Τα οφέλη του διαλογισμού στον περίπατο

Σας βοηθά επίσης να αναπτύξετε μια διαφορετική ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον, το σώμα και τις σκέψεις σας.

Τι είναι η πρακτική διαλογισμού περπατήματος;

Συνήθως, κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, περπατάτε σε κύκλο μπρός-πίσω, σε ευθεία γραμμή ή τεθλασμένα. Είναι επίσης εφικτό να κάνετε διαλογισμό περπατήματος σε μεγαλύτερη απόσταση.

Ο ρυθμός πρέπει να είναι αργός και διαφέρει ανάλογα με τη μέθοδο. Υπάρχουν άνθρωποι που το κάνουν μεταξύ καθιστικών διαλογισμών.

Παραδείγματα διαλογισμών περπατήματος:

  • kinhin
  • theravada
  • vipassana

Οι τεχνικές μπορούν να είναι τόσο λεπτομερείς όσο το να σπάτε κάθε βήμα σε έξι μέρη ή απλώς να περπατάτε προσεκτικά σε ένα χώρο προσαρμόζοντας την αναπνοή σας.

Παρακάτω θα βρείτε τα πολλά πιθανά οφέλη του διαλογιστικού περπατήματος:

 

  1. Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος

Ο διαλογισμός κατά το περπάτημα χρησιμοποιείται συχνά από άτομα που κάθονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η πρακτική του περπατήματος συνεισφέρει στην καλύτερη ροή του αίματος, ειδικά στα πόδια. Βοηθά στην ανακούφιση των αισθήσεων της βραδύτητας ή της στασιμότητας.

Το προσεκτικό περπάτημα είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε την κυκλοφορία του αίματος και να αυξήσετε τα ενεργειακά σας επίπεδα εάν κάνετε καθιστή εργασία για παρατεταμένες περιόδους.

 

  1. Βελτιώστε την πέψη

Το περπάτημα μετά το φαγητό είναι ένας φανταστικός τρόπος για την ενίσχυση της πέψης, ειδικά εάν αισθάνεστε γεμάτοι.

Η κίνηση βοηθά τα τρόφιμα να μετακινούνται μέσω του πεπτικού σας συστήματος και μπορεί επίσης να αποτρέψει τη δυσκοιλιότητα.

 

  1. Μειώστε το άγχος

Εάν θέλετε να μειώσετε τα επίπεδα άγχους σας, μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να κάνετε μια καθιστική πρακτική διαλογισμού πριν ή μετά την άσκηση.

Μια μελέτη του 2017 για νεαρούς ενήλικες έδειξε ότι το περπάτημα είναι πιο αποτελεσματικό στη μείωση των συμπτωμάτων άγχους όταν συνδυάζεται με διαλογισμό.

Οι συμμετέχοντες που έδειξαν τις πιο σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα άγχους είναι αυτοί που έκαναν διαλογισμό πριν και μετά το περπάτημα.

Η ομάδα έρευνας διαπίστωσε,  ότι άτομα που περπατούσαν χωρίς να κάνουν διαλογισμό, δεν έδειξαν εξαιρετικές βελτιώσεις. Κάθε συνεδρία διαλογισμού ή περπατήματος είχε διάρκεια 10 λεπτών.

 

  1. Βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου και την κυκλοφορία του αίματος

Μια μελέτη του 2016 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια πρακτική διαλογισμού περπατήματος με βάση το Βουδισμό είχε θετική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και στην κυκλοφορία σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Οι άνθρωποι πραγματοποιούσαν προσεκτικό ή παραδοσιακό περπάτημα για 30 λεπτά, 3 φορές την εβδομάδα για 12 εβδομάδες. Η ομάδα που έκανε την διαλογιστική πρακτική πεζοπορίας έδειξε βελτίωση συγκριτικά με την ομάδα που έκανε παραδοσιακό περπάτημα.

 

  1. Βελτιώνει την ευημερία

Όταν είναι δυνατόν, κάντε μια βόλτα στη φύση, όπως σε ένα πάρκο, σε έναν κήπο ή ένα μέρος με δέντρα, τα οποία μπορεί να ενισχύσουν τα συνολικά σας αισθήματα ευεξίας και να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε πιο ισορροπημένοι.

Η πρακτική της περιήγησης στα δάση είναι δημοφιλής στην Ιαπωνία για τα πλεονεκτήματά της όπως χαλάρωση και αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018, οι άνθρωποι που περπατούσαν για 15 λεπτά σε ένα δάσος έδειξαν βελτιώσεις στη διάθεσή τους, τα επίπεδα άγχους και την κυκλοφορία της αρτηριακής πίεσης.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post