Η Μεσογειακή Διατροφή κάνει καλό για στην μικροβιοκοινότητα σας

Η διατροφή αυτή είναι συνήθως υψηλή σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, φασόλια, ελαιόλαδο και ψάρι και χαμηλά σε κόκκινο κρέας και κορεσμένα λιπαρά. Η νέα μελέτη διαπιστώνει ότι οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή τείνουν να έχουν περισσότερους τύπους βακτηρίων του εντέρου που συνδέονται με την υγιεινή γήρανση.

Οι διατροφολόγοι δεν εκπλήσσονται και πιστεύουν ότι η εξάρτηση της συγκεκριμένης διατροφής από τα λαχανικά μπορεί να είναι το κλειδί για το αποτέλεσμα.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι μια κακή διατροφή μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη δύναμη και την αντοχή ενός ηλικιωμένου, καθώς και στο μικροβιοκτόνο - τα τρισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν στον ανθρώπινο πεπτικό σωλήνα.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές παρακολούθησαν πώς μια μεσογειακή διατροφή επηρέασε τα μικροβιοκτόνα περισσότερων από 600 ανθρώπων ηλικίας 65 έως 79 ετών που ζούσαν στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι συμμετέχοντες ήταν είτε ήδη αδύναμοι (28), στα όρια της αδυναμίας (151), είτε δεν ήταν ευπαθείς (433).

Τα μικροβιοκτόνα του εντέρου αξιολογήθηκαν πριν και μετά από 12 μήνες που είτε κατανάλωναν τη συνήθη διατροφή τους είτε μια μεσογειακή διατροφή που είχε ειδικά προσαρμοσθεί στους ηλικιωμένους.

Η κατανάλωση της μεσογειακής διατροφής για ένα χρόνο ήταν συνδεδεμένη με μια σειρά ευεργετικών αλλαγών στο μικροβιακό έντερο.

Για παράδειγμα η μεσογειακή διατροφή συνδέθηκε με την άνοδο των βακτηριακών ειδών που συνδέονται με το να διατηρούν τους ανθρώπους σωματικά και διανοητικά ισχυρότερους καθώς μεγαλώνουν. Επιπλέον, η δίαιτα συνδέθηκε με μια χαμηλότερη παραγωγή δυνητικά επιβλαβών φλεγμονωδών χημικών ουσιών στο έντερο, ανέφερε η ομάδα της έρευνας.

Επιπλέον, η μεσογειακή διατροφή συσχετίστηκε με αύξηση των βακτηρίων του εντέρου που παράγουν ωφέλιμα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας και την μείωση των βακτηριδίων που βοηθούν στην παραγωγή ορισμένων χολικών οξέων. Η υπερπαραγωγή αυτών των χολικών οξέων έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, αντοχής στην ινσουλίνη (προδρόμου του διαβήτη), ανθυγιεινού "λιπαρού" ήπατος και κυτταρικής βλάβης.

Οι ευεργετικές αλλαγές μικροβίων στο έντερο που σχετίζονται με την κατανάλωση μεσογειακής διατροφής οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό στις αυξήσεις των διαιτητικών ινών και των συναφών βιταμινών και ανόργανων συστατικών, όπως οι βιταμίνες C, B6, B9 και ο χαλκός, το κάλιο, ο σίδηρος, το μαγγάνιο και το μαγνήσιο.

Παρά τα ευρήματα, η μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να δημιουργήσει άμεση σχέση μεταξύ του μικροβίου του εντέρου και της υγείας σε ηλικιωμένους ενήλικες, τόνισαν οι ερευνητές.

 

Η μεσογειακή διατροφή είναι «γεμάτη βιταμίνες και μέταλλα» και μάλιστα πιστεύεται ότι ενισχύει τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και μάλιστα «προκαλεί απώλεια βάρους διατηρώντας μας πλήρεις», δήλωσε η Sharon Zarabi, καταχωρημένη διαιτολόγος που διευθύνει το πρόγραμμα στο νοσοκομείο Lenox Hill στο New York City.

Πηγή: https://www.webmd.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post