ραφιναρισμένοι κόκκοι
  • γλυκά

 

Περιορισμοί στην Μεσογειακή διατροφή

Η αυστηρή διατροφή δεν μπορεί πάντα να έχει την απόλυτη επιτυχία.  Οι περιβαλλοντικοί, οικονομικοί και ατομικοί παράγοντες υγείας μπορούν να παίξουν ρόλο στη σχέση μας με τα τρόφιμα.

Μικρές τροποποιήσεις ή προσαρμογές του διατροφικού πλάνου μπορεί να είναι απαραίτητες για να αυξήσετε τις πιθανότητες μακροχρόνιας επιτυχίας.

Αυτό που είναι σημαντικό είναι να επικεντρωθείτε σε όλα τα σπουδαία πράγματα που πρόκειται να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας και να μη σπαταλάτε ενέργεια σε πράγματα που νομίζετε ότι πρέπει να αποφύγετε ή να αποκόψετε.

Σκεφτείτε επίσης το κοινωνικό σας δίκτυο. Οι άνθρωποι στη ζωή σας διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στο αν θα καταφέρετε να εκπληρώσετε τους διατροφικούς σας στόχους.

Αν και η βιωσιμότητα αυτών των διατροφών είναι υψηλότερη από ότι με άλλες δίαιτες, η αλλαγή μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν υποστηρίζεται και από το περιβάλλον σας.  

Από τη θετική πλευρά, αυτή η διατροφή δεν περιορίζει τα τρόφιμα ή τις θερμίδες, κάτι που μπορεί να είναι ευκολότερο για μερικά άτομα.


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post