#Health -Μπορεί η Μεσογειακή διατροφή να επηρεάσει τις λειτουργίες της χοληστερίνης;

Μια μεσογειακή διατροφή πλούσια σε παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της «καλής» χοληστερίνης σε άτομα που κινδυνεύουν από καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η μεσογειακή διατροφή βασίζεται στις τυπικές διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων σε χώρες που συνορεύουν με τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια και πουλερικά περισσότερο από το κόκκινο κρέας.

Φρούτα, λαχανικά, ψωμί, δημητριακά, πατάτες, φασόλια, ξηροί καρποί, σπόροι και ελαιόλαδο αποτελούν επίσης μια μεσογειακή διατροφή, όπως και χαμηλές έως μέτριες ποσότητες κρασιού.

Όταν η HDL λειτουργεί καλά

Η χοληστερίνη HDL - η «καλή» χοληστερίνη - εξαλείφει το περίσσευμα χοληστερίνης από την κυκλοφορία του αίματος, ενώ τα υψηλά επίπεδα LDL ή «κακής» χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, είναι ένας τύπος λίπους στο αίμα που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και αιμοφόρων αγγείων.

Όταν η HDL λειτουργεί καλά

Η χοληστερίνη HDL - η «καλή» χοληστερίνη - εξαλείφει το περίσσευμα χοληστερίνης από την κυκλοφορία του αίματος, ενώ τα υψηλά επίπεδα LDL ή «κακής» χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, είναι ένας τύπος λίπους στο αίμα που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και αιμοφόρων αγγείων.

"Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι η HDL δεν λειτουργεί τόσο καλά σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων. H λειτουργική ικανότητα της HDL έχει τόση σημασία όσο και η ποσότητα της", δήλωσε ο Dr Montserrat Fitó , συντονιστής της ομάδας έρευνας καρδιαγγειακών κινδύνων και διατροφής στο Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών του νοσοκομείου del Mar στην Ισπανία, και στο Ciber της Φυσιοπαθολογίας της Παχυσαρκίας και της Διατροφής.

«Ταυτόχρονα, δοκιμές μικρής κλίμακας έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά όπως το παρθένο ελαιόλαδο, οι ντομάτες και τα μούρα βελτίωσαν τη λειτουργία HDL στον άνθρωπο», δήλωσε ο Fitó.

Τι έδειξε η μελέτη

Οι ερευνητές ανέθεσαν σε τυχαία 296 άτομα με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων που συμμετείχαν στη μελέτη PREDIMED (PREvención con DIeta MEDiterránea) μία από τις τρεις δίαιτες για ένα χρόνο.

Αυτές οι δίαιτες ήταν μια παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή εμπλουτισμένη με παρθένο ελαιόλαδο (περίπου 4 κουταλιές της σούπας την ημέρα), μια παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή εμπλουτισμένη με επιπλέον ξηρούς καρπούς (περίπου μια χούφτα την ημέρα)  και μια υγιεινή διατροφή ελέγχου που μείωσε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένων τροφίμων, γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και γλυκών.

Μόνο η δίαιτα ελέγχου μείωσε τα επίπεδα της συνολικής και της LDL χοληστερόλης. Καμία από τις δίαιτες δεν αύξησε σημαντικά τα επίπεδα HDL.

Αλλά η μεσογειακή διατροφή πλούσια σε παρθένο ελαιόλαδο βελτίωσε τις βασικές λειτουργίες HDL, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας του σώματος να απομακρύνει το περίσσευμα χοληστερίνης από τις αρτηρίες, να χρησιμεύσει ως αντιοξειδωτικό και να διατηρήσει τα αιμοφόρα αγγεία ανοιχτά. Όλα αυτά μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ B BY NADIA BOULE ΕΔΩ

Τα αποτελέσματα μεταξύ των τριών ομάδων ήταν σχετικά παρόμοια επειδή οι τροποποιήσεις της μεσογειακής διατροφής ήταν μέτριες και η δίαιτα ελέγχου ήταν υγιεινή, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation του American Heart Association.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post